Cum a ajuns ’Ndrangheta cea mai puternică organizaţie criminală din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţiune a poliţiei italiene de arestare a mai multor membri ai mafiei calabreze
Operaţiune a poliţiei italiene de arestare a mai multor membri ai mafiei calabreze

Mafia calabreză a devenit organizaţia criminală cea mai puternică, mai bogată si mai ramificată din lume, controlând cea mai mare parte a traficului mondial de droguri dure şi spălând bani pe toate continentele.

Mult timp considerată arhaică, ’Ndrangheta , mafia din Calabria, este astăzi prima organizaţie criminală din Italia, luând faţa Cosa Nostra din Sicilia. Cu „francize” în întreaga lume, mafia din Calabria s-a transformat într-o adevărată multinaţională cu multiple ramificaţii şi activităţi.

În fiecare zi, ’Ndrangheta este obiectul unor noi investigaţii mai mici sau mai mari care arată puterea  imensă a acestei organizaţii de crimă organizată. Nu numai că ţine sub control sudul Peninsului , dar în ultimele decenii a găsit teren mai fertil în Nord, în prima linei fiind regiunile Lombardia şi Piemont, scrie publicaţia Courrier International. 'Ndrangheta a găsit şi la Milano, Genova, Modena, Reggio Emilia, Aosta şi Torino „oportunităţi de afaceri“ şi „parteneri“, banii bandelor fiind „spălaţi“ în fiecare sector de economic: construcţii, catering, finanţe, jocuri online şi chiar în asistenţă medicală. 

 Abilitatea ’Ndrangheta de a-şi schimba strategia , trecând de la 700 de morţi între 1985-1991,  la acţiune în linişte, a dat roade. Mai ales după masacrul de la Duisburg - 6 morţi în august 2007 – mafia calabreză a ales în mod deliberat să abandoneze faza violentă şi să se limiteze la  ambuscade şi crime chirurgicale. A urmat opusul strategiei lui Totò Riina pentru că şi-au dat seama că atunci când statul reacţionează munca organizaţia criminală are pierderi. Pentru a evita să atragă atenţia statului şi, de asemenea, pentru a nu alarma cetăţenii, aceştia sunt „distraşi” de alte probleme ale bandelor criminale. Aceasta este o adevărată operaţiune de marketing fără precedent pentru mafie.

Ramificaţii pe toate continentele

 Dacă Cosa Nostra, mafia din Sicilia, a trecut Occeanul  în prima jumătate a secolului trecut, şi a ajuns în America de Nord, clanurile calabreze sunt acum prezente peste tot: din Australia până în Canada, Brazilia, Venezuela, Argentina, Europa de Est şi Rusia. O expansiune pe care au început-o cu banii obţinuţi din răpirile din anii ’70 şi ’80 şi pe care îi consolidează în prezent datorită hegemoniei lor mondiale asupra comerţului cu cocaină. 

Pornită ca o mafie provincială a ţăranilor şi ciobanilor din Calabria şi Aspromonte, ’Ndrangheta a devenit astăzi, potrivit „Corriere Della Sera“, organizaţia criminală cea mai puternică, mai bogată si mai ramificată din lume, controlând cea mai mare parte a traficului mondial de droguri dure şi spălând banii pe toate continentele. Hegemonia în ceea ce priveşte traficul de droguri a fost decisivă, implantându-şi oamni în ţările producătoare de coca şi formând alianţe – chiar prin căsătorii cu moştenitorii şefilor cartelurilor locale. Aşadar, aceleaşi mecanisme arhaice, dar proiectate în cealaltă parte a planetei.

’Ndrangheta a reuşit să infiltreze statul

Spre deosebire de mafia siciliană, prea ierarhizată, care s-a înfruntat cu statul în anii 1990 şi a pierdut, sau de Camorra din Napoli, care e anarhică, ’Ndrangheta a reuşit să infiltreze statul. „ Corriere della Sera“ scrie că ’Ndrangheta funcţionează într-adevăr ca o masonerie, organizată în loje, şi că din ea fac parte astăzi oameni în aparenţă cât se poate de respectabili, avocaţi, judecători, politicieni, ba chiar şi înalţi prelaţi, oameni ai bisericii cu posibilă acoperire la Vatican. 

Procuratura a cerut de altfel arestarea unui membru al Forţa Italia, partidul de dreapta al fostului premier Silvio Berlusconi.  Poliţia italiană a arestat în urmă cu două luni 330 de persoane, inclusiv în Elveţia, Germania şi Bulgaria, în cadrul unei operaţiuni majore care a vizat temuta mafie calabreză 'Ndrangheta care are cea mai mare reţea de trafic de cocaină în Europa.  

Suspecţii au fost acuzaţi de asociere mafiotă, crime, extorcare, cămătărie, trafic de droguri, spălare de bani, corupţie şi fraudă. Operaţiunea poliţiei a vizat grupări ale 'Ndrangheta în provincia calabreză Vibo Valentia şi a scos la iveală legăturile acestora cu oameni de afaceri locali, funcţionari publici, politicieni şi poliţişti. La operaţiune au participat peste 2.500 de carabinieri, fiind confiscate bunuri în valoare totală de 15 milioane de euro. Mafia siciliană împrumută din ce în ce mai multe metoda clanurilor calabreze, care constă în  infiltrarea aparatului de stat fără zgomot, fără împuşcături, fără violenţă. 

Bază de operaţiuni în Germania şi Slovacia

În Europa, baza sa de operaţiuni este în special Germania, iar în Europa de est, ’Ndrangheta s-a implantat, de pildă, în Slovacia, unde italienii i-au învăţat pe politicienii locali cum să fraudeze fondurile europene. Asasinarea, în februarie 2018, a jurnalistului Ján Kuciak şi a iubitei lui Martina Kušnírová , pentru a opri publicarea unei anchete despre relaţiile dintre politicieni slovaci şi 'Ndrangheta, a pus în lumină legăturile dintre unii politicieni slovaci şi lumea criminală italiană, mergând până la asasinate de un tip cum Europa de est nu mai cunoscuse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite