LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte înverșunate la Soledar: Kievul afirmă că Moscova își consolidează trupele de pe front

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 323-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Moscova îşi consolidează trupele în Ucraina, dar forţele armate ale Kievului rezistă în luptele înverşunate care se dau în şi în jurul oraşul Soledar, din regiunea Donețk, afirmă un oficial ucrainean.

Soldați ucraineni în Soledar FOTO Profimedia
Soldați ucraineni în Soledar FOTO Profimedia

UPDATE 21.22 Înfrângerea Rusiei, perspective diferite. Unde se desparte SUA de Ucraina și până unde va susține Kievul

Deși dorită de toată lumea, înfrângerea Rusiei este percepută diferit la Washington față de Kiev sau de țările baltice. Politologul Marius Ghincea, expert în securitate, explică până unde merg aceste diferențe de percepție și cât poate conta Ucraina pe sprijin total din partea Americii.

De la Washington și până la marile cancelarii europene, una dintre principalele dezbateri despre război se leagă de modul cum poate fi definită înfrângerea Rusiei, conform a ceea ce în termeni de specialitate se cheamă teoria victoriei. De altfel, există două curente de opinie, în SUA și Occident: fie ca Ucraina să fie susținută să câștige până ce va reveni la teritoriile din 2014, fie să primească orice are nevoie până când își va recupera teritoriile pierdute în februarie 2022.

Continuarea aici

UPDATE 20.11 Cum arată acum Soledar după luni de lupte intense. Imagini din satelit cu amploarea dezastrului FOTO

Compania de observare a Pământului Maxar a publicat miercuri noi imagini din satelit cu orașul Soledar, din regiunea Donețk din estul Ucrainei, în care se poate observa amploarea pagubelor aduse acestui teritoriu, după circa cinci luni de lupte intense, relatează CNN.

Maxar a publicat miercuri două imagini din satelit cu orașul Soledar, prima din 1 august 2022 și cea de-a doua din 10 ianuarie 2023, în care se văd case, școli și clădiri distruse în urma luptelor date în această perioadă aici. Detalii aici

UPDATE 18.58 Guvernul polonez: Decizia de a livra tancuri Leopard Ucrainei, un exemplu și pentru alte țări

Decizia Varșoviei de a trimite Ucrainei tancuri germane Leopard a fost luată şi pentru a încuraja alte ţări să acţioneze, a declarat joi un purtător de cuvânt al Guvernului polonez.

Reprezentantul executivului de la Varşovia nu a menţionat Germania în mod special, dar asupra celei mai mari economii din Europa se fac presiuni pentru a trimite tancuri avansate Ucrainei, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Joi, vicecancelarul german Robert Habeck a spus că Berlinul nu va împiedica Polonia să exporte tancuri.

UPDATE 18.16 La Soledar se decide succesorul lui Putin? Șeful mercenarilor Wagner caută un rol mai important în conducerea Rusiei

La aproape un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, șeful celui mai mare grup de mercenari din Rusia, Evgheni Prigojin, care a negat de multă vreme legăturile cu armata, a devenit într-un fel fața publică a efortului de război al Moscovei.

Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner, a ajuns să fie exponentul „intrușilor“ de la Kremlin care contestă elitele tradiționale ale Rusiei, subliniind modul în care eșecurile Moscovei în Ucraina au schimbat structura de putere a țării, spun analiștii, citați de The New York Times. Detalii aici

UPDATE 18.13 Cinci ani de închisoare pentru un soldat rus care a refuzat să lupte în Ucraina

Un tribunal rus a condamnat un soldat profesionist pe nume Marsel Kandarov, în vârstă de 24 de ani, la cinci ani de închisoare pentru că a refuzat să lupte în Ucraina, au declarat joi surse judiciare, potrivit AFP. Detalii aici

UPDATE 18.11 Propaganda rusă, în ofensivă: România este inclusă pe o listă de țări care „ar putea dispărea”

Un portal cu sediul în Liban care răspândește teorii ale conspirației și propaganda Moscovei include România pe o listă a țărilor care „ar putea dispărea”, alături de Polonia, Lituania și Finlanda, în cadrul unui conflict „prin interpuși” între Rusia și Occident.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina - numit în articol „operațiune militară specială”, exact cum susține Kremlinul - este începutul „contraofensivei” împotriva „lumii atlantice conduse de Statele Unite”, începe autorul.

Acesta insinuează că Rusia va învinge într-o zi în Ucraina, iar războiul va continua, „din cauza” Statelor Unite, în alte țări europene, care „ar putea dispărea”. Cele patru state europene sunt, în ordinea autorului, Polonia, Lituania, România și Finlanda. La fel ca Ucraina, toate cele patru țări sunt descrise în mod negativ, fără niciun drept de a decide singure pentru ele și provocatoare, în timp ce Rusia este prezentantă ca o forță „îndreptățită” și „capabilă” să respingă „activele militare ale Occidentului departe de frontierele sale”Detalii aici

UPDATE 16.06 Prigojin susține că mercenarii Wagner au găsit cadavrul unui voluntar britanic dispărut în Ucraina

Grupul militar Wagner a declarat că a găsit cadavrul unuia dintre cei doi voluntari britanici care au dispărut în estul Ucrainei în weekend, scrie The Moscow Times. Evgheni Prigojin, a postat fotografii a două pașapoarte aparținând lui Andrew Bagshaw, 48 de ani, și Christopher Parry, 28 de ani. Detalii aici

UPDATE 16.03 Rusia insinuează că Suedia are „ceva de ascuns” în cazul exploziilor de la gazoductele Nord Stream

Ministerul rus de Externe insinuează că Suedia are „ceva de ascuns” în legătură cu exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream anul trecut.

Nemulțumită că autoritățile suedeze refuză să împărtășească informații despre investigațiile lor asupra expoziilor misterioase de la gazoductele Nord Stream, Moscova insistă să obțină detalii despre anchetă.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept „derutant” refuzul Suediei de a împărtăși informații cu Rusia. Mai mult, ea susține că Moscova are dreptul să cunoască detalii despre anchetele desfășurate de suedezi și danezi.

„Poate că anchetatorii ruşi, desfăşurând o anchetă obiectivă, ar fi putut ajunge la o concluzie incomodă despre cine a comis acest act de sabotaj, de terorism. Despre cine a gândit asta şi cine a pus în practică”, a spus Zaharova, insistând că autoritățile suedeze „au ceva de ascuns”Detalii aici

UPDATE 14.54 Oficial de la Kiev: Rusia își consolidează forțele, în timp ce armata ucraineană rezistă la Soledar

Rusia îşi consolidează trupele în Ucraina, dar forţele ucrainene rezistă în luptele înverşunate care se dau în şi în jurul oraşul Soledar, din regiunea Donețk, a declarat joi ministrul ucrainean adjunct al Apărării, Hanna Maliar.

Numărul unităţilor militare ruse în Ucraina a crescut de la 250, câte erau acum o săptămână, la 280, în prezent, a precizat Maliar într-o conferinţă de presă, în timp ce Moscova încearcă să obţină „iniţiativa strategică”.

„Luptele cele mai înverşunate şi mai violente continuă şi astăzi în zona Soledar”, a spus Maliar, adăugând că „ei (ruşii, n. red.) calcă peste propriile lor cadavre”.

„Rusia trimite mii de cetăţeni ai săi la abator, dar noi rezistăm”, dă asigurări oficialul ucrainean.

„În pofida unei situaţii dificile, soldaţii ucraineni se bat fără încetare”, insistă ea, citată de Agerpres. Detalii aici

UPDATE 11.51 De ce Kremlinul l-a numit pe șeful Statului Major al armatei ruse la conducerea agresiunii militare împotriva Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri un nou comandant al invaziei din Ucraina. Generalul Serghei Surovikin a fost înlocuit cu șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov. Este o mutare care poate sugera că Vladimir Putin nu intenționează să renunțe la nimic în Ucraina în timp ce încearcă să reducă presiunile de pe umerii săi.

Valeri Gherasimov (67 de ani) se află la conducerea Statului Major din 9 noiembrie 2012. El are reputația de soldat care merge până la capăt, calitate arătată prin utilizarea forței brute a artileriei în războaiele din Cecenia și Siria, dar și de executant de ordine. Detalii aici

UPDATE 09.00 Putin l-a umilit public pe un vicrepremier din Cabinetul Mișustin

Vladimir Putin i-a aplicat o mustrare publică unuia dintre vicepremierii săi în cadrul primei videoconferințe a guvernului rus din acest an, a relatat miercuri presa de stat.

Putin l-a întrebat pe vicepremierul Denis Manturov - care este, de asemenea, ministru al Comerțului și Industriei - de ce se „prostește” în loc să achiziționeze noi avioane pentru țară, conform unei înregistrări video publicate de agenția de știri de stat RIA Novosti. Detalii aici

UPDATE 06.00 Ucrainenii au cumpărat peste 250.000 de obligațiuni militare în valoare de 6 milioane de dolari

Ucrainenii au folosit aplicația de stat Diia prin care au achiziționat peste 250.000 de obligațiuni militare, în valoare de 6 milioane de dolari. Aceștia au contribuit la o inițiativă guvernamentală de strângere de fonduri pentru echipamente militare și medicale. 

Obligațiunile sunt destinate armelor, căștilor, armurii și medicamentelor pentru „eliberarea rapidă a Donețk, Mariupol, Sevastopol, Enerhodar și a altor orașe ocupate”, a scris Fedorov, potrivit Kiev Independent. 

UPDATE 04.00 Marea Britanie confirmă că va trimite tancuri în Ucraina

Guvernul britanic a spus că intenționează să furnizeze tancuri Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a decalrat că prim-ministrul Rishi Sunak i-a cerut secretarului Apărării, Ben Wallace, să colaboreze cu parteneri pentru a accelera în perioada următoare sprijinul pentru ucraineni, inclusiv furnizarea de tancuri.

UPDATE 00.00 Un ofițer ucrainean afirmă că mercenarii grupării Wagner sunt sub influența substanțelor psihotrope, în Soledar

Taras Berezovet spune că mai mulți camarazi ucraineni au văzut comportamente greu de explicat, fără un consum de substanțe interzie, la mercenarii care luptă pentru ruși în Soledar. 

„Elita armatei ruse a fost mutată de la Bahmut la Soledar. Numărul atacurilor asupra localității Bahmut a descrescut, iar asupra Soledarului a crescut foarte mult”, descrie analistul situația din estul Ucrainei, potrivit Libertatea.

UPDATE 20.56 General american: „Războiul din Ucraina s-ar putea încheia anul acesta”. De ce Putin nu va accepta o înfrângere pe teren

Războiul Rusiei cu Ucraina s-ar putea încheia în acest an, potrivit fostului general al armatei americane, Kevin Ryan, care a avertizat că Kremlinul va apela probabil la opțiunea îngrozitoare a armelor nucleare dacă Moscova se confruntă cu înfrângerea în conflict, relatează Business Insider.

Profesor la Harvard, fost director la Pentagon şi fost atașat al apărării în Rusia pentru SUA, generalul în rezervă Kevin Ryan este de părere că Rusia „ar folosi o armă nucleară înainte de a permite ca armata sa să fie învinsă pe teren”Detalii aici

UPDATE 20.07 Ucraina vrea mai mult decât promisiunea unor „uşi deschise” din partea NATO. Zelenski: „Nu e suficient!”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri Alianţei Nord-Atlantice să facă mai mult decât doar să promită că Ucraina va avea uşa deschisă la summitul din iulie de la Vilnius.

Acesta a adăugat că ţara sa are nevoie de „paşi fermi” în contextul în care încearcă să adere la organizaţia transatlantică, transmit Reuters şi AFP. Detalii aici

UPDATE 18.58 Șeful Statului Major al armatei ruse, numit la conducerea așa-numitei „operațiuni militare speciale” din Ucraina

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a numit miercuri un nou responsabil al comandamentului pentru invazia din Ucraina. Numit în octombrie la conducerea trupelor ruse angajate în războiul din țara vecină, generalul Serghei Surovikin a fost înlocuit cu șeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov.

Valeri Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, a fost numit în calitate de comandant al forţelor armate combinate ruse care luptă în Ucraina.

Adjuncții săi sunt comandantul Forţelor Aerospaţiale ruse, generalul Serghei Surovikin, comandantul Forţelor Terestre, generalul Oleg Saliukov, precum şi șeful-adjunct al Statului Major al armatei ruse, general-locotenentul Aleksii Kim. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite