Cine este Katalin Novak, prima femeie din istoria Ungariei care ajunge preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Parlamentul de la Budapesta a ales joi, pentru prima dată în istorie, o femeie la preşedinţia Ungariei, pe o perioadă de cinci ani. Aceasta a fost susţinută de partidul de guvernământ Fidesz.

Katalin Novak, în vârstă de 44 de ani, a fost ministru al familiei. Aceasta îşi va începe activitatea de pe 10 mai. A primit 137 de voturi pentru din 188 exprimate, dintr-un număr total de 199 de deputaţi. Contracandidatul său, a primit doar 51 de voturi.

Novak şi-a luat angajamentul de a fi „ o bună şefă de stat care să apere familia ca fundament al suveranităţii". Aceasta a ţinut să definească ca fiind "inacceptabilă invazia rusă în Ucraina".

Cine este noul preşedinte al Ungariei?

Katalin Novak este mamă a trei copii. A fost vicepreşedinte al Fidesz, până la congresul partidului din luna noiembrie a anului 2021. Aceasta are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa, a locuit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

De asemenea, aceasta este politician, avocat, economistă maghiară, iar pe 10 martie a fost aleasă să fie prima femeie preşedinte al Republicii Ungare.

În perioada 2014-2020, a fost Secretar de stat la Minsterul Familiei şi Tineretului şi Ministru fără Portofoliu al aceluiaş minister în 2020-2021. Între 2017 şi 2021, a fost unul dintre vicepreşedinţii Fidesz, iar din anul 2018 a fost deputată.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite