FOTO UE întăreşte securitatea la graniţele externe
0După tragedia de la Lampedusa, Parlamentul European a votat noul sistem pentru securizarea frontierelor externe ale UE, EUROSUR, prin care statele membre vor fi mai bine echipate să prevină, detecteze şi combată migraţia neregulată, dar şi să salveze vieţilor migranţilor. EUROSUR va permite statelor membre să facă schimb de imagini şi date privind evenimentele de la graniţele externe ale UE, în timp real.
Reţeaua de comunicare EUROSUR este creată pentru a îmbunătăţi detectarea, prevenirea şi combaterea migraţiei neregulate şi a criminalităţii transfrontaliere. Deputaţii au insistat ca ea să fie utilizată şi pentru a salva vieţile migranţilor.
„Doar printr-un sistem transeuropean de supraveghere a graniţelor putem preveni transformarea Mediteranei în cimitir al refugiaţilor care încearcă să treacă în bărci mici, nepotrivite pentru navigare, către o viaţă mai bună în Europa. Pentru a preveni o altă tragedie ca cea de la Lampedusa, este necesară intervenţia rapidă", a spus raportorul Jan Mulder (ALDE, NL), în dezbaterea din plen de miercuri.
Statele UE care utilizează EUROSUR vor fi obligate să respecte întotdeauna drepturile omului, inclusiv principiul nereturnării, care interzice returnarea unei persoane către o locaţie unde viaţa sau libertăţile i-ar putea fi ameninţate.
Regulile EUROSUR prevăd de asemenea ca utilizatorii să protejeze toate drepturile fundamentale UE, inclusiv protecţia datelor personale. Orice schimb de informaţii privind datele personale între statele membre UE sau cu ţări terţe prin intermediul EUROSUR trebuie să fie excepţionale şi să respecte legile privind protecţia datelor.
Mai mult, statele membre nu trebuie să utilizeze EUROSUR pentru a trimite către ţări terţe informaţii care ar putea fi folosite pentru a identifica o persoană a cărei cerere de protecţie internaţională este în curs de procesare sau a cărei viaţă sau integritate fizică ar putea fi riscate.
Obiectivul EUROSUR este de a îmbunătăţi gestionarea graniţelor terestre şi maritime externe ale UE prin întărirea schimbului de informaţii între statele membre şi cu agenţia FRONTEX, însemnând schimbul de date şi informaţii în timp real, culese de la diferite autorităţi şi prin intermediul a diferite instrumente de supraveghere, cum ar fi sateliţii sau sistemele de raportare de pe nave, prin intermediul unei reţele de comunicare protejate.
FRONTEX raportează ca mai mult de 72 000 de persoane au trecut ilegal graniţele externe ale UE în 2012, jumătate din numărul de persoane din 2011.
Normele de operare EUROSUR au fost agreate cu guvernele naţionale. Bulgaria, Estonia, Grecia, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi Finlanda vor utiliza EUROSUR la 2 decembrie 2013. Alte state membre se vor alătura la 1 decembrie 2014.
Noul sistem EUROSUR a fost adoptat cu 479 de voturi la 101 şi 20 de abţineri.
Situaţia anulă de la graniţele externe ale UE
Cele mai importante puncte de trecere a frontierei în UE