Cod roşu de ninsori, lapoviţă şi poaie înghețată în Europa. Transporturile rutiere şi aeriene vor fi afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis avertizări cod roşu de ninsori, lapoviţă şi ploaie înghețată în mai multe ţări din Europa, în următoarele zile.

Ploaie înghețată Arhivă Adevărul
Ploaie înghețată Arhivă Adevărul

Avertizarea meteo de fenomene extreme este valabilă în perioada 16-17 ianuarie 2024. Astfel, în Franţa, Germania, Elveţia, Luxembourg sau Belgia, meteorologii au anunţat ninsori puternice, vânt, ploi şi ploaie înghețată, conform Antena 3 CNN.

În Germania, meteorologii au emis o avertizare cod roşu de ninsori, lapoviţă şi ploi îngheţate.

În Franţa, Elveţia şi Luxembourg au fost emise avertizări de cod portocaliu, în timp ce Austria, Belgia şi Olanda au emis avertizări cod galben.

Potrivit specialiştilor, vor fi afectate transporturile rutiere şi aeriene.

Ce este fenomenul de ploaie înghețată

Fenomenul se formează din cauză că în straturile înalte ale atmosferei temperaturile cresc, iar la nivelul solului, unde sunt temperaturi sub zero grade, ploaia se transformă imediat în gheaţă. Astfel, în urma ploii îngheţate se formează o crustă subţire de gheaţă.

În anul 1998, ploaia îngheţată ce a căzut pe tot teritoriul României s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave şi 20 de morţi, potrivit stirileprotv.ro.

Tot în 1998, o ploaie îngheţată a afectat estul Canadei şi porţiuni din nordul Statelor Unite. Asta după ce, cu patru ani mai devreme, acelaşi fenomen provocase pagube de peste un miliard de dolari în sudul Statelor Unite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite