Ce a făcut Jorge Mario Bergoglio în prima sa zi ca Papa Francisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc I, fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio din Argentina FOTO Reuters
Papa Francisc I, fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio din Argentina FOTO Reuters

Jorge Mario Bergoglio este Papa Francisc de două zile, iar informaţiile despre el au început să apară, de la scrisorile iubitei sale din copilărie, dar şi legăturile cu dictatura militară din Argentina. Ce a făcut Papa Francisc în prima zi?

La câteva momente după ce şi-a luat numele de Papa Francisc şi a devenit conducătorul Vaticanului, Jorge Mario Bergoglio s-a oprit la hotel unde şi-a plătit cazarea, purtând pantofii săi negri şi un ceas simplu. Apoi, după cum a povestit şi arhiepiscopul de New York, a luat un microbuz până la cina cu cardinalii care l-au ales, spunându-le „Dumnezeu să vă ierte”. 

În doar 24 de ore de când a devenit Papa Francisc, Bergoglio a schimbat modul cum lumea se raportează la instituţia papalităţii. Dacă Papa Benedict al XVI-lea era un teolog căruia îi plăcea să se îmbrace bine, fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio vine dintr-o cultură a umilităţii şi sărăciei. 

„Alegerea sa indică un stil pentru Biserică de acum încolo. Simplitate, sărăcie şi rigoare”, a declarat reverendul Antonio Spadaro pentru „The New York Times”. 

În prima dimineaţă ca Papa Francisc, argentinianul de origine italiană s-a rugat la Fecioara Maria, în basilica Santa Maria Maggiore. De asemenea, el s-a rugat şi într-o capelă secundară, acolo unde Sfântul Ignaţiu de Loyola, fondatorul ordinului iezuiţilor, a celebrat prima sa Mesă de Crăciun. 

Totul pare de o simplitate absolută în ceea ce îl priveşte pe Papa Francisc. După ce cardinalii au plecat de la conclav, obiceiul este ca noul Papă să coboare singur în lift. Iar Papa Francisc le-a spus „Nu, nu, nu. Putem să intrăm toţi”. Aşa că au intrat toţi în liftul de la Basilica San Pietro. De asemenea, cardinalul francez Jean-Pierre Ricard a spus că Jorge Mario Bergoglio a ales să nu meargă cu limuzina oficială, ci în microbuz, împreună cu ceilalţi cardinali. 

Discursul lui Francisc pare diferit de cel al lui Benedict al XVI-lea, spun specialiştii. El le-a spus cardinalilor că „atunci câdn nu mergem, ne oprim. Când nu construim din piatră, se întâmplă ca atunci când copiii construiesc castele de nisip. Totul se dărâmă”. Tonul lui este considerat controversat, deoarece este mult mai metaforic şi inspirat din Biblie, decât tonul mult mai raţional al lui Benedict al XVI-lea. În plus, ceilalţi cardinali par a fi impresionaţi de dedicarea pe care a avut-o în Argentina Jorge Mario Bergoglio pentru comunitatea sa. În momentul când Benedict al XVI-lea a numit noi cardinali în decembrie 2012, el nu a venit la Roma, deoarece, spunea el atunci, „situaţia din Argentina e dificilă şi trebuie să fiu aici”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite