David Cameron: Marea Britanie nu va plăti două miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic David Cameron a reiterat luni că ţara sa nu va plăti cele două miliarde de euro care reprezintă contribuţia sa la bugetul UE la 1 decembrie, cu toate că Marea Britanie că ţara sa ar putea fi amendată, potrivit ameninţărilor Comisiei Europene, informează Reuters.

„Marea Britanie nu va plăti nimănui cele două miliarde de euro la 1 decembrie şi respingem cuantumul acestei plăţi. Ne vom bate prin toate mijloacele posibile”, a declarat premierul britanic în faţa parlamentului fiind aplaudat de aproape toţii membrii legislativului de la Londra.

Cameron a punctat faptul că suma şi calendarul acestei solicitări sunt inacceptabile. În plus, o asemenea sumă, circa 20% din contribuţia netă a Marii Britanii  de anul trecut, nu este mult peste limita imaginabilă de cabinetul de la Londra.

„Două miliarde de euro reprezintă mai mult decât contribuţia brută a anumitor ţări. Nu este mărunţiş, sunt bani ai contribuabilului britanic”, a mai spus premierul conservator care urmăreşte să păstreze şi o parte din electoratul eurosceptic care tinde să meargă spre formaţiunea UKIP.

Comisia Europeană a avertizat luni că ar putea cere Marii Britanii să plătească penalităţi dacă Marea Britanie că nu va achita cele două miliarde de euro cerute de executivul european pentru rectificarea bugetului pe anul în curs.

Plata adiţională a fost solicitată după ce agenţia de statistică a Comisiei Europene, Eurostat, a revizuit performanţele economice ale statelor membre, din 1995 încoace, şi a reajustat contribuţiile făcute de fiecare ţară din ultimii patru ani, bazându-se pe ritmul de creştere economică.
 
Potrivit noilor calcule, Marea Britanie şi Olanda ar trebui să plătească mai mult, iar Franţa şi Germania ar trebui să primească reduceri.
 
Taxa adiţională ar trebui plătită până pe 1 decembrie.

Premierul britanic a fost luni, de asemenea, în mijlocul unui incident produs la Leeds. Un bărbat care alerge pe stradă l-a împins pe Cameron în timp ce acesta ieşea din primăria oraşului şi se îndrepta spre maşina sa. Premierul a rămas în picioare, fiind preluat rapid de la faţa locului. Iniţial, agenţii de securitate au crezut că este vorba de o încercare de atac.

Poliţia l-a reţinut pentru scurt timp pe cel considerat drept un atacator, Dean Farley, dar ulterior acesta a fost eliberat. Totuşi, poliţia a deschis o anchetă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite