Cum și-a construit Berlusconi imperiul financiar și scandalurile în care a fost implicat premierul „bunga-bunga“

0
Publicat:

Silvio Berlusconi a murit luni la vârsta de 86 de ani în Spitalul San Raffaele din Milano, unde fusese internat vinerea trecută. Fostul om de afaceri și premier italian suferea de leucemie.

Silvio Berlusconi a murit la 86 de ani Foto EPA EFE
Silvio Berlusconi a murit la 86 de ani Foto EPA EFE

Poreclit cu afecțiune "Il Cavaliere" (Cavalerul), cariera sa a fost marcată de o serie de scandaluri politice, financiare și personale, multe dintre acestea ducându-l în fața instanțelor de judecată.

El a fost judecat pentru acuzații care variază de la evaziune fiscală și mită până la corupție și sex cu o prostituată minoră. Însă doar un singur caz a rămas în picioare - o condamnare din 2012 pentru evaziune fiscală într-o afacere privind drepturile de televiziune. 

Berlusconi și-a făcut mai un nume ca magnat al afacerilor, devenind la un moment dat cel mai bogat om din Italia.

Și-a manifestat de timpuriu latura de showman lucrând ca interpret de muzică de salon la bordul unui vas de croazieră, susținându-se financiar să meargă la universitate, unde a studiat dreptul.

Au urmat diverse întreprinderi comerciale de nivel inferior înainte ca antreprenorul începător să se bucure de primul său succes real în domeniul imobiliar la sfârșitul anilor 1960, când a fost implicat într-un proiect de construire a Milano Two - aproape 4.000 de apartamente - în afara orașului Milano.

După ce a strâns o avere din portofoliul său imobiliar în anii 1970, și-a diversificat interesele înființând o companie de televiziune prin cablu, Telemilano, și cumpărând alte două canale de cablu în încercarea de a sparge monopolul național de televiziune din Italia. În 1978, aceste canale au fost încorporate în grupul său nou format Fininvest, care includea magazine, companii de asigurări și chiar AC Milan - unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din lume, pe care l-a deținut timp de 31 de ani. 

Berlusconi și-a îndreptat atenția către politică în 1993, când a format partidul de centru-dreapta Forza Italia, numit după "Forza, Italia!". (Hai, Italia!), un cântec auzit la meciurile echipei naționale de fotbal a Italiei.

Silvio Berlusconi at Forza Italia party meeting jpeg

În anul următor, în urma unor alegeri anticipate, a devenit prim-ministru. Cu toate acestea, o dispută cu partenerii săi de coaliție de dreapta din Partidul Liga Nordului, precum și o punere sub acuzare pentru presupusă fraudă fiscală, au pus capăt mandatului lui Berlusconi după doar șapte luni. El a fost achitat în apel în 2000, după ce termenul de prescripție a expirat.

După înfrângerea în alegerile din 1996 în fața dușmanului său politic, Romano Prodi, a fost implicat în alte scandaluri financiare, inclusiv o acuzație de mituire a inspectorilor fiscali. El a negat orice abatere și a fost exonerat din nou în apel în 2000.

Norocul său s-a schimbat din nou în 2001, când a fost învestit pentru a doua oară în funcția de prim-ministru. Dar Prodi - fost președinte al Comisiei Europene - a pus capăt celei mai de succes domnii a lui Berlusconi cu victoria coaliției de centru-stânga a Uniunii în 2006. La acel moment, magnatul prezida cel mai longeviv guvern italian postbelic.

În ciuda faptului că i s-a implantat un stimulator cardiac pentru a-și regla bătăile inimii după ce s-a prăbușit în timpul unui miting politic, el a refuzat să încetinească. Cu un transplant de păr, operații estetice și bronz, Berlusconi a revenit la putere pentru a treia oară în 2008, sub steagul partidului nou creat Poporul Libertății, pe care l-a părăsit în 2013, când a creat partidul său Forza Italia.

Anul următor s-a dovedit a fi unul al extremelor pentru veteranul politician. El a fost lăudat pentru modul în care a gestionat cutremurul devastator care a lovit orașul italian L'Aquila în aprilie 2009 și a supraviețuit criticilor după ce i-a îndemnat pe supraviețuitori să privească situația lor ca pe "un weekend de camping".

Dar în luna următoare, cea de-a doua soție a lui Berlusconi, Veronica Lario, a depus o cerere de divorț - susținând că soțul ei, pe atunci în vârstă de 73 de ani, a avut o relație nepotrivită cu un model aspirant în vârstă de 18 ani, la a cărui petrecere de aniversare a participat. Berlusconi a declarat că aceasta era fiica unui prieten și că nu a făcut nimic greșit.

Lovit la un miting de campanie

În luna decembrie a aceluiași an, un bărbat cu antecedente de boli mintale l-a lovit pe Berlusconi în față cu o replică a catedralei din Milano la un miting de campanie, rupându-i mai mulți dinți și fracturându-i nasul. Ministrul Apărării, Ignazio La Russa, a declarat pentru ziarul italian Corriere della Sera că irepresibilul Berlusconi a continuat să dea mâna cu susținătorii timp de "câteva minute" după ce a fost lovit.

Faimoasele sale petreceri sexuale „Bunga Bunga” l-au adus din nou în fața justiției.

Silvio Berlusconi a fost achitat de un tribunal din Milano într-unul din procesele din scandalul Rubygate, în care era acuzat că a mituit participantele la petrecerile "bunga bunga" pentru ca acestea să păstreze tăcerea asupra celor petrecute acolo.

Achitat pentru petrecerile ”bunga-bunga”

În urma petrecerilor "bunga bunga", pe care fostul premier le denumea "petreceri elegante" a fost deschis un prim proces în care Berlusconi a fost acuzat de abuz de putere şi incitare la prostituţie cu minori.

El a fost iniţial condamnat la 7 ani de închisoare cu executare şi i s-au restrâns drepturile politice, dar a fost achitat de Curtea Supremă în anul 2015, care a admis că la momentul faptei el nu ştia că Ruby avea vârsta de doar 17 ani.

Însă din acel dosar au rezultat şi alte procese paralele. Astfel, în procesul 'Ruby Bis', trei dintre colaboratorii lui Berlusconi au primit condamnări pentru proxenetism.

Autocar cu prostituate pentru fotbaliști

Totodată, Silvio Berlusconi, fostul premier al Italiei, le-a promis jucătorilor echipei de fotbal Monza că va va aduce prostituate în vestiarul lor dacă vor reuși să învingă din nou o rivală de top din Serie A.

„Le-am spus băieților ... acum veți juca cu Milan, Juventus. Dacă veți câștiga împotriva uneia dintre aceste echipe de top, voi aduce un autobuz de prostituate în vestiar", a spus Silvio Berlusconi la o cină de Crăciun cu jucătorii de la Monza.

Fostul premier, care folosește adesea un limbaj colorat, a fost acuzat în 2011 că a întreținut relații sexuale cu o prostituată minoră la una dintre celebrele sale petreceri. El a fost achitat în apel în 2015, după ce un judecător a decis că nu a știut că aceasta era minoră.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite