Convoiul de ajutor umanitar nu a reuşit să ajungă la Mariupol nici duminică seară. Apelul Crucii Roşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariupol, după bombardamentul ruşilor
Mariupol, după bombardamentul ruşilor

Convoiul de ajutor umanitar nu a reuşit să ajungă la Mariupol nici duminică seară, anunţă Nexta, care citează vicepremierul ucrainean care spune că o nouă încercare va fi efectuată luni.

„Ne-am oprit în Berdiansk din cauza atacurilor aeriene zdrobitoare de la Mariupol, dar mâine dimineaţă vom încerca să străpungem din nou”, a declarat viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereşciuk.

Pe de altă parte, Crucea Roşie a cerut tuturor părţilor din conflictul din Ucraina să ajungă la un acord cu privire la ajutorul umanitar, avertizând că „timpul se scurge” la Mariupol, scrie BBC.

„Facem apel la toate părţile implicate în luptă să pună pe primul loc imperativele umanitare”, a declarat Peter Maurer, preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

"Oamenii din Mariupol au îndurat un coşmar pe viaţă şi pe moarte de câteva săptămâni. Acest lucru trebuie să înceteze acum. Siguranţa lor şi accesul lor la hrană, apă şi adăpost trebuie garantate".

Pensionarii şi copiii deopotrivă, precum şi personalul CICR, se adăpostesc în subsoluri neîncălzite din Mariupol, unde cadavrele au împânzit centrul oraşului, se arată într-o declaraţie a CICR - descriind suferinţa umană din oraşul-port drept „imensă”.

Organizaţia de caritate a cerut ca un „acord concret, precis, aplicabil” să fie implementat „fără întârziere”, astfel încât civilii să poată ajunge în siguranţă - şi a cerut forţelor militare să respecte încetarea focului şi să acorde rezidenţilor timp să plece.

Acesta a făcut apel la ambele părţi „să respecte dreptul internaţional umanitar” şi să nu vizeze infrastructura civilă, spitalele sau personalul medical.

„Istoria va privi cu groază înapoi la ceea ce se întâmplă acum la Mariupol dacă nu se ajunge la un acord cât mai repede posibil de către părţi”, concluzionează comunicatul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite