Disidentul belarus Roman Protasevici, condamnat la opt ani de închisoare

0
Publicat:

Disidentul bielorus Roman Protasevici, care a fost arestat după ce regimul Lukașenko a deturnat zborul Ryanair la bordul căruia se afla, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru „incitare la răzvrătire publică”, relatează BBC. 

FOTO: Captură Twitter
FOTO: Captură Twitter

Roman Protasevici a fost arestat în mai 2021, după ce avionul la bordul căruia se afla a fost deturnat de autoritățile de la Minsk în timp ce își făcea traseul prin spațiul aerian bielorus.

Joi, tribunalul regional din Minsk l-a găsit vinovat de o serie de infracțiuni legate de activitatea sa ca editor la un organ de presă de opoziție.

Presa de stat belarusă, Belta, a declarat că acesta își va ispăși pedeapsa într-o colonie penală.

Printre acuzațiile care i s-au adus disidentului s-au numărat organizarea de rebeliune în masă, conducerea unei grupări extremiste și complot pentru preluarea puterii.

Protasevici zbura din Grecia spre Lituania în mai 2021, când controlul traficului aerian din Belarus a deviat brusc zborul spre Minsk, susținând că există o amenințare cu bombă.

El a fost scos din avion și arestat, alături de iubita sa, cetățeana rusă Sofia Sapega.

Arestările au stârnit un val de proteste la nivel internațional și au dus la impunerea de către UE a unor sancțiuni împotriva liderului belarus Alexander Lukașenko.

În mai 2022, Sofia Sapega a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru incitare la discordie.

Cine este Roman Protasevici

Până în noiembrie 2020, Roman Protasevici a lucrat ca jurnalist la canalul Nexta pe aplicația de mesagerie Telegram.

Canalul a fost fondat de un coleg disident, Stepan Putilo, care a fost condamnat joi, în absență, la 20 de ani de închisoare. Putilo se află în prezent în exil în Polonia.

Nexta și Nexta Live au fost folosite pentru a mobiliza protestele din Belarus în 2020 - care au fost cele mai mari din istoria țării.

După arestarea lui Protasevici, familia sa a declarat că acesta a fost forțat să facă mărturisiri false și să emită declarații de scuze la televiziunea de stat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite