Cum facilitează Turcia şi companiile aeriene low cost, imigraţia ilegală în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
avion Ryanair REUTERS

Liniile aeriene low-cost care operează din Africa de Nord sunt folosite de imigranţii ilegali pentru a intra în Europa, a declarat un înalt oficial FRONTEX, responsabil cu securitatea graniţelor externe ale UE. Conform declaraţiilor reprezentanţilor FRONTEX, imigraţia ilegală este sporită de ofertele companiilor aeriente din Maroc sau Algeria, care vând bilete de avion la sume foarte reduse, chiar şi 150 Euro.

Imigranţii cumpără bilete ieftine doar pentru dus, din Maroc sau Algeria spre Turcia, de exemplu, şi ajung în Uniunea Europeană prin graniţele slab păzite ale statului turc cu Grecia sau Bulgaria, potrivit directorului adjunct al Frontex, Gil Arias.

În plus, imigranţii beneficiază de recenta politică de „diplomaţiei a vizelor“ din partea Turciei, parte a încercării sale de a-şi extinde influenţa în Orientul Mijlociu, prin relaxarea restricţiilor la vize pentru cetăţenii din alte naţiuni musulmane.

Această rută este mai rapidă şi mai sigură decât trecerea ilegală, în ambarcaţiuni supra-aglomerate, pe Marea Mediterană. Două bărci de acest tip au naufragiat între Libia şi Lampedusa, în urmă cu două săptămâni, fiind înregistrate peste 500 de decese.  

 „Din cauza noii politici a vizelor promovată de Turcia faţă naţiunile nord-africane, oamenii zboară la Istanbul foarte ieftin, iar apoi trec în Grecia, şi cel mai recent, în Bulgaria“, a declarat Arias, fost inspector de poliţie şi ofiţer de fronţieră în Spania. „Când ajung în UE, îşi aruncă documentele şi se prefac că sunt palestinieni sau sirieni pentru a cere statut de refugiat“, a mai spus directorul adjunct al Frontex.

Oficialii europeni nu doresc să sugereze faptul că liniile aeriene sunt complice la imgraţia ilegală, dar Arias a declarat că Frontex nu are puterea să oprească transportarea acestor pasageri- în majoritate deţinători de paşapoarte marocane sau algeriene. El a declarat că nu există dovezi legale că odată ajunşi în Turcia, nord-africanii vor să ajungă în UE, şi, drept urmare, nu pot fi opriţi.

Comentariile lui apar într-o perioadă deosebit de tensionată între statele membre ale Uniunii Europene, cu privire la imigraţia ilegală şi cine are trebui să poarte responsabilitatea. În Grecia, frustrarea publică asupra fluxului prea mare de imigranţi ilegali şi incapacitatea autorităţilor de a face faţă, a contribuit la creşterea influenţei partidului de extremă-dreapta, Zorii Aurii.

Săptămâna trecută, Bulgaria a anunţat că plănuieşte să aloce 3 milioane de euro contruirii unui gard care să limiteze valul de imigranţi sirieni care fug din calea războiului civil din ţara lor.

Măsura, considerată extremă, apare după ce autorităţile bulgare au cerut în repetate rânduri asistenţa Bruxelles-ului şi a celorlalte state membre, deoarece nu mai pot gestiona numărul mare de refugiaţi. Gardul de 36 de kilomentri ar împrejmui regiunea montană Elhovo, una dintre cele mai dificile zone pentru poliţie, după venirea unui număr de 6.800 de imigranţi- 70% dintre ei sirieni- de la începutul anului.

Mai multe pe această temă

UE întăreşte securitatea la graniţele externe

După tragedia de la Lampedusa, Parlamentul European a votat noul sistem pentru securizarea frontierelor externe ale UE, EUROSUR, prin care statele membre vor fi mai bine echipate să prevină, detecteze şi combată migraţia neregulată, dar şi să salveze vieţilor migranţilor. EUROSUR va permite statelor membre să facă schimb de imagini şi date privind evenimentele de la graniţele externe ale UE, în timp real.

Reţeaua de comunicare EUROSUR este creată pentru a îmbunătăţi detectarea, prevenirea şi combaterea migraţiei neregulate şi a criminalităţii transfrontaliere. Deputaţii au insistat ca ea să fie utilizată şi pentru a salva vieţile migranţilor.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite