Cel mai bogat bulgar, oligarhul Vasil Bojkov, zis Craniul, dat în urmărire de autorităţi pentru mituire şi fraudă fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oligarhul Vasil Bojkov, regele jocurilor de noroc din Bulgaria
Oligarhul Vasil Bojkov, regele jocurilor de noroc din Bulgaria

Cel mai bogat om bulgar de afaceri Vasil Bojkov, zis Craniul, care domină loteriile private în Bulgaria, Republica Moldova şi Georgia, a fost acuzat de mituire, fraude fiscale şi acţiuni de corupţie în fruntea unui grup criminal organizat care a acţionat începând de 2014 şi dat în urmărire de procuratura din Bulgaria.

De pe urmă tratamentului preferenţial al companiilor sale din partea unor funcţionari corupţi, bugetul a fost păgubit numai din taxe neachitate, cu peste 250 de milioane de euro, afirmă procuratura.

La baza acuzaţiilor a fost confiscată o parte din colecţia sa de artă şi artefacte istorice evaluată la 250 de milioane de euro. Colecţia aparţine însă pe hărtie nu oligarhului ci fundaţiei „Tracia”.

Bojkov afirmă că se încearcă preluarea, de către unii concurenţi, cu ajutorul statului, a afacerilor sale după modelul fostei bănci KTB – a patra ca mărime din Bulgaria, al cărui proprietar Ţvetan Vasilev este fugitiv de 5 ani în Serbia.

Iniţial Bojkov a anunţat că va reveni în ţara pentru a răspunde acuzaţiilor dar după arestarea soţiei a refuzat să se întoarcă. Ultima rută a avionului său personal duce spre Dubai. Experţii însă afirmă că el se va putea afla într-o altă ţară care nu permite extrădarea în Bulgaria. 4 din cei 5 membri ai prezumptivului său grup criminal se află în străinătate.

Ex-bankerul Ţvetan Vasilev nu are probleme la Belgrad după ce justiţia sârbă a anunţat că motivele menţionate în cererea de extrădare sunt insuficiente.

Bojkov a intrat în afaceri la începutul anilor 90 cu birouri de schimb valutar şi săli de bingo. Avântul său în domeniul jocurilor de noroc a început cu instalarea guvernului Simeon de Saxa Coburg Gotha. Tot atunci a reuşit să-şi legalizeze colecţia de artefacte istorice. A achiziţionat clădirea Palatului telefoanelor în centrul Sofiei cu intenţia de a creea acolo cel mai mare muzeu al tracilor.

Prin colaboratorul său Plamen Milanov şi o firmă înregistrată la Dubai Bojkov controlează practic Loteria naţionala în Republica Moldova. Site-ul de investigaţii Bivol, partener oficial al Wikileaks, vorbeşte şi despre legăturile sale cu oligarhul Plahotniuc.

Parlamentul din Sofia a votat ieri amendamente la Legea jocurilor de noroc prin care loteriile private dominate de Bojkov trec în componenţa Loteriei de stat.

A apărut informaţia că Bojkov a plătit zilnic mită în valoare de 5 000 de euro oamenilor săi din Comisia de stat pentru Jocuri de Noroc pentru a-i apăra interesele.

Acţiunea procuraturii şi a poliţiei bulgare este cea mai mare din perioada tranziţiei.

În documente ale Ambasadei americane la Sofia publicate de către Wikileaks Bojkov este menţionat în 2009 printre capii mafiei bulgare implicat în spălare de bani, tâlhărie şi comerţ ilegal cu artefacte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite