De 14 ani vinde ziare la Torino

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un piteştean are una dintre cele mai „longevive“ activităţi comerciale româneşti. El aduce cotidiene, reviste şi integrame din ţară. Nicolae Sandu este cunoscut ca „Nae ziaristul“. Porecla i se trage de la faptul că a fost primul compatriot care a pus în vânzare ziare româneşti la Torino.

Nicolae are 57 de ani şi a început să vândă ziare acum 14 ani, când a observat că la un singur chioşc din oraş se comercializa un săptămânal cu ştiri din România. Astfel, s-a hotărât să ofere românilor din Torino informaţii „proaspete" şi a început să importe mai multe ziare.

În fiecare duminică, el îşi aranjează taraba, care este de fapt un suport pentru ziare, în faţa bisericii ortodoxe române „Sf. Parascheva". În alte zile, mai ales în perioada sărbătorilor, când românii vor să plece acasă şi au nevoie de documente, vânzătorul se duce în faţa Consulatului General al României din Torino.

30 de publicaţii

Oferta include nu mai mult de 30 de titluri, de la integrame la cotidiene şi reviste despre ultimele noutăţi din lumea vedetelor.„A fost o perioadă, la începutul anilor 2000, când aceasta era într-adevăr o afacere, vindeam şi 1.000 de exemplare pe săptămână. Din fericire, în trecut am câştigat atât cât să-mi pot permite ­să-mi cresc copiii. Acum situaţia s-a schimbat din cauza crizei", precizează el.

Printre cauzele schimbării, bărbatul enumeră concurenţa, criza economică şi schimbările care au avut loc în modul în care aleg oamenii să se informeze: „Acum persoanele citesc ştirile de pe internet sau le urmăresc la televizor. Înainte, românii de aici erau dependenţi de ziare".

Ziarele vin săptămânal

Ziarele şi revistele le primeşte săptămânal din ţară, prin curier. Preţul cu care le vinde nu este cel de pe copertă, dar nici unul dinainte stabilit. „La mine e la mica înţelegere, ca la piaţă", spune Nae. Câştigurile se adaugă la cei 700 de euro pe care-i primeşte de la statul italian ca pensie de invaliditate obţinută în urma unui accident de muncă.

Nae spune că în toţi ­aceşti ani s-a obişnuit cu mentalitatea clienţilor români. ­„Mulţi răsfoiesc ziarele şi apoi îmi spun că se întorc mai târziu pentru a le cumpăra. Evident, nu o fac niciodată", povesteşte Nae.

"A fost o perioadă, la începutul anilor 2000, când aceasta era într-adevăr o afacere, vindeam şi 1.000 de exemplare pe săptămână. "
Nicolae Sandu
vânzător de ziare

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite