Angela Merkel, la marşul musulmanilor de la Berlin: Ura, rasismul şi extremismul nu-şi au locul în această ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de persoane s-au strâns marţi la un miting contra terorismului FOTO AP
Mii de persoane s-au strâns marţi la un miting contra terorismului FOTO AP

Mii de persoane au participat, la Berlin, în frunte cu preşedintele german Joachim Gauck şi cancelarul german Angela Merkel, la un miting contra terorismului organizat de asociaţii musulmane, după atentatele din Franţa, soldate cu 17 morţi, relatează AFP.

În contextul evenimentelor tumultoase care au marcat Europa în relaţia cu Islamul, una dintre figurile importante de la cârma unei ţări a dat comunităţii musulmane un impuls imens: Angela Merkel s-a alăturat marşului musulmanilor pentru toleranţă, ca o mustrare împotriva mitingurilor antimusulmane care au sporit în Germania. 

Sub sloganul „Să fim alături unul pentru altul. Terorismul, nu în numele nostru“, la marşul de la Poarta Brandenburg a participat şi preşedintele german Joachim Gauck, alături de alţi politicieni de rang înalt din Germania. 

„Ura, rasismul şi extremismul nu-şi au locul în această ţară. Suntem o ţară axată pe democraţie, toleranţă şi deschidere către lume“, a transmis Merkel înainte de marş. 

Merkel la marsul de la Berlin FOTO AP

Angela Merkel şi Joachim Gauck, printre participanţii la marşul de la Berlin FOTO AP 

Şi preşedintele Gauck a transmis un mesaj de unitate: „Toţi suntem Germania. Noi, democraţi cu diferite credinţe politice, culturale şi religioase - noi, cei care respectăm şi avem nevoie unul de celălalt“. 

Marşul la care au participat în jur de 10.000 de persoane a început la Poarta Brandeburg cu lideri ai asociaţiilor musulmane care au depus o coroană de flori la ambasada Franţei, cu mesajul "Terorismul, nu în numele nostru". În faţa ambasadei, terenul a fost acoperit cu flori, lumânări şi mesaje de condoleanţe.

    

"Teroriştii nu au câştigat. Au vrut să îl răzbune pe Profetul Mahomed? Nu. Prin acţiunile lor, au comis o mare blasfemie", a declarat Aiman Mazyek, preşedintele Consiliului Central al Musulmanilor din Germania.

"Noi toţi, inclusiv musulmanii, suntem Germania", a spus preşedintele ţării, Joachim Gauck. "Graţie imigraţiei, Germania a devenit mai diversă din punct de vedere cultural, religios şi al mentalităţilor", a adăugat şeful statului.


Ministrul german de externe, cel de Interne, al Justiţiei şi al Familiei intenţionează, de asemenea, să participe la acest marş „pentru o Germanie deschisă şi tolerantă“ şi „pentru libertatea religioasă şi de opinie“, acţiune organizată de asociaţia Consiliul Central al Musulmanilor (ZMD) şi de Asociaţia Comunităţii Turce din Berlin (TGB). 

„Prin participarea la manifestaţia de marţi vom transmite un semnal foarte puternic", a declarat Merkel după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Turciei, Ahmet Davutoglu.

"Preşedintele Joachim Gauck va rosti un scurt discurs, iar eu voi fi prezentă în calitatea de cancelar; vor fi şi alţi membri ai Guvernului", a adăugat Merkel.

Sloganul manifestaţiei va fi "Teroarea nu este în numele nostru", au declarat organizatorii.

Angela Merkel a participat duminică, alături de numeroşi şefi de stat şi de guvern, la marşul de la Paris împotriva terorimsului. 

Atentat terorist în Franţa. 100.000 de persoane au manifestat în Germania împotriva intoleranţei

Aproximativ 100.000 de persoane au manifestat luni seara faţă de mişcarea antiislam Pegida, care a reunit de partea sa peste 25.000 de oameni la Dresda (est), potrivit agenţiei DPA, citată de AFP.

Aproape 30.000 de persoane au manifestat pentru toleranţă la Leipzig (est), 20.000 la Munchen (sud), 17.000 la Hanovra (nord) şi 4.000 la Berlin.

La Dresda, în capitala Saxoniei, mai multe persoane purtau pancarte pe care scria: "Nu veţi reuşi să ne ucideţi libertatea" sau "Libertatea de a gândi în locul terorii salafiste", potrivit poliţiei.

Organizatorii au îndemnat manifestanţii să aducă un omagiu "victimelor terorismului din Paris" şi să poarte o banderolă neagră în semn de doliu.

De asemenea, manifestanţii au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor atacului comis la Paris.

Începând din octombrie, mişcarea germană antiislam Pegida (Patrioţi europeni împotriva islamizării Occidentului) se mobilizează în fiecare luni împotriva islamului şi a solicitanţilor de azil. Aceasta are un succes tot mai mare: 500 de persoane la primul marş din 20 octombrie, faţă de 10.000 la începutul lui decembrie şi 18.000 săptămâna trecută.

Germania se teme că ar putea fi scena unor atacuri similare cu atentatele teroriste din Franţa

Serviciile secrete germane se tem că musulmani fundamentalişti ar putea comite în Germania atacuri teroriste similare cu cele din Franţa, soldate cu 17 morţi, potrivit ediţiei germane a publicaţiei The Local.

Un document al Serviciului de informaţii al poliţiei germane (BKA), citat de publicaţia Die Welt, relevă că există riscul ca fundamentaliştii musulmani să comită în Germania atacuri similare cu cele de la Paris.

Documentul clasificat, provenind de la filiala BKA din Wiesbaden, prezintă o serie de conversaţii în favoarea islamiştilor postate după atacurile teroriste de la Paris, propunând comiterea unor atentate similare în Germania.

"Însă nu există informaţii specifice privind pregătirea unui atac terorist", dau asigurări autorităţile germane.

"Atacurile din Franţa ar putea fi o scânteie pentru islamiştii din Germania predispuşi la asemenea acţiuni", atrag atenţia serviciile secrete germane.

Atentat terorist în Franţa. Miting după modelul Pegida şi în Norvegia

Aproape 200 de persoane au defilat împotriva islamului luni, la Oslo, răspunzând apelului mişcării Pegida, apărute în Germania dar care se extinde deja în alte ţări europene, relatează AFP.

Obiectivul este "să se atragă atenţia asupra faptului că există provocări mari, probleme mari, legate de imigraţia musulmanilor în Norvegia, sub influenţa islamului", a declarat pentru AFP Max Hermansen, un profesor de liceu, aflat la originea marşului, primul organizat în afara Germaniei.

Hermansen le-a reproşat musulmanilor practici culturale - circumcizia, căsătoria forţată, oprimarea homosexualilor - contrare "valorilor umaniste", că sunt suprareprezentaţi în statisticile cu privire la infracţiuni şi criminalitate şi că sunt "o catastrofă economică pe termen lung pentru Norvegia".

El a refuzat să comenteze despre o posibilă asociere a mişcării sale cu extremistul de dreapta Anders Behring Breivik. Pe 22 iulie 2011, Breivik a omorât 77 de persoane, în această ţară scandinavă, afirmând că s-a angajat într-o cruciadă împotriva multiculturalismului şi "invaziei musulmane". El ispăşeşte o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, susceptibilă să fie prelungită.

Manifestanţii, inclusiv câţiva străini, au defilat paşnic în zona Primăriri Oslo, arborând steaguri norvegiene, după care s-au dispersat fără incidente.

Poliţia a numărat 190 de participanţi, o mobilizare care s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, convocată pe reţele de socializare. Adunarea este prevăzută de-acum săptămânal, potrivit lui Hermansen.

O mână de contramanifestanţi de la SOS Rasismul, care purtau o banderolă cu mesajul "Societatea împotriva urii musulmanilor", le-a strigat "Fără rasişti pe străzile noastre!".

La câteva sute de metri distanţă, aproape 1.000 de persoane participau la alt miting, potrivit postului NRK. Prevăzut iniţial contra Pegida, mitingul a adus un omagiu victimelor atacurilor jihadiste de la Paris.

Mişcarea Pegida (acronimul de la "Patrioţi europeni împotriva islamizării Occidentului") a fost înfiinţată în estul Germaniei. După o primă defilare, la care au participat 500 de persoane, în octombrie, mişcarea a luat amploare şi a adunat 25.000 de persoane luni.

Mişcarea speră să profite de pe urma atentatelor din Franţa şi să atragă noi membri.

Pegida are ramificaţii - care există deja sau sunt doar anunţate - în Austria, Norvegia, Suedia şi Elveţia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite