Pierderi grele raportate de ambele părți în urma bătăliei pentru Bahmut, care nu dă semne că ar înceta curând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina și Rusia au raportat pierderi grele, însă bătălia pentru Bahmut continuă. Moscova încearcă de luni de zile să cucerească orașul din estul Ucrainei, într-un război de uzură.

Centrul orașului Bakhmut  FOTO GettyImages
Centrul orașului Bakhmut FOTO GettyImages

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele ruse au suferit peste 1.100 de morți în ultimele zile și mult mai mulți răniți grav.

Rusia a declarat că a ucis peste 220 de membri ai serviciilor ucrainene în ultimele 24 de ore.

Informațiile, publicate de BBC, nu au putut fi verificate independent.

Analiștii spun că Bahmut are o valoare strategică redusă, dar a devenit un punct de atracție pentru comandanții ruși care s-au străduit să transmită vești pozitive Kremlinului.

De ce e atât de mare interesul pentru Bahmut

Capturarea orașului ar aduce Rusia puțin mai aproape de obiectivul său de a controla întreaga regiune Donețk. Este una dintre cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei anexate de Rusia în septembrie anul trecut, în urma unor referendumuri condamnate pe scară largă în afara Rusiei ca fiind un simulacru.

Comandanții ucraineni, care au alocat resurse semnificative pentru apărarea orașului, spun că strategia lor vizează să lege forțele rusești și să împiedice Moscova să lanseze alte ofensive în lunile următoare.

În mai puțin de o săptămână, începând cu 6 martie, am reușit să ucidem peste 1.100 de soldați inamici numai în sectorul Bahmut, o pierdere ireversibilă a Rusiei, chiar acolo, lângă Bakhmut”, a declarat dl Zelensky în discursul său video de noapte.

El a adăugat că 1.500 de soldați ruși au fost răniți suficient de grav pentru a-i ține departe de acțiunile ulterioare.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ruse au ucis „peste 220 de militari ucraineni”.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că grupul de mercenari ruși Wagner a atacat trupele sale din mai multe direcții, în încercarea de a străpunge apărarea și de a avansa spre cartierele centrale ale orașului.

„Inamicul se luptă pentru fiecare metru”

Organizația paramilitară se află în centrul asaltului rusesc asupra Bahmut. Liderul acesteia, Evgheni Prigojin, și-a pus în joc reputația și pe cea a armatei sale private pentru a cuceri Bahmut. El a declarat duminică că situația din oraș este „dificilă, foarte dificilă, inamicul se luptă pentru fiecare metru”.

Și cu cât ne apropiem mai mult de centrul orașului, cu atât luptele sunt mai violente”, a spus el într-o înregistrare vocală publicată pe Telegram.

După capturarea preconizată a lui Bahmut, „vom începe să ne redinamizăm și vom începe să recrutăm noi oameni din regiuni”, a spus el. Iar sâmbătă, Institutul pentru Studiul Războiului - un centru de reflecție american - a raportat că ofensiva Moscovei a fost blocată.

Luptătorii Grupului Wagner sunt probabil din ce în ce mai blocați în zonele urbane... și, prin urmare, le este greu să facă progrese semnificative”, a declarat acesta.

Câteva mii de oameni au mai rămas în oraș

În Bahmut trăiau aproximativ 70.000 de persoane înainte de invazie, dar au rămas doar câteva mii. Orașul era cândva cunoscut mai ales pentru minele sale de sare și ghips și pentru imensa sa fabrică de vinuri.

Cei care au rămas în oraș își riscă viața, patru persoane fiind rănite luni în Bahmut, a declarat guvernatorul regional din Donețk, Pavlo Kyrylenko.

La fel ca Rusia, Ucraina a acordat Bahmut o semnificație politică, președintele Zelenski făcând din oraș o emblemă a rezistenței.

Când a vizitat Washingtonul în decembrie, el a numit orașul „fortăreața moralului nostru” și a dăruit un steag al Bakhmutului Congresului SUA. Oficialii occidentali estimează că între 20.000 și 30.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți până în prezent în Bakhmut și în jurul acestuia. La scară mai largă, în întreaga regiune Donețk, șapte locuitori au fost răniți în total luni, a declarat dl Kyrylenko.

Lupte pe mai multe fronturi

Mai la est, în Luhansk, guvernatorul regional Serhiy Haidai a declarat că inamicul a „intensificat semnificativ bombardamentele” pe linia frontului, cu o creștere a numărului de atacuri. Haidai a adăugat că, de asemenea, trupele rusești continuă să aducă tot mai multe echipamente și trupe în zonă.

Regiunea Donbas
Regiunea Donbas

În altă parte în estul Ucrainei au avut loc 47 de atacuri asupra trupelor ucrainene în Zaporizhzhia, potrivit administrației regionale. De asemenea, au fost raportate pe scară largă bombardamente în mare parte din regiunea Donbas.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite