De astăzi, paşaportul va fi obligatoriu pentru europenii care merg în Marea Britanie

0
0
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Cartea de identitate nu va mai putea fi utilizată pentru a intra în Regatul Unit, începând de astăzi, informează Agerpres. Marea Britanie cere acum cetăţenilor europeni sau elveţieni să prezinte un paşaport.

Ministerul britanic de Interne a afirmat într-un comunicat de presă că schimbarea are ca scop "să împiedice grupurile criminale organizate şi alte persoane să abuzeze de sistem", deoarece cărţile de identitate constituie, potrivit acestuia, un document "nesecurizat".

Conform datelor oficiale, 48% din documentele false detectate în 2020 la frontiera britanică erau cărţi de identitate europene sau elveţiene. Aceste documente sunt "mai uşor de falsificat decât paşapoartele", a subliniat ministerul, iar unele "nu conţin date biometrice".

"Trebuie să reprimăm cu vigoare infractorii care încearcă să intre ilegal în ţara noastră folosind documente false", a declarat ministrul de interne, Priti Patel, în comunicat.

"Punând capăt utilizării acestor cărţi de identitate nesecurizate, ne consolidăm frontiera şi răspundem voinţei poporului de a prelua controlul sistemului nostru de imigraţie", a adăugat ea.

Noua măsură, anunţată în urmă cu un an, face parte dintr-un vast plan de imigraţie care marchează o înăsprire promisă în cadrul Brexitului. Priti Patel cataloghează noua măsură drept "dură faţă de cei care încearcă să abuzeze de sistem şi corectă pentru cei care respectă regulile".

Singurele excepţii de la paşaportul obligatoriu sunt cetăţenii irlandezi pe o parte, şi cetăţenii europeni sau elveţieni cu statut (provizoriu sau nu) de rezident în Regatul Unit, pe de altă parte. Aceştia vor putea continua să îşi utilizeze cartea de identitate până la 31 decembrie 2025.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite