Comisia Europeană promite să ia măsuri pentru a rezolva problema etichetării produselor pe bază de carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul a izbucnit după ce în Marea Britanie s-au descoperit hamburgeri care conţineau carne de cal FOTO Alamy
Scandalul a izbucnit după ce în Marea Britanie s-au descoperit hamburgeri care conţineau carne de cal FOTO Alamy

Comisia Europeană s-a angajat luni, în faţa presiunilor statelor membre, să accelereze lucrările privind etichetarea produselor pe bază de carne, în timp ce scandalul cărnii de cal pare departe de a se fi sfârşit în Europa.

Franţa, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Austria, Irlanda şi Portugalia au solicitat ca un raport al Comisiei, prevăzut pentru finalul acestui an, să fie terminat până în vara lui 2013, a indicat ministrul francez al Agriculturii, Stéphane Le Foll, potrivit agenţiei France Presse.

„Am spus că ar fi cel mai bine în iunie, iar cea mai îndepărtată dată ar putea fi septembrie (n.r.: pentru livrarea raportului)“,  a precizat el.

Comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, a declarat că raportul va fi gata „la sfârşitul verii, începutul toamnei“.

„Este imposibil să pregătim acest raport aşa cum au solicitat anumite state membre“, a afirmat el, la finalul unei conferinţe de presă, în condiţiile în care – potrivit declaraţiilor sale – chestiunea este una „complexă“.

Potrivit ministrului Le Foll, mai multe ţări europene, printre care Franţa şi Germania, „sunt clar în favoarea indicării originii cărnii în produsele alimentare“. Cele două state lucrează la redactarea unui text care să le fie prezentat şi altor ţări şi care să propună „un acord cât mai extins“.

La momentul actual, este obligatorie menţionarea pe etichetă a tipului de carne, dar nu şi provenienţa acesteia.

În Franţa, Findus şi Fleury Michon, dar şi distribuitorii Carrefour, Intermarché şi Picard, au anunţat că vor garanta provenienţa franceză a tuturor produselor pe bază de carne.

Scandalul a izbucnit după descoperirea, la jumătatea lunii ianuarie, a unor hamburgeri care conţineau carne de cal etichetată ca fiind de vită.

Numeroase preparate au fost retrase de la vânzare în mai multe ţări europene.

Pe 15 februarie, Uniunea Europeană a luat o serie de măsuri menite să combată criza declanşată, efectuând printre altele teste ADN.

Referindu-se la testele ADN, ministrul irlandez Simon Coveney a pledat pentru generalizarea acestei metode de verificare, cu scopul de a „restabili încrederea consumatorilor“. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite