Căutarea victimelor inundațiilor din Spania continuă cu zonele inaccesibile anterior. Furia populației crește: „Suntem devastați”
0La o zi după ce regele și premierul au fost atacați de mulțimile furioase, căutările în cazul oamenilor dispăruți în timpul inundațiilor din regiunea spaniolă Valencia se concentrează asupra zonelor în care victimele ar fi putut fi prinse. Furia publică e în creștere.
Sute de lucrători civili și militari ai serviciilor pentru situații de urgență caută în centre comerciale, garaje și parcări subterane alte potențiale victime ale inundațiilor care au provocat moartea a cel puțin 210 persoane în Valencia, trei în Castilla-La Mancha și una în Málaga, potrivit The Guardian.
Oamenii sunt furioși și dezamăgiți de modul în care autoritățile spaniole au gestionat dezastrul.
La sfârșitul săptămânii, personalul Unității militare pentru situații de urgență (UME) a forțelor armate s-a focusat pe centrele comerciale și parcările unde oamenii ar fi putut fi prinși de inundațiile cauzate de ploile torențiale pe care experții le-au asociat cu urgența climatică.
Lucrătorii UME au reușit să pătrundă, duminică, în parcarea subterană a uriașului complex comercial Bonaire din orașul Valencia Aldaia, după ce au pompat apa din inundații și au curățat noroiul.
Există temeri că numărul morților (cel puțin 214 persoane) ar putea crește pe măsură ce echipele de căutare ajung în zone inaccesibile anterior.
Premierul spaniol Pedro Sánche, care a descris inundațiile drept cel mai grav dezastru natural din istoria recentă a Spaniei, a declarat că vor fi mobilizate toate resursele necesare pentru a face față consecințelor.
Declarațiile sale nu au calmat însă furia față de răspunsul la criză și, mai ales, față de întârzierea guvernului regional din Valencia de a trimite o alertă de urgență, marți, atunci când inundațiile au lovit regiunea.
Reacția premierului Sánchez și a Regelui Felipe după ce au fost atacați de mulțimea furioasă
Duminică, în timp oficialii ce vizitau orașul Paiporta, grav afectat de inundații, mulțimea furioasă a aruncat cu noroi în Sánchez și în președintele regional, Carlos Mazón ,dar și în Fegele Felipe și Fegina Letizia.
Mulțimea a strigat „Ucigași!”, „Ieșiți afară!”
La câteva ore după ce a fost escortat rapid din zonă, Sánchez a recunoscut durerea oamenilor, dar a spus că în spatele scenelor furioase se află o mică parte a localnicilor din Paiporta.
„Violența exercitată de câteva persoane nu va devia interesul colectiv”, a spus premierul.
„un spectacol de extremă dreaptă și antipolitic”
Au existat și declarații mai dure, făcute de surse din administrația socialistă a lui Sánchez, care au descris protestele din Paiporta drept „un spectacol de extremă dreaptă și antipolitic”.
Totuși, ministrul spaniol al transporturilor, Óscar Puente, a recunoscut că este posibil ca vizita să fi fost inoportună:
„Există multă furie și oamenii se simt abandonați ... și apoi avem activitățile organizate de unele persoane care aparțin extremei drepte”.
Regele Felipe, care a insistat să continue vizita, a spus că furia și frustrarea multor oameni sunt de înțeles având în vedere prin ce au trecut
Suveranul a vorbit și despre dificultatea oamenilor de a înțelege cum funcționează toate mecanismele atunci când vine vorba de operațiunile de urgență.
Primarii din municipalitățile afectate au implorat oficialitățile să trimită ajutoare cât mai curând posibil.
„Suntem foarte furioși și suntem devastați. Avem un oraș în ruine. Trebuie să o luăm de la capăt. Vă rugăm să ne ajutați”, a declarat Guillermo Luján, primarul din Aldaia, potrivit The Guardian.