Câte obuze a livrat UE, până în prezent Ucrainei, din totalul de un milion. Dificultățile întâmpinate

0
Publicat:

Surse din cadrul Agenţiei Europene de Apărare (AEA) au informat că statele Uniunii Europene au comandat doar aproximativ 60.000 de obuze noi, din programul adoptat în martie care vizează livrarea a un milion de obuze către Ucraina într-un an, conform unui raport Reuters publicat miercuri.

Doar 480.000 de obuze de la UE pentru Ucraina, dintr-un milion promise FOTO Twitter
Doar 480.000 de obuze de la UE pentru Ucraina, dintr-un milion promise FOTO Twitter

Programul are ca obiectiv furnizarea de obuze de calibrul 155 mm, considerate vitale în conflictele actuale. Atât artileria ucraineană, cât și cea rusă, folosesc zilnic mii de astfel de proiectile. Mecanismul programului implică utilizarea stocurilor existente ale statelor membre UE, creșterea producției industriilor de apărare și achiziții din alte surse.

Cu toate acestea, datele Uniunii Europene indică faptul că au fost obținute doar aproximativ 480.000 de obuze până în prezent, cu patru luni înainte de termenul limită pentru livrarea întregii cantități de un milion de obuze către Ucraina.

În septembrie, Agenția Europeană de Apărare a anunțat că șapte state membre UE, printre care Lituania, Danemarca și Luxemburg, au plasat noi comenzi în cadrul programului. Surse anonime au dezvăluit că aceste comenzi reprezintă în total aproximativ 60.000 de obuze.

Obiectiv imposibil de atins

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a recunoscut luna trecută că ținta de un milion de obuze, furnizate Ucrainei până în martie anul viitor, nu va putea fi atinsă.

Există opinii divergente cu privire la motivul eșecului, unii sugerând că guvernele statelor UE nu au respectat promisiunile de sprijin pentru Ucraina, în timp ce alții susțin că industria militară europeană nu are capacitatea tehnică necesară pentru a produce cantitatea solicitată de politicieni.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a indicat luna trecută că problemele sunt mai degrabă de natură tehnică decât politică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite