Cum arată acum Soledar după luni de lupte intense. Imagini din satelit cu amploarea dezastrului FOTO

0
Publicat:

Compania de observare a Pământului Maxar a publicat miercuri noi imagini din satelit cu orașul Soledar, din regiunea Donețk din estul Ucrainei, în care se poate observa amploarea pagubelor aduse acestui teritoriu, după circa cinci luni de lupte intense, relatează CNN.

Imagine din satelit cu orașul Soledar la 1 august 2022 FOTO Twitter/ Maxar
Imagine din satelit cu orașul Soledar la 1 august 2022 FOTO Twitter/ Maxar

În orașul ucrainean Soledar, în care se află și o mină de sare, s-au dat lupte intense în ultimele zile, fiind o țintă importantă pentru forțele ruse, începând din mai anul trecut.

Maxar a publicat miercuri două imagini din satelit cu orașul Soledar, prima din 1 august 2022 și cea de-a doua din 10 ianuarie 2023, în care se văd case, școli și clădiri distruse în urma luptelor date în această perioadă aici.

Săptămâna aceasta, șeful celui mai mare grup de mercenari din Rusia, Evgheni Prigojin, s-a portretizat drept creierul a ceea ce el a prezentat drept cel mai mare succes militar al Rusiei în ultimele luni: cucerirea orașului Soledar din estul Ucrainei.

În echipament de luptă, Prigojin a apărut înconjurat de luptătorii săi în ceea ce el a afirmat că sunt minele de sare de sub Soledar, potrivit fotografiilor publicate marți seara de agențiile de presă de stat ruse și de rețelele de socializare afiliate Wagner. Prigojin a susținut că orașul se afla pe deplin sub controlul său și și-a luat tot meritul pentru succesul aparent.

Armata și oficialii ucraineni au negat informația privind capturarea Soledarului de către Wagner, dând asigurări că oraşul „a fost, este şi va întotdeauna” al Ucrainei. „Nu este adevărat” că Prigojin se află în interiorul minelor de sare de la Soledar, a mai anunțat armata ucraineană.  

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că Rusia vede tentativa de capturare a orașului Soledar ca pe un instrument de propagandă pentru menținerea sprijinului intern pentru războiul din Ucraina.

În cazul în care trupele ruse vor reuși să cucerească într-adevăr orașul, acesta ar marca primul câștig al Moscovei în Donbas după luni de zile- oferindu-i președintelui rus Vladimir Putin posibilitatea de a da o veste mult-așteptată, după o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite