Comisia Electorală Centrală din Bulgaria renumără voturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulgarii au votat duminică în cadrul alegerilor legislative anticipate FOTO AFP
Bulgarii au votat duminică în cadrul alegerilor legislative anticipate FOTO AFP

Comisia Electorală Centrală din Bulgaria a început renumărarea voturilor de la alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică, urmând să comunice marţi seară ziua în care vor fi anunţate rezultatele oficiale, informează site-ul novinite.com.


Site-ul Comisiei Electorale Centrale bulgare nu oferă alte precizări privind motivele renumărării voturilor. Numele tuturor candidaţilor care au obţinut un mandat urmează să fie anunţate după o săptămână de la scrutinul din 12 mai.

Conform rezultatelor parţiale, patru partide vor face parte din noul Parlament de la Sofia - partidul de centru-dreapta GERB, care a obţinut 30,7%, Coaliţia pentru Bulgaria - 27,6%, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, cu 10,46%, şi partidul ultranaţionalist Ataka, cu 7,4%.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale Centrale, Biser Troianov, a declarat că cel mai târziu joi vor fi anunţate oficial rezultatele finale ale scrutinului, precum şi mandatele partidelor şi coaliţiilor care au trecut pragul de 4% şi vor intra în noua Adunare Naţională a Bulgariei.

Comisia Europeană a anunţat, luni, că aşteaptă să primească în această săptămână informaţii privind investigaţia declanşată după descoperirea a 350.000 de buletine de vot ilegale la o tipografie din Kostinbrod sâmbătă, în preziua alegerilor generale anticipate din Bulgaria, a declarat luni Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătoare de cuvânt a CE, citată de corespondentul Agerpres la Bruxelles.

Pia Ahrenkilde-Hansen a precizat că Executivul comunitar nu poate încă evalua modul de desfăşurare a alegerilor, întrucât numărătoarea voturilor este încă în curs.

„Este important că autorităţile bulgare investighează potenţialele nereguli“, a afirmat Pia Ahrenkilde-Hansen.

„Am văzut ştirile despre buletinele de vot ilegal tipărite şi înţelegem că s-au declanşat proceduri premergătoare unei acţiuni în instanţă şi că informaţii suplimentare vor fi furnizate în această săptămână. Ţine, bineînţeles, de autorităţile bulgare, să stabilească faptele şi să se asigure că orice manipulare a scrutinului este investigată“ a mai spus oficialul UE.

Întrebată dacă Executivul comunitar intenţionează să verifice acuzaţiile fostului ministru de interne Ţvetan Ţvetanov, conform căruia investigaţia asupra buletinelor tipărite ilegal este un complot al Parchetului şi al unor partide politice, Pia Ahrenkilde-Hansen a precizat că CE aşteaptă, în primul rând, rezultatele investigaţiei anunţate, care ar urma să fie realizată „cu promptitudine“, conform declaraţiilor de la Sofia.

Bulgaria a fost zguduită, sâmbătă, în preziua alegerilor, de un scandal de proporţii, după ce Parchetul a anunţat că în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă au fost depistate 350.000 buletine de vot într-o tipografie care avusese contract cu guvernul pentru imprimarea documentelor.

Tipografia este situată în oraşul Kostinbrod, la 14 kilometri nord-vest de Sofia. Proprietarul companiei, Iordan Boncev, este consilier municipal din cadrul partidului de centru-dreapta GERB. El a negat că ar fi vorba de buletine de vot destinate unor fraude electorale şi a spus că este vorba de buletinele defecte care potrivit contractului cu guvernul trebuiau păstrate în tipografie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite