Cum a înlocuit Europa Paștele cu Ramadanul: Străzile Londrei, împodobite cu mesaje din Coran, Germania devine mai islamică

0
Publicat:

În dimineața zilei de duminică, 31 martie, mii de credincioși din Germania și din întreaga lume s-au adunat la cea mai mare catedrală gotică din nordul Europei, în orașul Köln, pentru a sărbători Învierea Domnului, relatează Daily Mail.

În Londra lipsesc ouăle de Paște, dar sunt luminițe de Ramadan
În Londra lipsesc ouăle de Paște, dar sunt luminițe de Ramadan FOTO Profimedia

 În interiorul catedralei, ei cântă, în timp ce preoții catolici aprind lumânări de Paște, iar fumul generat de arderea tămâiei se plimbă prin naosul măreț până în piața plină de turiști de afară. 

Însă în această Săptămână Sfântă, la Köln a avut loc un eveniment religios foarte diferit. Sâmbătă seara, pe un stadion de fotbal aflat la 8 km de catedrală, sute de musulmani au participat la primul iftar din oraș, o cină cu delicatese islamice, care a fost luată la apus de soare și care marchează sfârșitul postului din luna sacră a Ramadanului.  

Și mai există o altă noutate care atrage atenția în acest oraș.

O porțiune din Venloer Strasse, o stradă mare și aglomerată din apropierea Moscheii Centrale din Koln, este „îmbrăcată” în lumini de sărbătoare. Panouri cu mesajul „Ramadan fericit!", lumini în formă de stea, felinare în stil oriental şi semilune sunt aprinse zilnic la apus. 

În Marea Britanie, Castelul Windsor a găzduit în urmă cu o săptămână primul său iftar, cu acordul regelui Charles, liderul suprem al Bisericii Anglicane. Oaspeții s-au înfruptat din lapte de nucă de cocos și curmale în incinta castelului. 

Între timp, Westminster Abbey - un lăcaș creștin de peste 1.000 de ani - a arborat drapelul național al Republicii Islamice Pakistan pentru a marca „Ziua Pakistanului". 

În plus, au existat și controverse. Pe panoul oficial de afișare a plecărilor din stația King's Cross din Londra au fost afișate orele de rugăciune din timpul Ramadanului și un citat din Profetul Mahomed care se referea la „păcătoși". 

„Nu ar trebui să îndemne păcătoșii să se pocăiască”

O organizație care a contestat mesajul - care a fost în cele din urmă eliminat - a fost Societatea Umanistă din Marea Britanie, care a declarat: „Această difuzare a scripturilor religioase este profund greșit judecată. Stațiile de transport public nu ar trebui să îndemne păcătoșii să se pocăiască"

Cu toate acestea, Londra, unde aproape unul din șapte locuitori este musulman, a fost sursa de inspirație pentru mesajul „Ramadan fericit" din Köln. 

Această inițiativă a fost gândită de Saliha Bektas, o studentă la Drept din Germania, care, în timp ce studia la Londra anul trecut, l-a văzut pe edilul laburist Sadiq Khan aprinzând primele lumini de Ramadan din Marea Britanie. 

Lumini aprinse de Ramadan în Frankfurt. FOTO EPA EFE (Arhivă)
Lumini aprinse de Ramadan în Frankfurt. FOTO EPA EFE (Arhivă)

Khan - un musulman practicant care respectă cu strictețe postul Ramadanului și care frecventează în mod regulat moscheea Al-Muzzammil din Tooting, în sudul Londrei - a aprins și anul acesta 30.000 de lumini dispuse de-a lungul unei porțiuni din Oxford Street, de lângă Hyde Park până la Piccadilly Circus și Leicester Square. 

Afișajul a fost finanțat de Fundația Aziz, o organizație caritabilă înființată de miliardarul Asif Aziz, care deține atât de multe proprietăți în zonă încât este cunoscut sub numele de „Mr. West End". 

În portofoliul companiei sale se află Trocadero, un punct de reper din Piccadilly și un fost centru de divertisment, o parte din acesta urmând să devină în curând un lăcaș de cult islamic și un centru comunitar. 

Bektas, care a fost ajutată de cele patru surori ale sale la expoziția din Köln, a afirmat: „Considerăm că, dacă populația știe că are loc Ramadanul, putem face ca oamenii să vorbească despre el. 

Nu vrem să facem scandal sau să islamizăm ceva". 

„Îi deranjează pe mulți oameni”

Decoraţiuni stradale cu ocazia Ramadanului au fost instalate pentru prima dată și în alt oraș german, Frankfurt. 

În Oslo, Norvegia, un panou finanțat din fonduri publice în valoare de 75.000 de lire sterline stralucește în apropierea primăriei pentru cele 30 de zile de post islamic. 

Luminile Ramadanului arată că noi susținem comunitățile, incluziunea și diversitatea", a declarat șeful consiliului Lae Solberg la ceremonia de deschidere din Oslo. 

Totuși, apariția decorațiunilor cu ocazia Ramadanului în perioada Paștelui provoacă o oarecare îngrijorare în mai multe țări europene. Unii simt deja că Paștele a fost pus în pericol de autoritățile care au minimalizat tradițiile creștine în numele „diversității"

Ceremonia de la Oslo, de exemplu, a fost întreruptă de protestatarii „Stop islamizării Norvegiei", care au incendiat în mod controversat un Coran. 

Între timp, Max Roland, fondatorul Apollo, un popular site german de știri, și-a exprimat părerea cu privire la aceste manifestări: „Mulți sunt indignați. În timp ce acordăm mai mult spațiu obiceiurilor străine, le negăm pe ale noastre. Există o mulțime de exemple în toată Europa. 

Criticarea acestui lucru nu are nimic de-a face cu islamofobia. Dar noi, în Germania, am redenumit piețele de Crăciun în „târguri de iarnă" de ani de zile.  

În Luneburg (n.red un oraș medieval din nordul Germaniei), anul trecut, o petrecere de Crăciun la școală a fost amânată până după-amiază, deoarece un elev musulman s-a plâns că a cânta colinde în timpul orelor de curs este un lucru incompatibil cu islamul. 

În Italia, la o școală, trimiterile la Crăciun au fost redenumite "Marele Festival al Sărbătorilor Fericite", iar un brad de Crăciun a fost îndepărtat dintr-o primărie pentru a nu ofensa sentimentele musulmanilor. 

 Acest lucru îi deranjează pe mulți oameni”, a adăugat Roland. „Anul trecut, 47% dintre germani au declarat că țara lor nu este suficient de convinsă de tradiția sa creștină”, a mai spus el. 

„Are loc o islamizare”

În urmă cu o săptămână, un director al unei școli din Paris și-a dat demisia în urma unor amenințări cu moartea primite pe internet, ca urmare a faptului că i-a cerut unei eleve adolescente să își scoată hijabul, care, conform legislației franceze, nu este permis în școli. 

De asemenea, s-a aflat că 24 de copii de la o școală din Frankfurt au fost informați de profesori că nu pot bea apă deoarece alți trei elevi de zece ani din clasă erau musulmani și respectau postul Ramadanului. 

La începutul săptămânii trecute, revista elvețiană de știri liberal-democrată Neue Zurcher și-a exprimat propriile opinii: „Instituția politică este cuprinsă de febra Ramadanului. Are loc o islamizare. Nu islamul devine mai german, ci Germania devine mai islamică. 

La mega-moscheea din Köln, cu minaretele sale înalte de 16 metri, în loc să se predice în germană, așa cum s-a convenit cu Guvernul, predica este acum în turcă, iar chemarea la rugăciune este făcută de mullahi de trei ori pe săptămână. 

Sărbătorile Ramadanului au loc într-o Germanie în care crucile creștine sunt ofensatoare, iar grădinițele nu mai servesc carne de porc în cazul în care aceasta ar fi considerată jignitoare pentru musulmani. 

În mod crucial, promovarea islamului este diametral opusă emancipării femeilor”. 

Din 2015, când cancelarul german de la acea vreme, Angela Merkel, a deschis porțile țării sale migranților sirieni care fugeau de război, s-a înregistrat un val necontrolat de migrație în Europa, în principal din țările strict islamice. 

Anul trecut, conform cifrelor oficiale de la Bruxelles, un milion de astfel de persoane au intrat în blocul comunitar, multe dintre ele în mod ilegal.  

Site-ul de date Statista a precizat că ponderea musulmanilor în rândul populației Germaniei ar putea crește de la aproximativ 6,6% în prezent la 19,7% până în 2050, estimări aproximativ echivalente cu cele din Marea Britanie (6,7% și, respectiv, 17,2%). 

Pentru a răspunde nevoilor religioase ale noilor musulmani, care, conform regulilor islamice, trebuie să se roage de cinci ori pe zi, există în prezent 6.000 de moschei în Europa, iar altele sunt în construcție. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite