Criza ruso-ucraineană. Sondaj: Majoritatea slovacilor tind să creadă că vina aparţine NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Peste 44% dintre slovaci consideră că SUA şi NATO sunt responsabile pentru criza ruso-ucraineană, în timp ce 34% sunt de părere că Moscova se află la originea tensiunilor actuale care riscă să destabilizeze Europa, transmite Euractiv, care citează un sondaj realizat de agenţia Focus.

Conform sondajului, vârstnicii slovaci sunt mai înclinaţi decât tinerii slovaci să creadă că SUA şi NATO sunt cauzele tensiunilor la graniţa de est a Ucrainei, unde Rusia a comasat peste 100.000 de militari şi ameninţă cu măsuri „tehnice” şi „militare”. Dacă 42% dintre slovacii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani cred că Moscova este de vină pentru criza ruso-ucraineană, doar 27,5% dintre slovacii cu vârste de peste 65 de ani au opinii în acest sens.

Rezultatele sondajului nu sunt surprinzătoare, deoarece Slovacia este ţara cea mai pro-rusă din centrul Europei, notează Euractiv.

Partidul SMER al fostului premier Robert Fico, care a pierdut puterea la Bratislava după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, şi-a intensificat recent retorica antiamericană în scopul de a atrage noi alegători.

Sentimentele rusofile sunt dominante de asemenea în partidele Slovacia Noastră şi Republica.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite