Cum pregătesc rușii ofensiva de primăvară. Situația pe câmpul de luptă din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele Moscovei au intensificat atacurile de artilerie și infanterie în estul Ucrainei, încercând să își îmbunătățească poziția înainte ca ambele părți să lanseze o ofensivă majoră, relatează NYT.

Rușii au reluat bombardamentele asupra Avdiivka FOTO Arhivă
Rușii au reluat bombardamentele asupra Avdiivka FOTO Arhivă

Din Kupiansk, în nord, la Avdiivka, în sud, prin Bakhmut, Lîman, și zeci de localități între ele, forțele rusești atacă de-a lungul unui arc de 257 de kilometri în estul Ucrainei, în confruntări  din ce în ce mai intense pentru avantajul tactic înainte de posibile ofensive de primăvară.

În actualizarea din 14 martie, Statul Major al Ucrainei a transmis că în ultimele 24 de ore apărătorii ucraineni au respins peste 100 de atacuri.

„Pe parcursul zilei de ieri, unitățile Forțelor de Apărare au respins peste 100 de atacuri inamice în direcțiile indicate (Lîman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Șahtarsk)...Aviația noastră a lansat 10 lovituri asupra zonelor de concentrare a ocupanților, în timp ce unitățile de rachete și artilerie au lovit cinci astfel de zone și echipamente militare inamice, precum și trei depozite de muniții și patru sisteme de război electronic ale invadatorilor.

Inamicul a lansat 5 lovituri cu rachete, în special asupra obiectivelor de infrastructură civilă din regiunile Sumî și Donețk. Există civili uciși și răniți. Inamicul a lansat, de asemenea, 35 de lovituri aeriene și a efectuat 76 de atacuri folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă", a transmis Statul Major al Ucrainei în actualizarea sa de dimineață.

Avdiivka

Luni, lupte grele au fost raportate la Avdiivka și împrejurimi - orașul s-a aflat în prima linie în cea mai mare parte a anului trecut, iar în ultimele zile a devenit din nou punctul central al luptelor. Obuze rusești au lovit o școală abandonată din Avdiivka, ucigând o femeie, a spus Andri Iermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei. Armata ucraineană a anunțat că a reușit să respingă atacurile infanteriei asupra orașului și a cel puțin cinci sate din vecinătate.

De când a început războiul, rușii au încercat fără succes să cucerească Avdiivka, deși orașul se află la doar câțiva kilometri de capitala regională Donetsk, aflată sub control rusesc. În ultimele zile, comandanții ruși au raportat capturarea unor sate din apropiere.

Vitali Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka, declara la sfârșitul săptămânii trecute la televiziunea publică că Rusia „a lovit masiv satele înspre oraș”, făcându-le una cu pământul.

Bahmut

La Bahmut, unde compania militară privată Wagner a preluat controlul asupra părții de est a orașului, au loc lupte brutale - pe străzi, printre ruinele clădirilor aruncate în aer și în adâncurile minelor, potrivit bloggerilor militari ruși.

„Unitățile de asalt ale grupării Wagner înaintează din mai multe direcții, încercând să străpungă apărarea efectivelor noastre și să avanseze spre cartierele centrale ale orașului. În lupte aprige, apărătorii noștri provoacă inamicului pierderi considerabile”, a spus Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, potrivit unui comunicat transmis de armata ucraineană.

Progresul rusesc „este nesemnificativ” la Bahmut, în timp ce ucrainenii duc acolo o campanie „în general reușită” pentru a-i epuiza pe atacatori și a câștiga timp, a explicat Strelkov. Ucrainenii au un control ferm asupra părții de vest a orașului, totuși, și dacă vor decide să se retragă, nu va mai conta prea mult pentru forțele rusești epuizate, a subliniat el.

Kupiansk

Rusia a intensificat bombardamentele și atacurile terestre asupra orașului Kupiansk și a satelor din împrejurimile sale, astfel că Kievul a cerut civililor să se evacueze. Forțele invadatoare rusești au intensificat și la Lîman și în alte localități. Potrivit armatei ucrainene, în încercarea de a străpunge liniile defensive, rușii lansează peste 100 de atacuri într-o zi.

Cu majoritatea clădirilor avariate de bombardamente, în localități aproape părăsite, bătăliile se dau pentru controlul drumurilor și al căilor ferate. Kremlinul le consideră importante prin prisma obiectivului său de a cuceri provinciile estice care compun regiunea Donbass. Totodată, părțile combatante pot obține o poziționare mai bună pentru următorul atac, informații despre pozițiile celeilalte și, în plus, orice reușită are valoare propagandistică.

Care este situația pe câmpul de luptă înaintea ofensivelor

Analiștii militari occidentali au prezis că Rusia, după ce a mobilizat 300.000 de rezerviști, trimițându-i pe mulți dintre ei pe câmpul de luptă, va lansa o nouă ofensivă majoră în primăvară. În prezent, aceeași analiști își pun întrebarea dacă nu cumva armata rusă este mult prea epuizată pentru a se angaja în atacuri de amploare, fiind obligată să se mulțumească cu asalturi limitate, așa cum au loc în acest moment.

În același timp, este de așteptat ca ucrainenii, care se bazează pe afluxul viitor de armament occidental și al unor forțe proaspete, să lanseze o nouă contraofensivă în următoarele săptămâni. Analiștii, oficialii ucraineni și chiar comentatorii ruși au sugerat că aceasta ar urma să aibă loc în partea de sud-vest a frontului, ucrainenii putând încerca să avanseze spre est din Herson și spre sud din Zaporojie, în direcția Melitopol, și sperând să distrugă podul care face legătura între peninsula Crimeea și estul regiunii Donbas.

Blogul rusesc Ribar a scris luni că forțele ucrainene de pe malul vestic al râului Nipru cercetează pozițiile rusești de pe malul opus cu ambarcațiuni rapide și drone. Totodată, au trimis bărci, barje și unități specializate în construirea de poduri de pontoane în zona Herson, semn că pregătesc atacuri.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite