ICAO a dat verdictul: Zborul Ryanair a fost deturnat de Belarus pentru a-l aresta pe Roman Protasevici, un critic al regimului Lukaşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Agenţia care a investigat deturnarea unui zbor Ryanair de către Belarus a anunţat marţi finalizarea anchetei, declarând acţiunea "ilegală" a Minskului în acest caz, transmite AFP.

Agenţia ONU însărcinată cu investigarea devierii unui zbor Ryanair de către Belarus a anunţat marţi ca şi-a finalizat ancheta, arătând încă o dată cu degetul acţiunea "ilegală" a Minskului în acest caz, transmite AFP preluată de Agerpres.

La 23 mai 2021, zborul Ryanair FR4978 din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze la Minsk, iar autorităţile din Belarus au arestat un jurnalist disident, Roman Protasevici, şi pe prietena lui, Sofia Sapega, care se aflau la bord.

"Consiliul Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (International Civil Aviation Organization, cu acronimul în engleză ICAO) şi-a încheiat discuţiile luni (...) condamnând acţiunile guvernului din Belarus care a comis un act de ingerinţă ilegala", a scrie într-un comunicat agenţia cu sediul la Montreal (Canada).

Ancheta a fost extinsă la începutul lui ianuarie pentru a stabili "faptele lipsă" şi pentru a examina noi informaţii. ICAO a studiat în special un interviu şi înregistrări audio ale controlorului de trafic aerian din Minsk care urmărea acest zbor.

Agenţia a reamintit că ameninţarea cu bombă de la originea deturnării a fost "în mod deliberat falsă", ceea ce concluzionase deja în ianuarie. Ea a adăugat că ameninţarea "a fost comunicată echipajului la instrucţiunile unor responsabili belaruşi cu rang înalt".

Potrivit documentului, reprezentantul pentru Rusia în Consiliul agenţiei a contestat, în numele acestui stat, faptul că "Belarusul este identificat ca fiind la originea acestei ingerinţe ilegale".

Se precizează că consiliul, din care fac parte 36 de state, i-a cerut preşedintelui său să îi transmită acest raport de anchetă secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

ICAO, a cărei misiune este să edicteze regulile reglementând transportul aerian civil, nu are însă puteri de sancţionare.

În cazul unei încălcări dovedite a regulilor internaţionale, rolul său este pur şi simplu "să ajute ţările care doresc să poate discuţii, să pronunţe sentinţe, să aplice sancţiuni, în conformitate cu Convenţia de la Chicago", reaminteşte ICAO pe site-ul său.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite