David Cameron la Davos: „Marea Britanie nu vrea să întoarcă spatele Europei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie nu vrea să întoarcă spatele Europei, ci dimpotrivă, a declarat joi, la Davos, premierul britanic David Cameron, la o zi după discursul controversat privind UE, în faţa a zeci de directori şi oficiali politici.


„Nu este vorba despre a întoarce spatele Europei, ci dimpotrivă. Este vorba de a ajunge la o Europă mai competitivă, mai deschisă şi mai flexibilă şi de a asigura locul Marii Britanii în interiorul său“, a declarat Cameron în cadrul celui de-al 43-lea Forum Economic Mondial  de la davos.

Premierul britanic a explicat că vrea „să negocieze un nou accord“ cu Uniunea Europeană, „care să funcţioneze pentru Marea Britanie“ şi care să fie acceptat de cetăţenii britanici.

„Nu este bine doar pentru Marea Britanie, ci este necesar şi pentru Europa“, a subliniat el.
Iar aceasta cu atât mai mult cu cât „Europa este pe cale să fie depăşită în competiţia mondială şi neglijată de investitori şi este timpul să facem din ea un motor pentru relansare şi nu numai o sursă de costuri pentru mediul de afaceri şi de plângeri pentru cetăţenii noştri“, a adăugat el.

David Cameron a promis, miercuri, la presiunea euroscepticilor să organizeze până la sfârşitul lui 2017 un referendum privind menţinerea Marii Britanii într-o Uniune Europeană reformată în prealabil, generând îngrijorarea partenerilor săi europeni.

Combaterea islamiştilor, prioritatea G8

Premierul britanic a mai spus că va face din combaterea violenţei extremiste este una dintre priorităţile G8 (Grupul celor mai puternice opt naţiuni din lume din care fac parte Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Japonia şi Rusia).

Oficialul britanic a făcut această declaraţie după atacul islamiştilor la o rafinărie din Algeria, în care zeci de persoane au fost ucise, inclusiv mai mulţi britanicii. Cameron a sublinat că împreună cu ceilalţi parteneri occidentali vor pune presiune asupra grupărilor al-Qaeda din Afganistan şi Pakistan, dar şi asupra reţelelor afiliate Al-Qaida din Yemen, Somalia şi din alte state din Africa de Nord unde în ultimi ani au avut loc luări de ostateci.

„Voi pune cărţile pe masă. Eu cred că suntem în mijlocul unei lupte de lungă durată împotriva teroriştilor şi ideologiei lor otrăvitoare“, a precizat Cameron.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite