Consilierul lui Zelenski, replică pentru Putin: „Moscova nu e interesată de nicio negociere, ne îndreptăm spre tribunal“

0
Publicat:

Moscova nu este interesată de nicio negociere întrucât continuă "să ucidă cetăţeni" şi nu caută decât "să fugă de responsabilitate", a declarat duminică unul dintre principalii consilieri ai preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak.

Mihailo Podoliak reacționează la afrimația lui Puțin privind negocierile FOTO president.gov.ua
Mihailo Podoliak reacționează la afrimația lui Puțin privind negocierile FOTO president.gov.ua

Afirmația vine după ce Vladimir Putin s-a declarat "pregătit să negocieze cu toţi participanţii la acest proces", relatează Ukrinform, citată de Agerpres.

"Subiectul Putin trebuie să revină la realitate. Rusia a atacat de una singură Ucraina şi ucide cetăţeni. Nu există alte 'ţări, motive, geopolitică'. Rusia nu vrea negocieri, dar încearcă să evite responsabilitatea. Acest lucru este evident. Prin urmare ne îndreptăm spre tribunal", a reacţionat Mihailo Podoliak pe Twitter.

Principalul consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski se exprimase cu câteva ore mai devreme cu privire la ultimul atac rusesc asupra oraşului Herson în Ajunul Crăciunului, soldat cu 16 morţi şi zeci de răniţi, criticându-i pe cei care susţin aşa-zisele iniţiative de pace ale Kremlinului.

"Le voi reaminti celor care propun să se ţină cont de iniţiativele de 'pace' ale lui Putin că chiar în acest moment Rusia 'negociază', ucigând locuitorii din Herson, neantizând Bahmut, distrugând reţelele energetice din Kiev şi Odesa, torturând civili la Melitopol... Rusia vrea să ucidă în deplină impunitate", a scris el pe Twitter.

"Uciderea femeilor, copiilor şi bătrânilor în Ajun de Crăciun! Iată ce înseamnă 'pacea rusească'! Transformarea Hersonului într-un 'oraş mort' cu obuze Grad după ce au fugit în mod laş! Este însăşi esenţa setei de sânge a Rusiei", a declarat Podoliak.Occidentul vrea "să divizeze" Rusia în Ucraina, declarase duminică Vladimir Putin, potrivit căruia ofensiva militară a Kremlinului împotriva ţării vecine, care durează de peste zece luni, ar urma să permită "unificarea poporului rus", notează AFP.

La Kiev se sărbătorește Crăciunul

La Kiev, ortodocşii ucraineni sărbătoresc Crăciunul, semnal puternic al disocierii de autorităţile religioase ruse, care vor celebra naşterea lui Iisus Hristos peste două săptămâni, la 7 ianuarie.

"Totul se bazează pe politica adversarilor noştri geopolitici, care urmăresc să divizeze Rusia, Rusia istorică", afirmase Vladimir Putin într-un interviu din care un scurt extras a fost difuzat duminică de televiziunea rusă.

"Dezbină şi stăpâneşte! Asta au încercat întotdeauna să facă, ei (occidentalii) încearcă să o facă acum, dar obiectivul nostru este cu totul altul: să unim poporul rus!", a spus el. Preşedintele rus justificase deja în mai multe rânduri intervenţia militară în Ucraina prin necesitatea de a-i uni pe ucraineni şi pe ruşi, care nu ar forma decât un singur şi acelaşi popor, în opinia sa.

Ucraina și aliații occidentali refuză negocierile

Potrivit lui Vladimir Putin, armata rusă "acţionează în direcţia bună" în Ucraina, notează AFP. Putin a denunţat din nou poziţia Kievului şi a aliaţilor săi occidentali, care "refuză negocierile", el declarându-se "gata să negocieze cu toţi participanţii la acest proces pentru a obţine rezultate acceptabile", conform agenţiei de presă franceze.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins în ultimele luni eventualitatea unor discuţii cu Moscova, afirmând că nu vrea să înceapă convorbiri cu Rusia "atât timp cât Putin va fi preşedinte", aminteşte agenţia de presă citată.Zelenski a afirmat de asemenea că vrea să recucerească cele patru regiuni ucrainene anexate la sfârşitul lunii septembrie de Rusia - Doneţk, Lugansk, Zaporojie, Herson - precum şi peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, conform AFP.   

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite