Şeful Pfizer a vândut acţiuni de 5,6 milioane de dolari în ziua în care compania a anunţat succesul vaccinului anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA/EFE
FOTO EPA/EFE

Albert Bourla, directorul executiv al Pfizer, a vândut acţiuni ale companiei în valoare de câteva milioane de dolari în ziua în care gigantul farmaceutic a anunţat o eficienţă de 90% a vaccinului său împotriva coronavirusului, scrie CNN.

Acţiunile companiei au crescut după ce Pfizer şi compania europeană de medicamente BioNTech au declarat că datele timpurii sugerează că vaccinul ar putea fi mai eficient de 90%.

Bourla a vândut 132.508 acţiuni Pfizer (PFE) la un preţ de 41,94 dolari, care i-au adus un venit în acea zi de aproape 5,6 milioane de dolari.

Tranzacţia a făcut parte dintr-un plan programat instituit de Bourla pentru a vinde periodic unele dintre acţiunile sale la Pfizer.

O purtătoare de cuvânt a Pfizer a declarat într-un e-mail către CNN Business că vânzarea a avut loc deoarece acţiunile Pfizer au atins un preţ prestabilit ca parte a unui plan autorizat de Bourla pe 19 august.

Întrebată dacă Pfizer şi Bourla s-au gândit să anuleze vânzarea de acţiuni datorită percepţiei că Bourla ar putea încasa bani pe seama veştilor bune, purtătoarea de cuvânt a spus că „acestea sunt planuri prestabilite gestionate printr-un administrator de acţiuni terţă parte”.

Un alt oficial al Pfizer, vicepreşedintele executiv Sally Susman, a vândut şi ea acţiuni, luni, ca parte a unui plan prestabilit. Susman a vândut 43.662 acţiuni la acelaşi preţ de 41,94 de dolari la care a vândut Bourla, tranzacţie evaluată la peste 1,8 milioane de dolari.

Mulţi directori vând acţiuni la intervale prestabilite pentru a-şi diversifica portofoliile. Totuşi, ei pot întârzia vânzările pentru a evita zvonurile că valorifică evenimente unice care pot mări preţul acţiunilor companiei.

Acţiunile Pfizer au crescut aproape 8% luni şi au rămas constante marţi. Acţiunile BioNTech (BNTX) s-au majorat şi mai brusc, crescând cu 15% luni şi cu încă 8% marţi.

Vânzarea de acţiuni Pfizer vine la doar câteva luni după ce directorii de la Moderna (MRNA), o alt companie de biotehnologie care lucrează la un vaccin Covid-19, a vândut acţiuni în urma publicării rezultatelor promiţătoare ale studiilor.

Criticii au acuzat Moderna că a supraestimat rezultatele studiului privind vaccinul, dar compania a strâns totuşi 1,3 miliarde de dolari într-o vânzare de acţiuni realizată imediat după anunţ.

Oficialii au vândut apoi acţiuni Moderna în valoare de zeci de milioane de dolari, înainte ca preţul acţiunilor companiei să se prăbuşească o săptămână mai târziu.

Unii specialişti au cerut ca Moderna să fie investigată pentru potenţiale manipulări ilegale ale pieţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite