Cât va plăti Europa pentru o doză din vaccinul anti-COVID-19

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a aprobat un contract cu laboratoarele american Pfizer şi german BioNTech în vederea achziţionării a peste 300 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19, dintre care primele doze ar putea fi livrate până la sfârşitul lui 2020, - cel de-al patrulea contract de acest tip încheiat de Uniunea Europeană cu grupuri farmaceutice, relatează AFP.

Pfizer şi BioNTech au anunţat într-un comunicat că preconizează primele livrări ale vaccinului lor ”la sfârşitul lui 2020, cu rezerva succesului clinic şi obţinerii autorizaţiilor de la autorităţile de reglementare”.

Cele două laboratoare au anunţat luni că vaccinul lor este ”eficient 90%” împotriva infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

”Comisia a lucrat la constituirea unui portofoliu diversificat de potenţiale vaccinuri care au la bază diverse tehnologii”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al CE.

Livrările vor avea loc numai după ce un vaccin îşi va dovedi ”siguranţa şi eficienţa”, a subliniat el.

Potrivit unui înalt oficial UE implicat în discuţiile cu producătorii vaccinului şi citat de Agerpres, Uniunea Europeană va plăti un preţ mai mic decât cel de 19,50 dolari pentru o doză de vaccin, adăugând că acest preţ reflectă şi sprijinul financiar acordat de UE şi de Germania în faza de dezvoltare a vaccinului. Acesta a precizat că preţul convenit de UE este mai aproape de 20 de dolari decât de 10 dolari însă a refuzat să ofere o cifră exactă.

SUA au acceptat să plătească un preţ de 19,50 dolari pentru fiecare doză din cele 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer, un volum iniţial mai mic decât cel achiziţionat de UE. Însă Washingtonul are opţiunea de a cumpăra încă 500 de milioane de doze, potrivit termenilor unui acord care va fi negociat separat, preţul pe care îl va plăti fiind neclar.

UE a semnat deja trei contracte de precomandă a unor eventuale vaccinuri cu grupurile suedezo-britanic AstraZenaca şi american Johnson & Johnson - până la 400 de milioane de doze de la fiecare -, dar şi cu grupul francezo-britanic Sanofi-GSK - până la 300 de milioane de doze.

UE a încheiat, de asemenea, acorduri preliminare cu societăţile germană CureVac şi americană Moderna.

Comisarul european însărcinat cu Sănătatea Stella Kyriakides a declarat miercuri că nu este în măsură să anunţe o dată a apariţiei vaccinurilor.

”Sunt încă multe etape de trecut înainte de a putea anunţa un calendar”, a declarat ea presei.

Distribuirea oricărui vaccin este suspendată de unda verde a autorităţii de reglementare - Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

UE a evocat până acum ”începutul lui 2021” în privinţa disponibilităţii primelor doze de vaccin împotriva covid-19.

Însă Kyriakides a subliniat că apariţia unui ”vaccin sigur şi eficient nu va fi o soluţie-miracol care să facă boala covid-19 să dispară de pe o zi pe alta (...). Va trebui să continuăm cu măsurile (gesturilor-barieră şi restricţiile) până când ajungem la vaccinarea unei părţi semnificative a populaţiei”.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite