Detalii despre debarcarea ucraineană în Crimeea. Militarii au înălțat steagul: „Nu este o poveste de o zi” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele speciale ucrainene au desfășurat cea mai complexă și mai ambițioasă operațiune de până acum împotriva instalațiilor militare rusești din regiunea ocupată a Peninsulei Crimeea, au anunțat oficialii de la Kiev, relatează CNN.

Militarii ucraineni au debarcat în Crimeea și au înălțat steagul FOTO Captură video
Militarii ucraineni au debarcat în Crimeea și au înălțat steagul FOTO Captură video

Forțele speciale au debarcat pe țărmul vestic al Crimeei, în apropiere de așezările Olenivka și Maiak, în cadrul unei misiuni comune cu marina ucraineană, potrivit Serviciului de informații pentru Apărare.

„În timpul îndeplinirii misiunii, au avut loc înfruntări cu unitățile ocupantului. Drept urmare, inamicul a suferit pierderi în rândul personalului său și a fost distrus echipament inamic”, a precizat agenția de informații.

Totodată, militarii ucraineni au arborat acolo steagul național, a adăugat aceasta.

„Aceștia sunt băieții noștri”, a comentat Volodimir Zelenskii în timpul unei ceremonii, joi, dedicată Zilei Independenței, care a avut loc la Kiev. „Nu vom pierde controlul asupra independenței Ucrainei”, a adăugat el, potrivit Bloomberg.

„Este prea devreme pentru a vorbi despre eliberarea Crimeii”, a admis președintele ucrainean.

Raidul din Crimeea ocupată, care a avut loc în zorii zilei de 24 august, nu este „o poveste de o zi, ci o operațiune pe termen lung”, a declarat pentru Ukrainska Pravda o sursă din cadrul Serviciului de Informații Militare al Ucrainei (GRU).

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea, peninsula ucraineană ocupată ilegal de forțele Moscovei în 2014, nu au avut o reacție în urma operațiunii.

Această debarcare  ar putea fi una dintre cele mai îndrăznețe acțiuni ale Kievului de la lansarea contraofensivei sale de recuperare a teritoriilor ocupate, care până acum a înregistrat progrese limitate, notează CNN.

Kievul a intensificat recent atacurile cu drone în Crimeea, în încercarea de a perturba logistica și eforturile de reaprovizionare a armatei ruse, o schimbare de orientare care a fost întâmpinată cu scepticism de către unele țări din Occident.

În zona vizată de ucraineni există apărare antiaeriană extinsă și situri de rachete, inclusiv sisteme avansate. De altfel, nu mai departe de miercuri, forțele armate ucrainene au anunțat că au distrus o baterie de apărare antirachetă S-400 care era staționată în apropiere de Olenivka.

„Acum avem capacitatea de a lovi orice parte a Crimeii ocupate temporar. Putem ajunge la inamic în absolut orice punct. Cei care au făcut lucruri stupide, ar face bine să plece", a transmis șeful GUR Kiiylo Budanov.

Relatări contradictorii despre raidul nocturn în Crimeea

Se spune că Maiak (unde au debarcat forțele speciale ucrainene) ar găzdui un regiment rus specializat în radiotehnică, dar și sisteme radar sofisticate.

Conturile neoficiale de pe rețelele de socializare rusești au relatat despre focuri de armă în apropierea unei tabere de pe Capul Tarkhankut - cel mai vestic punct din Crimeea – joi noapte, înainte de răsărit. Unul dintre aceste canale a precizat că primele focuri s-au auzit cu puțin înainte de ora 4 dimineața.

„Când oamenii s-au trezit și au ieșit din case și corturi pe plajă, au văzut două bărci de cauciuc nu prea departe de țărm. În ele se aflau 10 bărbați. Unul dintre ei a tras focuri de armă către locul de campare”, potrivit canalului Telegram SHOT.

Un important blog militar rusesc, Wargonzo, a relatat că „potrivit unor surse, un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere a debarcat în zona Capului Tarkhankut, a bombardat campingul militar de pe malul mării și apoi a fugit în direcția Odesa”.

Un canal Telegram asociat cu o unitate militară a așa-numitei Republici Populare Donețk (RPD) a raportat de asemenea încleștări. Acestea ar fi avut loc inclusiv cu aviație.

Regimentul 105 din cadrul miliției RPD a susținut că patru ambarcațiuni ușoare cu sabotori ucraineni au fost distruse în apropiere de Capul Tarkhankut. „Forțele de securitate rusești au lichidat echipajul de sabotaj și recunoaștere pe mare, în jurul orei patru dimineața. Potrivit datelor preliminare, au fost lichidate aproximativ 15-20 de persoane”, a susținut aceasta.

Serviciile de informații ale apărării ucrainene au publicat mai multe înregistrări video în care apar bărci gonflabile ucrainene în apropierea coastei Crimeii, la adăpostul nopții.

Totodată, au apărut înregistrări video în care ucraineni în bărci gonflabile ar trage cu o rachetă antiaeriană într-un avion rusesc. Ministerul rus al Apărării a publicat o înregistrare video din cabina de pilotaj care arată un avion de vânătoare trăgând asupra acestor bărci.

În ultima vreme, armata ucraineană a intensificat atacurile în peninsula Crimeea, și în acest scop a folosit mai multe arme, de la drone navale la rachete, iar acum forțe speciale. Totuși Crimeea rămâne dificil de recuperat: Moscova a transformat-o într-o fortăreață aproape, cu fortificații și buncăre care protejează bazele navale, aeriene și de infanterie pe o suprafață de mărimea statului american Massachusetts, comentează Bloomberg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite