Coaliția pentru artilerie: Franța oferă Ucrainei încă 12 tunuri Caesar

0
Publicat:

Franţa este pregătită să finanţeze achiziţia a încă 12 tunuri Caesar pentru Ucraina, lansându-le un apel aliaţilor să plătească pentru alte 60, a anunţat joi Parisul, cu ocazia lansării a unei „coaliţii pentru artilerie”.

Tun Caesar aflat în dotarea armatei daneze FOTO EPA-EFE
Tun Caesar aflat în dotarea armatei daneze FOTO EPA-EFE

„Am decis să deblochez o sumă de 50 milioane de euro” din fondul de sprijin francez pentru Ucraina, „ceea ce va permite cumpărarea a 12 tunuri Caesar”, a declarat ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu.

Aceste 12 tunuri Caesar, fabricate de Nexter, din grupul franco-german KNDS, se vor adăuga celor 49 desfășurate deja în Ucraina şi altor şase comandate şi care, potrivit lui Lecornu, vor fi livrate „în săptămânile următoare”.

Franţa are capacitatea de a mai produce încă 60 de tunuri Caesar, ce ar costa în jur de 250 milioane de euro, „o sumă ce mi se pare accesibilă pentru diferitele bugete ale aliaţilor”, a subliniat Lecornu în faţa reprezentanţilor a 23 de state care susţin Ucraina în fața invaziei ruse.

„Nu există alternativă la o artilerie modernă, trebuie să ne continuăm eforturile şi să ne creştem producţia de muniţie”, a afirmat, prin videoconferință, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, care şi-a anulat în cursul nopţii de miercuri spre joi venirea la Paris „din motive de securitate”.

Pentru aceste tunuri, UE şi-a stabilit ca obiectiv să livreze Ucrainei un milion de muniţii până în primăvara acestui an, dintre care 300.000 au fost predate deja.

Lecornu a anunţat de asemenea livrarea a aproximativ 600 de rachete sol-aer A2SM pe tot parcursul anului curent. Aceste rachete cu rază de medie de acţiune vor putea fi folosite și pe avioane „de clasă sovietică” precum MiG şi Suhoi, utilizate de Ucraina, a dat asigurări ministrul francez.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a reafirmat marţi sprijinul faţă de Ucraina şi a anunţat că va merge luna viitoare la Kiev pentru a doua oară de la începutul războiului, la 24 februarie 2022.

Franţa este „pe cale să finalizeze un acord” de securitate cu Ucraina de tipul celui încheiat vineri între Marea Britanie şi Ucraina pe o perioadă de zece ani, a adăugat Macron, anunţând şi livrarea a „circa 40” de rachete SCALP, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite