Cutremur în Italia. MAE confirmă decesul altor doi români. Ultimul bilanţ: 278 de morţi şi 400 de răniţi
0Autorităţile italiene au anunţat un nou bilanţ al cutremurului devastator de miercuri, iar Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că numărul românilor care şi-au pierdut viaţa în urma seismului de 6,2 grade a crescut la 8, iar numărul celor daţi dispăruţi a ajuns la 19. În total, au fost înregistraţi 278 de morţi şi aproximativ 400 de răniţi.
UPDATE Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a fost confirmată moartea a altor doi cetăţeni români în cutremurul ce a afectat provincia italiană Rieti, iar numărul dispăruţilor de origine română a ajuns la 19.
”Potrivit ultimelor informaţii, Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret că, în urma seismului din Italia survenit la data de 24 august 2016, au fost confirmate încă două decese ale unor cetăţeni români. În prezent, numărul cetăţenilor români decedaţi în urma tragicului eveniment se ridică la 8 (...) Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în această tragedie şi acordă în continuare întreaga asistenţă necesară”, transmite MAE.
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a fost confirmat cel de-al şaselea deces al unui cetăţean român, survenit în urma seismului din Italia, şi transmite condoleanţe familiilor îndoliate. „Este vorba despre o femeie”, potrivit oficialilor MAE.
Referitor la cei 5 cetăţeni români răniţi şi internaţi în spitale din proximitate, medicii curanţi au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă, viaţa nefiindu-le pusă în pericol.
„Continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetăţeni români daţi dispăruţi. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autorităţile italiene competente", se arată într-un comunicat al MAE.
MAE reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia — (0039) 06 835 233 58 şi (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna — (0039) 051 5872120 şi (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Stare de urgenţă
Guvernul italian a decretat starea de urgenţă pentru regiunile cele mai grav lovite de seismul de miercuri. Premierul Matteo Renzi a declarat că fonduri în valoare de 50 de milioane de euro au fost deblocate pentru reconstrucţia zonelor afectate.
În plus, Renzi a anulat taxele pentru locuitorii din zona afectată şi a anunţat o nouă iniţiativă, “Case italiene”, menită să împiedice construcţiile precare. El a avertizat, însă, că este absurd ca cineva să creadă că Italia poate construi case complet rezistente la seisme.
Ieri după-amiază, Protecţia Civilă italiană a anunţat că numărul morţilor a crescut la 250, iar numărul răniţilor este estimat la 365. Majoritatea victimelor (195), sunt din Amatrice şi Accumuli. Astăzi au spus că bilanţul a ajuns la 267 de morţi şi 400 de răniţi.
Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc miercuri, la ora locală 3.36 (4.36, ora României), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, într-o zonă muntoasă din centrul Italiei.
Cel puţin 250 de oameni ar fi murit în cutremur, iar alte cel puţin 365 de persoane au fost rănite şi evacuate la spitale, potrivit unei estimări furnizate de Protecţia Civilă italiană. Cele mai multe dintre persoanele ucise sau rănite sunt turişti aflaţi în trecere, ceea ce complică identificarea corpurilor.
Aproximativ 5.000 de persoane - inclusiv poliţişti, pompieri, militari sau voluntari - continuau să caute, cu ajutorul unor utilaje sau cu mâinile goale, supravieţuitori între dărâmături.
La căderea nopţii, echipele de salvare au anunţat că au scos 215 de oameni de sub dărâmături, dar, pe măsură ce au trecut orele, au fost recuperate numai cadavre, inclusiv de copii care îşi petreceau vacanţa de vară în regiune.
Majoritatea clădirilor din zona afectată au fost construite cu sute de ani în urmă, ceea ce explică distrugerea pe scară largă. Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a spus că toate cele 293 de situri culturale din regiune, majoritatea biserici, s-au prăbuşit sau au fost avariate grav.
Seismul a fost urmat de sute de replici, dintre care cea mai recentă joi după-amiază. Aceasta a avut magnitudinea 4,3 şi a aprovocat panică la Amatrice. Echipele de salvare au fost nevoite săă se pună la adăpost, în condiţiile în care vibraţiile au dus la căderea de noi pietre din clădiri istorice şi a desprins faţada bisericii, care atârnă periculos deasupra străzii.