Parchetul European verifică mesajele dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer | POLITICO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un purtător de cuvânt al Parchetului din Liège a declarat într-un răspuns pentru Politico că Parchetul European (EPPO) investighează acuzațiile privind negocierile dintre președintele Comisiei Europene și directorul general al Pfizer penntru vaccinurile anti-Covid.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Anchetatorii Parchetului European (EPPO) au preluat ancheta care investighează negocierile dintre șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, potrivit unor documente legale consultate de POLITICO și confirmate de un purtător de cuvânt al parchetului din Liège.

Investigația, în cadrul căreia nu a fost pus sub acuzare încă niciun inculpat, vizează presupuse infracțiuni penale, privind „imixtiuni în funcții publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese”. 

Ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan.

Ulterior i s-au alăturat guvernele Ungariei și Poloniei, deși cea din urmă este în curs de a-și retrage plângerea după câștigarea alegerilor de către un guvern pro-UE condus de Donald Tusk, a mai relatat sursa citată. 

Plângerea lui Baldan s-a centrat în jurul unui presupus schimb de mesaje text între von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord de vaccinuri al UE în apogeul pandemiei de Covid-19, care a avut o valoare estimată la peste 20 de miliarde de euro.

Până în prezent, Comisia a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor sau chiar să confirme existența acestora.

Acordul, negociat în apogeul pandemiei în 2021, a fost văzut inițial ca un triumf, dar cantitatea uriașă de vaccinuri achiziționate a stârnit controverse în contextul în care au existat doze irosite în valoare de miliarde de euro. 

În România, tema a fost un mare subiect de dispută mai ales între PSD (în 2021 în opoziție) și USR (cu miniștri ai Sănătății în 2021). PSD a acuzat în repetate rânduri USR de faptul că prin miniștrii săi putea să evite achiziția a încă 39 de milioane de doze, după ce Guvernul contractase deja 56 de milioane care erau în curs de livrare în prima parte a anului 2021.

Vina este pasată între foștii miniștri ai Sănătății din USR și membri ai echipei Cîțu. În final, statul rămâne cu cheltuieli de miliarde de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite