Biden i-a convocat pe liderii Congresului pe tema Ucrainei. Cameron face o comparație subtilă între Hitler și Putin

0
Publicat:

Preşedintele american Joe Biden a avut miercuri, la Casa Albă, discuţii cu liderii din Congres pentru a-i convinge asupra continuării ajutorului pentru Ucraina, în prezent întrerupt ca urmare a lipsei unui acord între republicani şi democraţi.

Soldat ucrainean FOTO Shutterstock
Soldat ucrainean FOTO Shutterstock

Președintele Biden „a fost clar: incapacitatea Congresului de a acţiona pune în pericol securitatea SUA, a NATO şi a restului lumii libere”, afirmă Casa Albă într-un comunicat publicat după întâlnire.

Liderul de la Casa Albă a evocat „progrese încurajatoare” în discuţiile cu reprezentanţii Senatului, unde Partidul Democrat este majoritar, transmite Agerpres, citând agențiile de presă AFP și DPA.

Liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer, a apreciat că reuniunea a fost „foarte pozitivă” şi a făcut un apel la soluţionarea „în acelaşi timp” a chestiunii imigraţiei şi a celei privind ajutorul pentru Ucraina, pe baza unui consens cu republicanii.

El s-a declarat „mai optimist ca niciodată” cu privire la încheierea rapidă în Senat a unui acord care să includă cele două subiecte, dar şi ajutorul pentru Israel şi sprijinul pentru Taiwan, de asemenea priorităţi strategice ale administrației Biden.

Situaţia este diferită în Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani. Liderul Camerei, republicanul Mike Johnson, a declarat la finalul discuţiilor de la Casa Albă că întâlnirea a fost productivă şi că înţelege importanţa ajutorului pentru Ucraina. Totuşi, el a ţinut să precizeze că, în opinia sa, „cea mai mare prioritate este frontiera cu Mexic”, luată cu asalt zilnic de mii de migranţi.

La finalul lunii octombrie 2023, Biden a solicitat Congresului o asistenţă financiară de 105 miliarde dolari pentru Ucraina şi Israel, dintre care 61 de miliarde de dolari pentru continuarea ajutorului militar pentru Kiev, însă unii republicani din Camera Reprezentanţilor au cerut în schimb o înăsprire a politicii Washingtonului privind imigraţia.

Statele Unite sunt considerate cel mai important aliat al Ucrainei în apărarea acestei ţări contra invaziei ruse lansate la 24 februarie 2022. Washingtonul i-a furnizat deja 44 de miliarde de dolari Kievului, notează Agerpres.

Cameron: „Dacă va fi domolit, agresorul se va întoarce”

Pe de altă parte, ministrul britanic de Externe David Cameron le-a cerut membrilor Congresului american să aprobe un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, solicitat de preşedintele Joe Biden, subliniind că această validare va servi intereselor Statelor Unite şi că este contraproductiv să se încerce o „domolire” a Rusiei.

„Practic, există o majoritate în Congres pentru sprijin. Trebuie doar să o găsim şi să o facem să voteze pentru acest” sprijin, a declarat şeful diplomaţiei britanice la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

Fostul premier conservator a declarat că războiul din Ucraina priveşte Europa, dar „şi securitatea” Statelor Unite.

„Istoria ne învaţă că, dacă domoleşti un agresor în Europa, agresorul se întoarce să atace (pentru a obţine) mai mult”, a adăugat el, într-o comparaţie subtilă între Vladimir Putin şi Adolf Hitler.

„Şi când agresorul se întoarce (pentru a obţine, n. red.) mai mult, preţul pe care ajungeţi să-l plătiţi, în ceea ce priveşte propriile trupe şi costul pentru propria ţară, devine din ce în ce mai mare”, a continuat Cameron.

„Acesta este argumentul pe care trebuie să-l aducem Statelor Unite”, a conchis șeful diplomației britanice, citat de AFP și Agerpres.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite