Curtea Constituţională din Slovenia suspendă reformele controversate ale codului penal, dar validează desfiinţarea parchetului anticorupţie

0
Publicat:

Curtea Constituţională a Slovaciei a suspendat joi unele dintre reformele controversate ale codului penal, care au declanşat proteste în masă şi au atras critici din partea opoziţiei şi a Bruxellesului.

Curtea Constituțională a desființat parchetul anticorupție FOTO: Arhivă
Curtea Constituțională a desființat parchetul anticorupție FOTO: Arhivă

"Amendamentul ar putea ameninţa drepturile şi libertăţile fundamentale ale părţilor vătămate, precum şi ale unora dintre inculpaţi, şi ar putea duce la o încălcare a principiului statului de drept", a precizat instanţa, care a fost sesizată de preşedinta liberală Zuzana Caputova şi de mai multe partide de opoziţie, scrie Agerpres.

La începutul lunii februarie, majoritatea populistă din Slovacia a adoptat o reformă controversată a codului penal în parlament, care include reducerea pedepselor pentru corupţie şi infracţiuni economice în această ţară membră a UE şi a NATO şi cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori.

Proiectul de lege, aprobat în cadrul unui proces legislativ accelerat, reduce, de asemenea, termenul de prescripţie pentru anumite infracţiuni, inclusiv violul, de la 20 la 10 ani.

La acea vreme, opoziţia l-a acuzat pe premierul populist Robert Fico că acţionează în favoarea oamenilor de afaceri şi a oligarhilor strâns legaţi de partidul său, Smer-SD, care sunt investigaţi pentru presupuse acte de corupţie.

Bruxellesul a denunţat, de asemenea, planurile de reformă luna trecută, iar o rezoluţie a Parlamentului European a atras atenţia că reformele ameninţă "integritatea procedurilor judiciare şi subminează lupta UE împotriva fraudei".

Ca urmare a deciziei Curţii, termenul de prescripţie pentru anumite infracţiuni, inclusiv violul, şi pedepsele pentru infracţiunile economice vor rămâne neschimbate pentru moment.

Caputova a salutat decizia instanţei, spunând că este o veste bună pentru democraţie şi statul de drept.

"Această decizie poate fi văzută ca un mesaj pentru partenerii străini că banii contribuabililor europeni rămân protejaţi în mod corespunzător în Slovacia", a spus ea.

Ca parte a reformelor, coaliţia lui Fico a desfiinţat, de asemenea, un parchet specializat care investiga cazurile de corupţie la nivel înalt. Curtea Constituţională a decis să nu suspende această decizie, astfel încât biroul va înceta să existe pe 20 martie.

"Desfiinţarea procuraturii speciale nu interferează cu drepturile şi libertăţile fundamentale, deoarece competenţele acestui birou sunt transferate procuraturii generale şi procuraturilor regionale", a apreciat instanţa.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite