România, dată în judecată de Pfizer pentru încălcarea contractului legat de vaccinurile Covid-19

0
Publicat:

Statul român a fost dat în judecată pentru nerespectarea contractului semnat pentru achiziția de vaccinuri împotriva Covid-19 de companiile Pfizer și BioNTech. În replică, guvernanții spun că nu au plătit pentru că nu au primit dozele. 

România dată în judecată de Pfizer pentru încălcarea contractului - Foto Shutterstock
România dată în judecată de Pfizer pentru încălcarea contractului - Foto Shutterstock

La sfârșitul anului trecut, statul român a fost notificat de compania Pfizer cu privire la deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani, având în vedere nefinalizarea achiziţiei de către partea română a 28 de milioane de doze vaccin anti-COVID, urmând ca primul termen să aibă loc în luna februarie, a transmis joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, conform Agerpres. 

Este o speţă care nu a făcut astăzi obiectul şedinţei de Guvern, dar m-am documentat un pic pe această temă. Din câte ştiu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, cred că în ultimele zile din decembrie anul trecut. Există, din nou citez din memorie, undeva în a treia parte, în ultima parte a lunii februarie, un prim termen. România va fi, evident, reprezentată la acest proces, dar este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătăţii şi, în consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român", a afirmat Mihai Constantin. 

Nu doar România este într-o astfel de situație, ci și alte state din Europa. 

Polonia şi Ungaria, cred că sunt în acelaşi caz cu noi, referitor la aceeaşi companie farmaceutică. Este aşadar un proces în desfăşurare şi o să-l urmărim", a adăugat Mihai Constantin. 

Cele 28 de milioane de doze de vaccin au o valoare estimată la 550 de milioane de euro, potrivit surselor citate.

România a încălcat contractul semnat în mai 2021 

Companiile Pfizer și BioNTech acuză statul român că nu a respectat partea sa de înțelegere din contractul semnat în mai 2021, pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid-19, relatează Context.ro. 

„Pfizer și BioNTech caută să facă România să își respecte angajamentele pentru comenzile de vaccinuri COVID-19, plasate de Guvernul României, parte a contractului de livrări pentru Uniunea Europeană, semnat în mai 2021. Aceste proceduri formale vin după discuții lungi între părți, care au avut loc în spiritul parteneriatului cu România și cu membrii Guvernului României. Pfizer și BioNTech cred că este important ca toate părțile implicate să își respecte obligațiile contractuale, în baza acordului care a facilitat succesul răspunsului European la pandemia COVID-19”, transmite compania Pfizer, conform sursei citate. 

Și Polonia și Ungaria au fost date în judecată pentru același motiv de compania farmaceutică. 

Potrivit lui Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer, decizia dificilă a fost luată după „o perioadă de discuții purtate cu  bună-credinţă între părţi”, scrie Hotnews. 

Ministrul Sănătății declara la sfârșitul anului trecut că speră să ajungă la o soluție cu producătorii de vaccinuri, după ce contractul semnat în 2021 avea încă efecte. Alexandru Rafila a precizat că nu are rost să cumpărăm vaccinuri care nu vor fi folosite. 

România are obligații contractuale pentru 80 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 și a obținut deocamdată doar 35 de milioane de doze, arăta Rafila. De altfel, statul român mai are de dat o diferență de bani pentru vaccinurile livrate.

La acea vreme, Alexandru Rafila a explicat că au fost livrate 35 de milioane de doze de vaccin, din care au expirat 10 milioane, iar 2 milioane sunt în depozite. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite