Cum reușește o profesoară să desfășoare cursuri secrete pentru a combate îndoctrinarea rusească în Ucraina ocupată

0
Publicat:

La fel ca milioane de alți ucraineni, în primele săptămâni ale invaziei pe scară largă de către Rusia a Ucrainei, Nataliia (nu numele ei real) a fost forțată să plece de acasă. Acum, ea desfășoară cursuri online secrete, astfel încât copiii din zonele ocupate să aibă acces la cultura ucraineană. Riscurile sunt uriașe.

Elevii ucraineni sunt obligați scrie „scrisori motivaționale” soldaților ruși FOTO Telegram/ BBC
Elevii ucraineni sunt obligați scrie „scrisori motivaționale” soldaților ruși FOTO Telegram/ BBC

Nataliia nu putea tolera să trăiască sub ocupația rusă în orașul ei natal, Melitopol, ci a simțit că va fi mai utilă pe teritoriul controlat încă de Ucraina, notează BBC News

Dar ea nu și-a lăsat doar casa și rudele în urmă, ci și-a renunțat și la meseria sa de profesoară, pe care o practica de 20 de ani. În prezent, își petrece timpul predând cursuri online sutelor dintre foștii ei studenți.

Riscurile pentru ea și clasa ei de la distanță sunt uriașe.

Camerele oprite și nume false

„Nimeni nu făcuse asta înainte”, ne explică Nataliia. „Nu în Crimeea, sau în regiunile ocupate: Donbas, Herson sau Zaporojie”.

Portretele lui Vladimir Putin atârnă acum pe pereții vechilor săli de clasă din Nataliei din Melitopol. Elevii trebuie să învețe și să cânte imnul național al Rusiei. Sunt chiar obligați să scrie „scrisori motivaționale” soldaților ruși.

Așa sunt educați copiii ucraineni în teritoriile ocupate de Rusia. Ei sunt învățați că Ucraina nu este o țară adevărată - iar Nataliia spune că, dacă un copil contestă programa, părinții lor sunt amenințați cu bătaia sau tortura.

De aceea, Nataliia, împreună cu foștii ei colegi, a creat o platformă de predare online pentru a încerca „să salveze mințile copiilor ucraineni”.

Odată ce l-am lansat, am scris o scrisoare neutră, oferind cursurile tuturor părinților”, explică Nataliia. „Nu știam cine este pro-ucrainean sau pro-rus, iar ei știau adresa mea de acasă și a rudelor mele”.

Ea spune că inclusiv rostirea cuvântului „ocupație” poate duce la vizitarea casei tale de către autoritățile ruse. Dacă există vreo dovadă de loialitate față de Ucraina, cum ar fi temele unui copil scrise în ucraineană în loc de rusă, ar putea urma o vizită la secția de poliție.

Și totuși, sute de familii au acceptat oferta Nataliei de a preda programa ucraineană - iar numărul este în creștere.

Dimineața la școala rusă, seara la școala...secretă

Dimineața merg la școala rusă, iar după-amiaza sau seara, elevii au lecții online secrete cu profesori ucraineni.

„Siguranța este mai importantă decât cunoștințele. Toți studenții se conectează cu camerele oprite și folosesc nume de utilizator false”, spune Nataliia.

Înregistrările sunt furnizate pentru cei care nu au semnal sau nu au posibilitatea de a participa în timp real.

Nu este atât de important să-i învățăm pe copii în ce an s-a născut Taras Shevchenko [un celebru poet ucrainean] sau regulile geometriei, ci să-i menținem conectați cu cultura ucraineană”, explică ea. Am un elev care a venit acasă și a plâns după lecțiile de rusă. Aceasta este prea multă presiune psihologică pentru un copil. Toată viața lor a trăit într-un mediu ucrainean - și brusc, totul s-a schimbat.

Valera (nu numele său real) merge la o școală rusă, dar urmează și cursuri online de ucraineană. Tânărul de 14 ani ne-a spus că doar șase dintre cei 31 de colegi ai săi susțin Ucraina. Spune că încearcă să reziste rusificării când poate.

Odată am pornit imnul ucrainean în timpul lecției, pe telefon”, își amintește el. Apoi au început să caute pe toată lumea. Mi-am ascuns telefonul; odată ce și-au cântat imnul - toată lumea s-a ridicat, eu am rămas așezat.”

FOTO Telegram/ BBC
FOTO Telegram/ BBC

El spune că și-a dorit întotdeauna această învățătură ucraineană suplimentară, dar crede că va fi obligat să se alăture armatei ruse.

Nataliia admite că scopul învățăturii ei este testat în mod constant. Cu cât Rusia ocupă mai mult Melitopolul, cu atât riscul este mai mare pentru copiii care trăiesc acolo să fie îndoctrinați.

Nu pot să le verific temele în mod normal”, spune ea. „Mă tem pentru generația noastră viitoare. Este foarte important să păstrăm acești copii conectați la realitate. Dar este un lucru atât de greu de făcut”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite