Cutremur în Italia. Bilanţ tragic: 268 de morţi, între care 8 români, circa 400 de răniţi şi mii de oameni rămaşi fără case. Operaţiunile de salvare continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremur în Italia FOTO Getty Images
Cutremur în Italia FOTO Getty Images

Bilanţul cutremurului produs miercuri în Italia a crescut la 268 de morţi şi aproximativ 400 de răniţi, potrivit ultimului anunţ al Protecţiei Civile Italiene. Din totalul victimelor, 208 au fost înregistrate la Amatrice, 49 la Arquata şi 11 la Accumoli, cele mai afectate localităţi. Opt români se numără printre victime, în timp ce 19 români sunt daţi dispăruţi. Funeralii naţionale vor avea loc sâmbătă.

Aproximativ 5.000 de persoane - poliţişti, pompieri, militari sau voluntari - au căutat în noaptea de joi spre vineri, cu ajutorul unor utilaje sau cu mâinile goale, supravieţuitori între clădirile distruse de cutremurul cu magnitudinea 6,2 pe scara Richter produs miercuri, la ora locală 03.36 (04.36 ora României), în centrul Italiei. Până acum, 238 de persoane au fost salvate de sub dărâmături.

Majoritatea clădirilor din zona afectată au fost construite cu sute de ani în urmă, ceea ce explică distrugerea pe scară largă. Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a spus că toate cele 293 de situri culturale din regiune, majoritatea biserici, s-au prăbuşit sau au fost avariate grav.  

De asemenea, cutremurul a lăsat în urmă mii de oameni care au pierdut totul, iar mulţi dintre ei şi-au petrecut ultimele două nopţi sub cerul liber, în maşini sau în corturile puse la dispoziţie de autorităţi. Circa 1.200 de oameni au găsit adăpost în taberele pentru sinistraţi înfiinţate de autorităţi în jurul localităţilor afectate, relatează Reuters. La Amatrice, 50 de bătrâni şi copii au dormit într-o sală locală de sport.

În total, autorităţile au pus la dispoziţia sinistraţilor 3.500 de paturi în regiunea afectată de seism, a anunţat şeful Protecţiei Civile Italiene, Immacolata Postiglione, într-o conferinţă de presă, potrivit La Repubblica.

Principalele tabere de corturi au fost înfiinţate la Accumoli, Amatrice, Montegallo şi Arquata. De asemenea, centre de primire au fost deschise în alte cinci oraşe din regiunea Umbria unde seismul nu a provocat pagube majore.

Cu toate acestea, mulţi dintre cei care au rămas fără locuinţe în urma seismului au preferat să se adăpostească la rude sau prieteni din alte regiuni.

Aproximativ 2.100 de oameni au cerut ajutor, inclusiv alimente, din partea autorităţilor.

Unii supravieţuitori, escortaţi de pompieri, au primit dreptul de a se întoarce în casele lor pentru a lua lucrurile esenţiale pe care le-au mai găsit.

Cutremurul devastator de miercuri a fost urmat de aproape o mie de replici, dintre care cea mai recentă vineri dimineaţă. Aceasta a avut magnitudinea 4,7 şi a aprovocat panică la Amatrice.

50 de milioane de euro pentru reconstrucţie

Italia a declarat stare de urgenţă în regiunile cele mai grav afectate, iar premierul italian Matteo Renzi, care a convocat joi seară o şedinţă de urgenţă a Guvernului, a decis să aloce, în prima etapă, 50 de milioane de euro pentru reconstrucţie.

„Reconstrucţia este prioritatea guvernului şi a ţării noastre“, a subliniat premierul italian.

El a anunţat lansarea unei noi iniţiative, „Case italiene“.

În acelaşi timp, Renzi a subliniat că este absurd ca cineva să creadă că Italia poate construi case complet rezistente la seisme.

În plus, Guvernul a anulat taxele pentru locuitorii din zona afectată.Imagini care prezintă distrugerile imense lăsate de cutremur

Funeralii naţionale sâmbătă

Tonul funeraliilor naţioonale de sâmbătă va fi dat la Ascoli Piceno, reşedinţa provinciei Marche, relatează „La Repubblica“.

La ceremonia prevăzută să aibă loc la Domul din localitate va lua parte şi preşedintele Italiei, Sergio Mattarella.

Anunţul a fost făcut de preşedintele regiunii Marche, în cursul unei reuniuni cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Laura Boldrini, şi cu parlamentarii din Marche.

INFOGRAFIE Cutremur Italia
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite