Cum și-au învățat lecțiile forțele invadatoare ruse după un an de lupte, potrivit unui veteran al forțelor speciale americane

0
Publicat:

Succesele pe care le obțin pe câmpul de luptă, deși limitate, indică faptul că unitățile rusești greu încercate au învățat lecțiile războiului, după un an de lupte, spune un veteran al forțelor speciale americane care antrenează militari ucraineni.

O mare parte din lupte se duc în tranșee FOTO Profimedia
O mare parte din lupte se duc în tranșee FOTO Profimedia

Erik, care nu a dorit să-și dezvăluie numele complet din motive de securitate, este un veteran al armatei SUA în vârstă de 26 de ani - el se află de un an în Ucraina și îi ajută pe militarii ucraineni să-și perfecționeze abilitățile de luptă. A lucrat pentru (fostul -n.red) Grupul Mozart - înființat ca o contrapondere ucraineană la gruparea paramilitară rusă Wagner - iar în prezent este coordonatorul unui grup de circa 20 de voluntari prin noul Grupul de Sprijin pentru Apărarea Ucrainei (UDSG).

Erik face parte dintr-o echipă multinațională ce oferă din expertiza lor militarilor ucraineni înainte ca aceștia să intre în luptă împotriva unităților invadatoare ruse pe frontul estic și sudic.

Cum luptă rușii

Situația pe care o descriu este că rușii vin continuu în pofida faptului că se trage în ei și a focurilor constante de artilerie”, a relatat Erik pentru Newsweek, cu referire la dificultățile cu care se confruntă apărătorii ucraineni din prima linie pe care îi antrenează.

„Asta nu i-a demoralizat, sunt dornici să se întoarcă și să câștige, dar au fost extrem de frustrați de volumul continuu de ruși trimiși spre ei. Sunt foarte motivați, dar, în același timp, pur și simplu devine copleșitor ca forțe să fie aruncate continuu asupra ta”.

Războiul Moscovei a fost marcat de înfrângeri, retrageri și o rată mare de victime, neizbutind să atingă multe dintre obiectivele sale importante, chiar dacă a ocupat porțiuni semnificative din regiunile Lugansk și Donețk. În prezent, alături de efectivele Wagner încearcă să înainteze pe frontul estic, unde luptele sunt concentrate în jurul orașului Bahmut.

De multe ori, atacurile rusești au fost catalogate de către oficiali militari occidentali și ucraineni, ca fiind o valuri de asalt formate din recruți slab echipați și prost pregătiți trimise cu disperare spre pozițiile ucrainene cu prea puțin sprijin și fără niciun plan.

Erik spune însă că tactica rusă este mai nuanțată decât pare: „Ei sondează liniile pentru a vedea unde sunt punctele slabe, iar și iar”, atât cu trupe, cât și cu focuri de la distanță.

„Noi o numim recunoaștere prin foc, cu artilerie grea, să vedem unde sunt punctele slabe și apoi să le exploatăm”, a explicat el.

Războiul, într-o etapă de recunoaștere

Aceste săptămâni în care a avut loc o intensificare a luptelor în sud și est s-ar putea dovedi a fi doar etapa de recunoaștere premergătoare ofensivei de primăvară a Rusiei.

Ei sondează, sondează, sondează, cu pierderi mari de vieți omenești, iar apoi se retrag”, a detaliat Erik tactica rusă.

„Apoi o iau de la capăt cu pierderi mari de vieți omenești. Dar nu vin valuri- valuri. Sigur că folosesc forțele pe care le-au adus acolo, cu recruții drept carne de tun. Nu sunt neapărat mai inteligenți în ceea ce privește modul cum poartă luptele, dar sunt oarecum mai calculați în ceea ce întreprind”, adaugă Erik.

„Își folosesc continuare oamenii ca și cum nu le-ar păsa de pierderi, și totuși se gândesc un pic mai atent în loc să arunce pe toată lumea spre totul din cale și să vadă apoi unde nimeresc ținta”.

Ultima retragere majoră a Rusiei - în septembrie, din orașul Herson - înainte de sosirea trupelor ucrainene - a fost primul indiciu că Moscova învață, a spus Erik. „Ar fi fost ceva nemaipomenit la începutul războiului, dar și-au dat seama că trebuie să ajungă într-o poziție mai ușor de apărat, așa că au cedat teren”.

Adaptare tactică

Rușii se adaptează și la nivel tactic, a spus el.

„Când este vorba de războiul urban și de luptele de gherilă, dacă cumva cedează teren într-o clădire sau ceva asemănător, nu le permit ucrainenilor să intre și să elibereze încăperile sau clădirea, ci mai degrabă dărâma clădirea cu arme termobarice imediat ce ucrainenii pătrund."

„Sunt mult mai brutali în unele cazuri, dar - și nu-mi place să folosesc cuvântul «mai deștepți»- au învățat."

Ucraina se confruntă cu propriile provocări. Trupele Kievului se străduiesc să țintă piept ofensivei rusești care se intensifică, sperând să reducă la minimum pierderile teritoriale și să maximizeze pierderile rusești. Vehiculele blindate ale NATO - aflate în prezent în tranzit spre Ucraina - vor susține contraofensiva de primăvară planificată de Kiev, deși rămâne de văzut când și unde va fi aceasta lansată.

Ce îi așteaptă pe ucraineni în perioada următoare

Problemele organizatorice ale Rusiei au fost scoase limpede la iveală, dar și Ucraina mai are de lucru. Trupele ucrainene au colaborat îndeaproape cu partenerii NATO ani de zile pentru a-și moderniza doctrina și a se concentra pe ceea ce Erik a descris ca fiind „execuția descentralizată și oferirea subalternilor unei libertăți suficiente a inițiativei pentru a putea lua decizii pe cont propriu și a exploata succesul”.

„Forțele armate ucrainene manifestă uneori acea mentalitate veche„, a spus el, cu referire la ierarhia rigidă din epoca sovietică și la controlul centralizat al misiunilor. „Încă ne lovim, în anumite momente, de vechea mentalitate a nevoii unor ordine formulate în scris sau formale înainte de a putea face ceva”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezis că anul 2023 va fi cel al victoriei Ucrainei, șeful statului ucrainean și principalii săi oficiali avertizând că un conflict înghețat ar submina puterea țării, ar submina hotărârea Occidentului și ar fi doar în beneficiul Moscovei.

Kievul nu a ezitat niciodată în ceea ce privește obiectivul de a elibera întregul teritoriu ucrainean în conformitate cu granițele din 1991. Oficialii occidentali și-au exprimat de ulte ori îndoielile cu privire la viabilitatea planurilor de a cuceri Crimeea în special, în timp ce liderii NATO au îndemnat la prudență de teama escaladării nucleare rusești.

Chiar și întăriți cu tehnologie occidentală, ucrainenii se confruntă cu provocări tactice descurajante. „Ucrainenii trebuie să lupte în orașe și vor trebui să facă unele traversări importante de râuri. Ambele operațiuni sunt extrem de complexe și vin cu rate ridicate de pierderi. Așadar, acestea sunt două acțiuni majore pe care încă nu au fost nevoiți să le întreprindă”, a argumentat Erik.

„Mi-aș dori să pot spune că va fi o ofensivă masivă, dar îi așteaptă un efort dur. Previziunea mea este practic o continuare a luptelor istovitoare. Întrevăd , din păcate, că vor continua până la sfârșitul anului, dacă nu chiar pentru mulți ani”.

Pe termen lung, deși văd unele mișcări printre linii, cred că vom vedea mult din ceea ce am văzut între 2014 și 2022: stabilizarea pozițiilor și unele progrese ici și colo”, a conchis veteranul din forțele speciale americane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite