Cum ar putea participa Putin la negocierile de pace fără a fi arestat. Anunțul a fost făcut de președintele Elveției

0
Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin se va putea deplasa în Elveţia pentru a participa la ipotetice negocieri fără a fi arestat, în pofida mandatului emis de Curtea Penală Internaţională, a asigurat, duminică, preşedinta elveţiană Viola Amherd, după summitul găzduit de ţara sa consacrat păcii în Ucraina, a consemnat EFE.

Vladimir Putin. FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin. FOTO EPA-EFE

Mandatul prevede excepţii, în caz de negocieri, a explicat Amherd într-o conferinţă de presă după reuniune.

După summit - pe care atât Elveţia, cât şi Ucraina, cele două coorganizatoare, l-au calificat drept un succes dat fiind numărul mare de lideri reuniţi care şi-au manifestat susţinerea pentru cauza ucraineană - preşedintele ţării-gazdă a subliniat că Elveţia este dispusă să dialogheze şi cu alte ţări care şi-au declinat participarea, cum este China, potrivit Agerpres.

La rândul său, ministrul de externe elveţian Ignazio Cassis a afirmat că ţara sa va informa Rusia şi alte ţări cu privire la rezultatele reuniunii, cu toate că majoritatea deciziilor luate la conferinţă nu pot fi implementate fără participare rusă.

Şeful diplomaţiei elveţiene a mai indicat că este posibil ca discuţiile vizând pacea în Ucraina găzduite în acest weekend în ţara sa, în staţiunea de lux Burgenstock, să continue la o locaţie care încă nu a fost stabilită, dar la o dată înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, notează Reuters.

Mandat de arestare pentru Vladimir Putin emis de Curtea Penală Internațională

Judecătorii Curții Penale Internaționale îl acuză pe președintele Federației Ruse de crime de război comise în Ucraina.

"Deciziile Curţii Penale Internaţionale sunt lipsite de sens pentru ţara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic", a reacţionat pe Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. Detalii aici 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite