CBS: Armata rusă a primit ordinele de atac în vederea invadării Ucrainei

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Conducerea armatelor ruseşti a primit deja ordinele de atac în vederea invadării Ucrainei, conform unor surse din serviciile de informaţii americane citate de CBS.

SUA au informaţii despre faptul că armata rusă a primit ordine de invadare a Ucrainei, comandanţii de pe teren făcând planuri cu privire modul în care vor ataca pe câmpul de luptă, susţine televiziunea americană CBS.

După săptămâni în care a avertizat că o invazie rusă a Ucrainei este iminentă, preşedintele Biden a declarat vineri aceleiaşi surse că este „convins” că preşedintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina şi a spus că SUA consideră că forţele ruse intenţionează să atace în „zilele următoare”.

„Tot ceea ce vedem ne dă de înţeles că preşedintelui Putin merge mai departe cu decizia de a invada Ucraina”, a spus Blinken. 

Efectivele militare ruseşti depăşesc cu mult numărul forţelor militare ucrainene din regiune, conform oficialilor americani. Rusia a angrenat aproximativ 150.000 de soldaţi, avioane de război şi echipamente la cele trei granite ale Ucrainei, intensificând tensiunile cu ţara vecină.

În aşteptarea unui atac, SUA şi alţi aliaţi, cel mai recent Germania şi Austria, şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească ţara. Ambasada SUA în Ucraina şi-a mutat temporar operaţiunile de la Kiev la Lviv, din cauza accelerării formării forţelor ruse.

În timp ce înalţi oficiali americani au avertizat că Rusia este gata să lovească Ucraina, iar Pentagonul a trimis aproximativ 5.000 de militari în Europa de Est pentru a sprijini forţele NATO, administraţia Biden continuă să menţină o opţiune diplomatică pe masă. Preşedintele a subliniat că nicio forţă americană nu ar intra în Ucraina dacă Rusia invadează.

„În ceea ce priveşte abordarea Rusiei, treaba mea ca diplomat este să nu precupeţesc niciun efort pentru a constata dacă putem preveni un război. Şi dacă pot face ceva în acest sens, voi face. Preşedintele Biden a spus foarte clar că este pregătit să se întâlnească cu preşedintele Putin în orice moment, în orice format, dacă asta poate ajuta la prevenirea unui război”, a afirmat Blinken în cadrul emisiunii Face the Nation.

„Credem că preşedintele Putin a luat decizia (de a invada Ucraina). Dar până când tancurile vor avansa şi avioanele vor zbura, vom folosi fiecare oportunitate şi fiecare minut pentru a vedea dacă diplomaţia îl poate descuraja pe preşedintele Putin să continue pe calea confruntării. Dacă (Rusia) nu invadează, voi fi acolo. Voi face tot ce pot pentru a vedea dacă putem să avansăm o rezolvare diplomatică la această criză creată de Rusia şi de agresiunea ei împotriva Ucrainei", a declarat secretarul american de stat la CNN.

Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în SUA, a declarat că oficialii ucraineni folosesc „orice posibilitate” pentru a forţa Rusia să aleagă calea diplomatică mai degrabă decât un atac.

„Facem apel nu numai la atacator, care este Rusia, ci şi la toţi prietenii şi aliaţii noştri să se unească şi să folosească orice ocazie pentru a descuraja în continuare Rusia să invadeze”, a spus ea pentru „Face the Nation”.

De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut lui Putin să se întâlnească pentru a găsi o posibilă rezolvare a crizei,în acelaşi timp criticându-i pe liderii occidentali reuniţi sâmbătă la o conferinţă de securitate la München, pentru că aşteaptă începerea atacului pentru a trece la sancţionarea Rusiei.

Administraţia Biden a argumentat că aplicarea unor sancţiuni ar însemna pierderea „metodei de intimidare”, adăugând că SUA nu doresc să-şi detalieze public planurile.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri