Mișcările pe care Rusia, Iran și China le fac și care ar putea atrage lumea în al treilea război mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creșterea conflictelor globale care a afectat anul 2023 a aprins beculețele de alarmă pe holurile instituțiilor europene de apărare.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Nu au trecut nici trei săptămâni din anul 2024 și guvernele Estoniei, Suediei și acum al Regatului Unit și-au avertizat deja cetățenii că perspectiva unui război pe scară largă se profilează la orizont.

Scurgeri de documente ale serviciilor secrete germane sugerează că Berlinul se așteaptă ca Rusia să lanseze un alt val de atacuri pentru a copleși Ucraina și se străduiește să vină cu planuri de urgență în cazul în care trupele ruse mărșăluiesc spre vest din Belarus.

Conflictul dintre Israel și Hamas amenință să răspândească violența în tot Orientul Mijlociu, așa-numita „Axă a Rezistenței” a Iranului - inclusiv Hezbollah din Liban și rebelii houthi din Yemen - intensificându-și atacurile asupra Israelului și a rutelor comerciale de transport maritim, ceea ce a determinat Marea Britanie și SUA să lanseze o serie de atacuri devastatoare pe calea aerului și pe mare.

Mai la est, alegerea de către Taiwan a unui nou președinte iubitor de democrație a înfuriat și mai mult Beijingul, iar o invazie chineză a națiunii insulare în următorii ani pare din ce în ce mai probabilă. Și, în tot acest timp, Kim Jong-un stă cu pumnul încleștat pe cheile arsenalului nuclear nord-coreean, gata să-și arunce dușmanii într-o iarnă radioactivă, scrie Daily Mail.

Avertismentul ministrului britanic al Apărării

Într-un discurs dur de avertizare săptămâna aceasta, ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a încercat să încapsuleze amenințările grave cu care se confruntă Marea Britanie și nu numai.

„Peste cinci ani ne-am putea uita la mai multe teatre de război, inclusiv Rusia, China , Iran și Coreea de Nord. Întrebați-vă, privind conflictele de astăzi din întreaga lume, este mai probabil ca acest număr să crească sau să se reducă? Bănuiesc că știm cu toții răspunsul“, a spus ministrul.

Acum, când experții în securitate internațională sunt de acord că suntem mai aproape de cel de-al treilea război mondial decât oricând de la Criza rachetelor din Cuba, Daily Mail examinează „liniile de falie” globale care ar putea antrena Europa într-un conflict armat masiv.

Ucraina, poarta de intrare în razboiul dintre Rusia și NATO

Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin la 24 februarie 2022 a văzut spectrul unui conflict armat major întunecând din nou cerul Europei, pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Regatul Unit și UE au sărit imediat în apărarea Ucrainei, lovind Moscova cu un val de sancțiuni economice și angajând miliarde de euro în finanțare militară și umanitară pentru a stimula apărarea Kievului .

Dar, după doi ani de conflict, fără un sfârșit clar la vedere, națiunile europene sunt forțate să se confrunte cu posibilitatea foarte reală ca războiul să se prelungească la infinit - și poate chiar să se reverse dincolo de granițele Ucrainei.

Într-un discurs alarmant la începutul acestei luni, ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, a declarat: „Ar putea fi război în Suedia... Lumea se confruntă cu o perspectivă de securitate cu riscuri mai mari decât oricând de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, îndemnând cetățenii săi să se alăture grupurilor de apărare civilă voluntară.

Câteva zile mai târziu, prim-ministrul Estoniei a declarat că Europa are doar trei-cinci ani să se pregătească pentru întoarcerea Rusiei ca o amenințare militară serioasă pe flancul estic al NATO, înainte ca Grant Shapps să anunțe săptămâna aceasta că va trimite 20.000 de soldați britanici să participe într-unul dintre cele mai mari exerciții de război ale NATO de la Războiul Rece.

„Adversarii noștri își reconstruiesc barierele, vechii inamici sunt reanimați, liniile de luptă sunt redesenate, tancurile sunt literalmente pe gazonul Ucrainei și bazele ordinii mondiale sunt zdruncinate până la capăt”, a afirmat el.

Aceste avertismente dure au venit în timp ce documentele scurse de la Ministerul german al Apărării au conturat un ghid pas cu pas pentru ziua apocalipsei despre modul în care Rusia ar putea escalada conflictul din Ucraina la o bătălie și mai mare.

Planurile scurse, publicate de ziarul german Bild, dezvăluie în detaliu calea către un al Treilea Război Mondial cu Putin folosind Belarus ca rampă de lansare pentru o invazie - așa cum a făcut în februarie 2022 pentru războiul său din Ucraina.

Generalul Sir Richard Barrons a avertizat că Marea Britanie este extrem de nepregătită pentru un conflict cu Rusia și a îndemnat guvernul să investească masiv în reconstituirea forțelor armate pentru a face față provocării.

„Rusia este în mod clar furioasă și se reînarmează, astfel încât capacitatea lor va fi restabilită, iar când focurile de armă se vor opri în Ucraina, Rusia va da vina pe noi pentru rezultat“, a declarat el pentru Daily Mail.

„Suntem deja în confruntare cu Rusia. În acest moment, am ales să facem foarte puțin în această privință. În timpul Războiului Rece, armata, în orice moment, a fost gata să lupte la un preaviz de patru ore. Când Războiul Rece s-a încheiat și nu a existat niciun sentiment de risc existențial pentru Marea Britanie, toate acestea au fost desființate.

Acum am avea nevoie de un preaviz de cinci până la 10 ani în cazul unui atac surpriză al Rusiei pentru a reuși să facem față. Este profund dezamăgitor“, a spus ministrul.

Generalul de brigadă în retragere al armatei americane Kevin Ryan a subliniat că un eșec al pregătirii din partea NATO l-ar putea incita pe Putin să lovească.

„Până de curând nu părea că Rusia ar putea construi o armată suficient de bună pentru a pune în aplicare această cerere. Dar dacă Rusia continuă să aibă succes în extinderea forțelor sale și creșterea producției militare, atunci trebuie să ne pregătim. Pregătirea ar putea fi suficientă pentru a preveni un război mai larg. A nu fi pregătit ar putea invita unul“, a concluzionat el.

Ben Hodges, care a comandat armata americană în Europa între 2014 și 2018, a adăugat: „Dacă liderii civili nu cred că există o amenințare, nu vor putea acționa suficient de repede. Liderii noștri ar trebui să vorbească cu noi ca niște adulți. Nu înseamnă că ești un alarmist, ci că îți iei măsuri de precauție, ceea ce este exact ceea ce ar trebui să facem“.

Orientul Mijlociu, un butoi cu pulbere care așteaptă o scânteie

Atacurile nemiloase din 7 octombrie asupra orașelor și kibuțurilor israeliene ale unor luptători Hamas , în care au fost uciși peste 1.100 de israelieni, au determinat Tel Avivul să se angajeze într-un bombardament aerian brutal și într-o incursiune armată ulterioară în teritoriul palestinian, care a facut este 20.000 morți în rândul locuitorilor din Gaza.

Dar violențele care au cuprins Fâșia Gaza amenință să arunce în haos total peisajul de securitate deja șubred al regiunii.

De la 7 octombrie, Hezbollah și-a intensificat atacurile asupra orașelor din nordul Israelului și a făcut schimb de focuri cu forțele de apărare israeliene de la graniță, iar forțele rebele houthi din Yemen, puternic înarmate, au deturnat nave comerciale și au avariat alte câteva cu rachete.

Forțele armate ale SUA și ale Marii Britanii au răspuns cu furie deplină, efectuând lovituri masive asupra zeci de fortărețe deținute de rebeli, dar Consiliul Politic Suprem al rebelilor a amenințat cu represalii, declarând: „Toate interesele americano-britanice au devenit ținte legitime pentru forțele armate yemenite”.

Houthi și-au pus în practică amenințarea săptămâna aceasta, lovind cu o rachetă o navă de marfă aparținând SUA care naviga în Golful Aden, în timp ce imagini tulburătoare din capitala Yemenului, Sanaa, arătau zeci, dacă nu sute de mii de oameni care scandau sloganuri împotriva SUA.

Dar există o amenințare mult mai gravă, care se află în spatele fiecărei miliții în creștere din Orientul Mijlociu - Republica Islamică Iran.

Hamas, Hezbollah și Houthi fac parte din „Axa de Rezistență” a Iranului - grupuri răspândite în Orientul Mijlociu care constituie o alianță geopolitică și militară pentru a contracara amenințările din partea Occidentului și a rivalilor regionali. Republica Islamică comandă forțe considerabile în Irak și Siria, care au fost autoarele mai multor atacuri cu drone și rachete asupra bazelor americane în ultimele luni.

Teheranul orchestrează, de asemenea, un tratat de parteneriat strategic de anvergură cu nimeni altul decât Vladimir Putin, pentru care produce deja drone pentru a bombarda orașele ucrainene.

Putin însuși a avertizat că „o escaladare ulterioară a crizei este plină de consecințe grave și extrem de periculoase și distructive... S-ar putea răspândi cu mult dincolo de granițele Orientului Mijlociu”.

Mona Yacoubian, vicepreședintele centrului MENA al Institutului pentru Pace al SUA, a spus că, având în vedere tensiunile atât de mari în Orientul Mijlociu, o singură scânteie ar putea aprinde în orice moment butoiul cu pulbere.

„Orientul Mijlociu se află în mijlocul unor niveluri de tensiune fără precedent, fără precedent în memoria recentă. În întreaga regiune, nu mai puțin de patru puncte fierbinți majore ar putea provoca un război mai amplu în Orientul Mijlociu. Pe lângă dinamica conflictului dintre Israel și Liban, Marea Roșie, Irakul și Siria au devenit, toate, arene de confruntare care se extind dinspre Gaza. O creștere violentă în oricare dintre aceste puncte fierbinți ar putea escalada rapid către o confruntare mai amplă”, a concluzionat ea.

China-Taiwan, un conflict localizat care ar putea provoca o ciocnire a titanilor

În weekend, Lai Ching-te - candidatul la președinție cel mai urat de Beijing - a fost ales noul lider al Taiwanului.

Oficialii chinezi l-au denunțat ca fiind un separatist periculos - un purtător de cuvânt numindu-l „distrugătorul păcii” și au declarat că noul președinte ales nu reprezintă vocea poporului său într-o declarație delirante și batjocoritoare.

Analiştii se aşteaptă ca China să-şi intensifice manifestarea de nemulţumire în jurul lunii mai - când Lai va prelua mandatul - cu o creştere dramatică a exerciţiilor militare agresive în jurul insulei sau prin restricţionarea importurilor din Taiwan ca pedeapsă economică.

China a făcut ambele lucruri în trecut, în special a organizat exerciții militare la o scară fără precedent în urma vizitei pe insula a președintelui Camerei Reprezentanților SUA de atunci, Nancy Pelosi.

Beijingul trimite deja în mod obișnuit avioane de luptă și nave de război pe cerul și apele din jurul Taiwanului - un memento constant al amenințării invaziei dacă refuză să devină parte din China.

Partidul Comunist Chinez (PCC) vede Taiwanul ca pe o provincie renegată care va fi readusă sub controlul Beijingului - lucru pe care președintele autoritar Xi Jinping a spus că este dispus să facă prin forță.

Dar Partidul Democrat Progresist, votat în Taiwan, susține cu fermitate că prezidează o societate auto-guvernată, democratică și capitalistă, cu sprijin copleșitor din partea poporului său.

Armata, marina și forțele aeriene din Taipei sunt printre cele mai bine pregătite, avansate din punct de vedere tehnologic și bine echipate din lume. Dar populația masivă a Chinei și resursele vaste înseamnă că armata Beijingului deține avantajul în orice măsură posibilă.

Într-o luptă directă, China ar copleși rapid apărarea Taiwanului și ar prelua controlul asupra națiunii insulare.

Dar orice agresiune din partea Beijingului ar putea precipita o confruntare militară a secolului XXI între cele două superputeri ale lumii.

Directorul CIA, William Burns, a susținut anul trecut că serviciile de informații americane au sugerat că Xi a instruit armata țării sale „să fie gata până în 2027” să invadeze Taiwan, iar președintele Joe Biden a confirmat că Washingtonul va veni în ajutorul Taipei „dacă, de fapt, ar exista un atac fără precedent”.

Disponibilitatea Americii de a abandona politica de ambiguitate strategică din deceniile anterioare indică importanța strategică a Taiwanului pe mai multe fronturi.

Insula se mândrește cu una dintre cele mai avansate industrii din lume din punct de vedere tehnologic și este cel mai important producător de componente tehnologice vitale.

Este, de asemenea, un aliat extrem de strategic din punct de vedere geografic, făcând parte din „primul lanț de insule”, care permite SUA, Australiei și Coreei de Sud să construiască un șir de națiuni aliate care monitorizează și descurajează agresiunea chineză în Marea Chinei de Sud.

Dar nici măcar amenințarea unei intervenții americane nu pare să fi diminuat ambițiile Chinei.

În discursul său de Anul Nou adresat națiunii, Xi a declarat că China „va fi cu siguranță reunificată, iar toți chinezii de pe ambele părți ale Strâmtorii Taiwan ar trebui să fie legați de un simț comun al scopului și să împărtășească gloria întineririi națiunii chineze“.

Coreea de Nord, o paria nucleară pregătită pentru a destabiliza relațiile occidentale

O mare parte din populația Coreei de Nord se confruntă cu privațiuni extreme, foamete, deficite de asistență medicală și o izolare aproape totală de lumea dincolo de granițele sale.

Acest lucru se datorează faptului că liderul suprem Kim Jong-un a canalizat aproape toate resursele și bogăția națiunii sale într-un singur obiectiv - să adune cel mai mare și mai amenințător arsenal de arme nucleare din lume.

Regimul său a testat un număr record de rachete în 2022 și a continuat cu ritmul accelerat în 2023, imaginile din satelit arătând, de asemenea, că poligonul de teste nucleare Punggye-ri, dispărut de mult timp, a fost reconstruit, probabil pentru a găzdui dezvoltarea unei bombe nou-nouțe.

Izolarea aproape totală a Coreei de Nord de scena mondială înseamnă că este mai puțin probabil să fie târâtă într-un conflict major, iar amenințarea cu războiul este un instrument folosit încă de la crearea țării de către bunicul lui Kim Jong-un, Kim Il-sung, pentru a menține dinastia la putere.

Dar regimul a fost deja de acord să alimenteze Moscova cu muniții pentru războiul în curs în Ucraina, într-un moment în care relațiile occidentale cu aliații istorici ai Phenianului - China și Rusia - sunt la noi niveluri minime.

O analiză RUSI a furnizării de muniții de către Coreea de Nord către Rusia a avertizat: „Impactul va fi resimțit mult mai departe decât câmpul de luptă din Ucraina. Vânzarea unor astfel de cantități de muniție va umple cuferele regimului lipsit de numerar de la Phenian”.

„Coreea de Nord poate solicita altă asistență din partea Rusiei în schimbul sprijinului său, inclusiv furnizarea de rachete și alte tehnologii militare avansate”.

Iar o estimare a serviciilor de informații din SUA, publicată în iunie 2023, a avertizat că Phenianul ar putea extinde aria de testare a rachetelor pentru a efectua lovituri mai provocatoare sau chiar dăunătoare în largul coastelor partenerilor occidentali Japonia și Coreea de Sud.

Bruce Bennett, cercetător internațional adjunct la RAND Corporation în domeniul apărării, a declarat: „Coreea de Nord știe că Statele Unite au promis că, dacă Nordul își folosește armele nucleare, regimul nu va supraviețui. Este greu de imaginat că Kim își asumă acest risc decât dacă regimul este amenințat de o rebeliune internă”.

„Dar asta lasă modalități prin care Coreea de Nord ar putea folosi armele nucleare în mod coercitiv - fiecare ar avea probabil scopul de a decupla alianța (Coreea de Sud-SUA) și de a plasa Nordul, cu armele sale nucleare, într-o poziție de superioritate militară pe peninsulă și astfel încât să poată influența dacă nu domina” Coreea de Sud, afirmă Bennett.

„Coreea de Nord ar putea amenința în mod direct Statele Unite cu utilizarea armelor nucleare. De exemplu, ar putea amenința că va viza Washington DC cu o armă nucleară, dacă Statele Unite nu își îndepărtează forțele militare din Coreea de Sud”, a conchis cercetătorul de la RAND Corporation.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite