Culmea cenzurii. Un ziar israelian ultra-ortodox a şters femeile din poza de grup a marşului în memoria victimelor de la „Charlie Hebdo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francois Hollande, înconjurat de
preşedintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, şi de
cancelarul german Angela Merkel
Francois Hollande, înconjurat de preşedintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, şi de cancelarul german Angela Merkel

Un ziar israelian a fost criticat pentru „decuparea“ Angelei Merkel şi a altor femei importante din poza în care acestea apar la marşul de solidaritate cu victimele de la „Charlie Hebdo“. Comentatorii au catalogat editarea drept „sexistă“.

La prima vedere, poza în care 40 de lideri ai lumii, îmbrăcaţi în negru, defilează la braţ prin Paris în semn de solidaritate cu cei 1,6 milioane de locuitori ai oraşului care au ieşit în stradă pentru victimele atentatului terorist de la ziarul de satiră „Charlie Hebdo“, nu are nimic ieşit din comun. Dar priviţi puţin mai atent: Angela Merkel şi toate femeile prezente la marş şi surprinse în poza originală au fost „şterse“, arată „The Telegraph“.

Poza a apărut în ziarul israelian „The Announcer“ (HaMevaser), o publicaţia conservatoare ortodoxă care acum este acuzată ca s-a folosit de programe de editare pentru a scoate femeile din fotografie. După imprimarea imaginii pe prima pagină a publicaţiei, „The Announcer“ a fost acuzat de falsificare şi nerespectarea unităţii marşului care a comemorat uciderea a 17 parizieni.

Cele mai importante figuri îndepărtate de editorii ziarului sunt cancelarul german Angela Merkel, Anne Hidalgo, primarul oraşului Paris, şi Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate. Helle Thorning-Schmidt, prim-ministrul danez, a fost parţial decupată, în aşa fel încât doar una dintre mâini i se poate vedea în partea stângă a imagini. În poza originală, Merkel stătea între Francois Hollande, preşedintele Franţei, şi Mahmoud Abbas, preşedintele palestinian.

image

Francois Hollande, înconjurat de preşedintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, şi de cancelarul german Angela Merkel

image

Fotografia editată publicată pe prima pagină de „The Anouncer“

image

Greşelile de editare

Foarte mulţi comentatori au catalogat editarea drept „sexistă“ şi au subliniat ironia „unităţii“ cu scopul a răspândi un mesaj de pace modificat. „The Announcer“ nu este prima publicaţie ortodoxă care să se confrunte cu critici pentru editarea femeilor din poze. În 2011, „Di Tzeitung“, un ziar din New York, a „eliminat-o“ pe Hillary Clinton, pe atunci secretar de stat, din celebra poză de grup de la Casa Albă în care oficialii americani urmăreau „vânătoarea“ lui Osama bin Laden. Ulterior, ziarul a fost forţat să îşi ceară scuze, dar a pretins că politica editorială a impus ca femei ajunse în situaţii de „modestie“ să nu apară în ediţiile printate.

Atentat terorist în Franţa. Charlie Hebdo a mai fost ameninţat

Sediul publicaţiei satirice „Charlie Hebdo din Paris a fost vizat de un atentat terorist cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu 12 victime, dintre care zece sunt jurnalişti, alţi doi fiind poliţişti. Săptămânalul satiric a fost ameninţat în numeroase rânduri după ce a publicat caricaturi cu profetul Mahomed în 2006. În noiembrie 2011, sediul publicaţiei a fost distrus de un incendiu provocat, catalogat „atentat“ de către Guvernul de atunci. În 2013, un tânăr în vârstă de 24 de ani a fost condamnat la închisoare - cu suspendare - după ce a îndemnat, pe Internet, la decapitarea directorului Charlie Hebdo, în urma publicării unor caricaturi cu Mahomed.

Peste un milion de persoane , scandând „Charlie! Charlie!“, au participat duminică la un miting de o amploare extraordinară la Paris, devenit pentru o zi „capitala mondială“ împotriva terorismului, prin prezenţa liderilor străini care au defilat ţinându-se de braţ. Un marş extraordinar atât prin dimensiunea sa, cât şi prin prezenţa liderilor străini care au defilat pe străzile pariziene: Francois Hollande, înconjurat de preşedintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, şi de cancelarul german Angela Merkel, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la câţiva metri de premierul israelian Benjamin Netanyahu, premierul britanic David Cameron, cel italian Matteo Renzi sau regele Iordaniei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite