Comandanţii ruşi au primit ordinele de atac, anunţă presa americană. Separatiştii îşi plasează artileria printre clădirile rezidenţiale pentru ca Ucraina să ucidă civili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: mil.in.ua
Foto: mil.in.ua

CBS anunţă că şefii armatei ruse ar fi primit ordinele de atac. Informaţia vine de la serviciile secrete americane. Pe de altă parte, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a spus că separatiştii pro-ruşi plasează artilerie şi vehicule blindate printre clădirile rezidenţiale şi de acolo bombardează aşezările paşnice şi provoacă Ucraina să facă greşeli, transmite serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării.

UPDATE 05.55 Noile imagini din satelit arată o activitate intensificată în rândul unităţilor ruse din apropierea graniţei de nord-est a Ucrainei, unităţile care se aflau în garnizoane părând să ocupe poziţii de teren. Imaginile din satelit au fost culese de Maxar duminică potrivit CNN. 

Maxar observă: „Această nouă activitate reprezintă o schimbare în tiparul desfăşurărilor observate anterior ale grupurilor de luptă (tancuri, transportoare blindate de personal, artilerie şi echipamente de sprijin). Până de curând, cele mai multe dintre dislocările de trupe au fost văzute în primul rând poziţionate la sau aproape de  garnizoanele militare şi zonele de antrenament existente”.

UPDATE 05.45 Autorităţile ucrainene luptă pentru aderarea la NATO, în ciuda semnalelor venite de la unele ţări europene care sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice, a declarat ministrul Afacerilor Externe al ţării, Dmitri Kuleba, într-un interviu cu jurnaliştii canalului de televiziune american CBS, difuzat duminică.

Întrebat dacă este adevărat că Ucraina este gata să renunţe la intenţia sa de a adera la NATO, ministrul a răspuns: "Nu, noi nu dăm astfel de semnale. Majoritatea ucrainenilor doresc ca Ucraina să fie membră a NATO. Singurul semnal pe care îl dăm lumii este că, dacă Ucraina va reuşi şi dacă Rusia va da înapoi, atunci întreaga lume democratică va fi mai în siguranţă”.

UPDATE 05.20 RPL a raportat moartea a doi civili ca urmare a bombardamentelor armatei ucrainiene. Forţele Armate ale Ucrainei (APU) au bombardat aşezările din zona de responsabilitate a Republicii Populare Lugansk (RPL) de 63 de ori în ultima zi, ducând la moartea a doi civili, a anunţat, luni, reprezentanţa RPL prin Centrul Comun de Control şi Coordonare a Încetării Focului (ÎFCCCC). 

UPDATE 04.00 Armata ucraineană susţine că separatiştii din est au tras asupra propriului teritoriu pentru a „acuza în mod fals” Ucraina. Trei civili din Republica Populară Lugansk  au fost răniţi duminică în urma bombardamentelor efectuate de Forţele Armate ale Ucrainei, a anunţat pe canalul Telegram al departamentului de apărare al RPL, Ivan Filiponenko, reprezentant al Miliţiei Populare a LPR.

UPDATE 20:05 Conducerea armatelor ruseşti a primit deja ordinele de atac în vederea invadării Ucrainei, conform unor surse din serviciile de informaţii americane citate de CBS.

SUA au informaţii despre faptul că armata rusă a primit ordine de invadare a Ucrainei, comandanţii de pe teren făcând planuri cu privire modul în care vor ataca pe câmpul de luptă, susţine televiziunea americană CBS.

Informaţiile obţinute arată că „ei fac tot ce ar face comandanţii americani dacă primesc ordin pentru a merge înainte“, a afirmat David Martin, corespondent CBS News.

După săptămâni în care a avertizat că o invazie rusă a Ucrainei este iminentă, preşedintele Biden a declarat vineri aceleiaşi surse că este „convins” că preşedintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina şi a spus că SUA consideră că forţele ruse intenţionează să atace în „zilele următoare”.

UPDATE 19:10 OSCE organizează, luni, o reuniune extraordinară a reprezentanţilor săi permanenţi, în tentativa de a găsi o soluţie pentru criza legată de Ucraina, a anunţat preşedinţia poloneză a organizaţiei, potrivit Le Figaro, preluat de News.ro.

OSCE răspunde astfel unei solicitări a Ucrainei în contextul în care tensiunile dintre Rusia şi Occident cu privire la subiectul Ucraina sunt la cel mai înalt nivel.


„Inamicul ştie perfect că avem toate motivele să răspundem în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU. Şi nu lăsăm nepedepsite acţiunile forţelor de ocupaţie. Dar sunt mândru de modul în care armata noastră gestionează situaţia. Acţionează foarte atent şi ştiu să răspundă la milimetru. De aceea tot fluxul de falsuri produse de propaganda rusă nu are niciun efect. Nimeni nu le crede“, a subliniat Reznikov.

Ministrul a remarcat că valul de dezinformare nu face decât să convingă pe toată lumea că Ucraina se apără de un agresor josnic care este gata să sacrifice femei şi copii pentru a distruge lumea. 

„În viitorul apropiat, ar trebui să ne pregătim să facem faţă unei presiuni mari. Inamicul încearcă să submineze Ucraina din interior: «Intimidaţi-o şi forţaţi-o să se predea». Dar vom rezista. Am rupt deja scenariul inamic, pentru că eram pregătiţi pentru asta”, a adăugat Reznikov.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a spus că Uniunea Europeană este îngrijorată de faptul că manipularea de către Rusia a informaţiilor despre războiul din Donbas ar putea fi folosită ca pretext pentru o posibilă escaladare militară.

Blinken: Rusia urmează scenariul pentru invazia Ucrainei

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că deciziile Federaţiei Ruse şi ale Belarusului de a continua exerciţiile militare sunt motive de îngrijorare, informează CNN .

„Acest lucru indică faptul că scenariul dezvoltat pe care l-am conturat, pe care l-am subliniat săptămâna trecută în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, conform căruia Rusia încearcă să creeze o serie de provocări ca scuză pentru agresiunea împotriva Ucrainei, merge înainte”, a spus Blinken.

Premierul britanic Boris Johnson a spus că tensiunea continuă dintre Rusia şi Ucraina „rămâne încă foarte sumbră”.   

Şeful diplomaţiei lituaniane a anunţat pregătirea evidentă a Rusiei pentru un atac în direcţia Kiev

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a remarcat că decizia Belarusului şi Rusiei de a continua exerciţiile militare comune indică o pregătire evidentă pentru un atac împotriva capitalei Ucrainei.

„Trupele ruse rămân în Belarus, încălcând toate garanţiile de retragere. Aceasta este o pregătire clară pentru un atac asupra Ucrainei în direcţia Kievului şi anexarea Belarusului: un punct de cotitură pentru securitatea ţărilor NATO care se învecinează cu Belarus: Lituania, Polonia, Letonia”, a declarat ministrul de externe lituanian pe Twitter.

Potrivit acestuia, în această situaţie, întărirea NATO şi impunerea sancţiunilor UE sunt oportune.

Ucraina insistă asupra anchetei internaţionale cu privire la presupusa bombardare a teritoriului rus

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Koleba, a menţionat că Ucraina solicită o anchetă internaţională cu privire la presupusa bombardare a teritoriului Federaţiei Ruse.

„Ieri am afirmat şi confirm că Ucraina solicită o anchetă internaţională imparţială asupra presupuselor lovituri de obuze ucrainene pe teritoriul Rusiei”, a subliniat Koleba în timpul unui briefing .

Şeful diplomaţiei ucrainene a mai spus: „Nu avem nimic de ascuns, ştim că Ucraina nu a comis niciun astfel de atac. Dacă nici Rusia nu are nimic de ascuns, atunci ar trebui să susţină o anchetă independentă“.

Separatiştii pro-ruşi provoacă Forţele Armate ale Ucrainei să întoarcă focul pentru a le acuza din nou de un „genocid” imaginar, a declarat comandantul forţelor comune, generalul locotenent Aleksander Pavliuk.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite