Comandantul trupelor de pe frontul din Harkov, înlocuit în plină ofensivă a Rusiei. Oficial ucrainean: S-au construit fortificații la Vovceansk

0
Publicat:

Generalul Iuri Galuşkin, responsabil de linia frontului din Harkov (nord-est), a fost înlocuit cu generalul de brigadă Mihailo Drapatîi, a anunţat luni comandamentul grupului de trupe operativ-tactice Hortiţa, citat de Reuters.

Incendiu în urma unui bombardat rus în regiunea Harkov FOTO PROFIMEDIA
Incendiu în urma unui bombardat rus în regiunea Harkov FOTO PROFIMEDIA

Acesta a clarificat pentru portalul ucrainean RBC Ukraina că decizia a fost luată la 11 mai.

Cu toate că oficial nu a fost prezentat niciun motiv, înaintarea forţelor ruse, care, din câte se pare, au luat pe nepregătite trupele ucrainene, ocupând acum teritoriul eliberat în toamna anului 2022, este o posibilă explicație, scriu unele media de la Kiev.

De la lansarea ofensivei în nordul regiunii de frontieră Harkov (în direcţiile Lipţî şi Vovceansk, localităţi situate la aproximativ 20 km şi respectiv 50 km nord-est de orașul Harkov) în zorii zilei de 10 mai, în ceea ce au părut inițial „incursiuni de cercetare”, situația a evoluat în veritabile operaţiuni de asalt.

Luni, luptele continuau la marginea regiunii Harkov, unde peste 30 de localităţi se află sub focul tirurilor ruse şi aproape 6.000 de locuitori au fost evacuaţi, potrivit guvernatorului regional, citat de AFP.

„Peste 30 de localităţi din regiunea Harkov au fost lovite de tiruri de artilerie şi de mortiere inamice", a anunțat guvernatorul regional Oleg Sinegubov pe reţelele de socializare.

„La ora actuală, inamicul înregistrează succese tactice", a recunoscut în cursul zilei de luni Statul Major ucrainean într-un comunicat publicat pe Facebook.

Moscova a mobilizat „până la cinci batalioane" pentru această ofensivă, potrivit Kievului.

Rușii continuă să avanseze

Potrivit DeepState, apropiat de armata ucraineană, ruşii au reuşit să ocupe circa 100 km2 în total în aceste două zone de frontieră.

Armata rusă „continuă să avanseze în direcţia localităţii Lipţî. Infanteria inamică încearcă să înainteze, dar este sub foc constant, în special a dronelor explozive (FPV), dar și al forţelor de apărare ucrainene", a relatat DeepState în buletinul său de dimineaţă.

„Inamicul continuă să avanseze spre Vovceansk, ajungând la periferie unde îşi stabileşte poziţiile pentru a înainta şi mai mult în oraş", care este supus „unor bombardamente violente şi unde este în curs de desfăşurare evacuarea civililor", a adăugat el.

La Vovceansk duminică „mai multe case au fost avariate în urma unei serii de bombardamente masive", iar şapte persoane au fost rănite, a precizat guvernatorul Oleg Sinegubov.

Mai puţin de 300 de persoane au rămas în oraș, faţă de 2.500 înainte de război, a precizat el..

Oficial: Au fost construite fortificații în jurul Vovceansk

Tamaz Gambarașvili, șeful administrației militare a orașului Vovceansk, a afirmat pentru Radio Svoboda că în jurul orașului, la granița cu Rusia, existau fortificații, dar că acestea au fost dificil de construit din cauza bombardamentelor rusești continue și probabil așa se explică de ce nu au fost mai puternice.

„S-au construit fortificații. Și acum sunt construite și întărite. Doar că situația a fost și este extrem de grea. Pentru că orașul în sine este foarte aproape de graniță. Și este foarte greu să execuți vreo lucrare de construcție chiar la graniță. Le mulțumesc constructorilor și tuturor celor care au lucrat acolo. Pentru că este foarte periculos”, a spus el.

Întrebat ce s-a făcut mai precis înainte de ofensiva rusă, Gambarashvili a răspuns că „poate că construcția nu a fost chiar atât de densă”. 

„Totul a fost construit. Dar poate că nu atât de dens. După eliberare, Vovceansk se află sub atacuri constante de un an și jumătate. Atât cu mortiere, cât și cu artilerie. De aceea repet: Vovceansk este la 4 kilometri de graniță. A fost extrem de greu să construim fortificații. Dar aș dori să subliniez încă o dată că sunt recunoscător tuturor constructorilor și militarilor care au lucrat la aceste facilități. Au depus tot efortul de a construi fortificațiile”, a explicat oficialul ucrainean.

La 9 aprilie, președintele Volodimir Zelenski a inspectat construcția de apărări și fortificații în apropierea graniței cu Rusia din regiunea Harkov, amintește Ukrainska Pravda.

La 6 aprilie,  Zelenski declara că construcția structurilor defensive pe toate fronturile ar trebui finalizată „în câteva luni”. Pe unele fronturi, până la 98% din sarcină a fost realizată până acum.

De la începutul anului 2024, 20 miliarde UAH (aproximativ 524 milioane USD) au fost alocate din fondul de rezervă al bugetului de stat pentru construcția de fortificații. Alte surse de finanțare au contribuit cu 10,7 miliarde UAH (280,5 milioane USD).

La 30 noiembrie 2023, Zelenski a avut o întâlnire cu conducerea militară la Zaporizhzhia, unde a discutat construirea de fortificații pe linia de contact cu forțele ruse. S-a raportat că în regiunea Harkov, aceasta a inclus frontul Kupiansk, precum și linia de apărare Kupiansk-Lîman, precum și întreaga regiune Harkov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite