De ce îşi doreşte Silvio Berlusconi să devină preşedinte al Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvio Berlusconi FOTO EPA-EFE
Silvio Berlusconi FOTO EPA-EFE

La 85 de ani, Silvio Berlusconi ar putea face o revenire neaşteptată în politică în calitate de preşedinte al Italiei. De ce îşi doreşte acest post fostul premier italian?

Premier în trei rânduri (mai 1994 - ianuarie 1995, iunie 2001 - mai 2006 şi mai 2008 - noiembrie 2011), Silvio Berlusconi are un nouă ţintă politică: preşedinţia Italiei, cu un mandat de şapte ani.

Deşi nu a confirmat şi nici nu a infirmat acest lucru, echipa sa lucrează de câteva luni pentru obţinerea susţinerii în acest sens în Parlament şi printre aleşii regionali.

Postul de preşedinte al Italiei este onorific, dar permite un rol de pompier în situaţii de criză, cum ar fi în caz de instabilitate guvernamentală, pentru menţinerea unităţii naţionale. În plus, este esenţial pentru supravegherea respectării legilor şi a Constituţiei.

Motivaţiile lui Berlusconi sunt multiple, scrie Le Journal du dimanche. În primul rând, „Il Cavaliere” ar căuta să-şi ia revanşa printr-o ultimă victorie, după ce a fost constrâns în 2011 să părăsească postul de premier. Potrivit biografului său Alan Friedman, el a resimţit această îndepărtare ca o „lovitură de stat”. De asemenea, doreşte să-şi reasigure imunitatea, cel puţin simbolic, în condiţiile în care este implicat în două procese legate de petrecerile sale cunoscute ca „Bunga Bunga”. „Mai presus de toate, el nu vrea să moară”, spunea în 2018 Giovanni Orsina, profesor la Universitatea Luiss Guido Carli din Roma.

Printre rivalii încă nedeclaraţi ai liderului partidului de centru-dreapta Forza Italia ar putea figura ministrul Justiţiei, Marta Cartabia, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Pier Ferdinando Casini, fostul premier Paolo Gentiloni şi actualul premier Mario Draghi, notează Le Journal du dimanche.

Noul preşedinte al Italiei va fi ales la începutul lui 2022.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite