Care sunt motivele de îngrijorare ale tinerilor din Uniunea Europeană înainte de alegerile europarlamentare

0
Publicat:

Tinerii din Uniunea Europeană și-au expus îngrijorările legate de problemele cu care se confruntă societatea în prezent, dar și eventuale soluții în cadrul evenimentului internațional European Youth Event (EYE). 

Cele mai populare idei ale tinerilor din UE expuse la EYE 2023
Cele mai populare idei ale tinerilor din UE expuse la EYE 2023

Evenimentul, ce a avut loc înaintea alegerilor europarlamentare de anul viitor, ne oferă o perspectivă a persoanelor sub 25 de ani asupra problemelor din societate, dar și asupra interesului tinerilor față de politică.

Tinerii europeni sunt mai implicați în activitatea politică

Datele colectate în primăvara acestui an, arată o creștere de 6% a interesului tinerilor pentru alegeri. De altfel, Eurobarometrul arată că 67% dintre respondenți intenționează să meargă la vot, cu 9% mai mult decât acum 5 ani.

Rata prezenței la vot în rândul tinerilor sub 25 de ani este în creștere, iar în 2019 a fost înregistrată o prezență la vot în rândul acestor persoane de 42% față de 28% în 2014.

Tot în 2019, a fost înregistrată la votul pentru europarlamentare o prezență record de 50,6%, mai ales pentru că au votat mai mulți tineri. Totuși, Parlamentul European amintește că oamenii în vârstă de peste 55 de ani rămân cei mai activi la vot, cu o prezență de peste 54%.

Mai mult de atât, un sondaj din 2021 arăta că 9 din 10 tineri au declarat că au luat parte la cel puțin o activitate politică sau civică în acel an.

Ținând cont de actuala implicare a tinerilor din Europa în avtivitățile politice, autorii Raportului despre Ideile Tinerilor 2023 au analizat propunerile acestor persoane.

Tinerii au făcut propuneri pentru următoarele categorii : Schimbările climatice și mediul; cultura și mass-media; democrația; educația; Uniunea Europeană în lume; sănătatea și sporturile; drepturile omului; locurile de muncă, economia și transformarea digitală; migrația; securitatea și justiția socială.

Cele mai populare idei ale tinerilor din UE

Din cele peste 600 de propuneri și 400 de comentarii au fost alese cele mai populare 15 idei. Acestea sunt legate de dezinformare, Inteligeță artificială, educație sexuală și alte subiecte de interes pentru vremurile în care trăim.

Introducerea avertizărilor despre dezinformare pe site-urile de știri care nu-și dezvăluie toate sursele de informații este una dintre propuneri. Aceasta presupune că „avertizarea ar trebui să apară pe toate site-urile de știri care nu-și dezvăluie explicit toate sursele de informații. Dacă un site nu își dezvăluie toate sursele, ar trebui considerat automat drept „nefiabil”.”, spune raportul.

Sprijin pentru proiectele inovatoare în domeniul inteligenței artificiale (IA)” este o altă propunere. Aceasta se referă la angajamentul UE de a promova această nouă tehnologie.

Nevoia de educație în domeniul sănătății sexuale și reproductive este punctată de o altă propunere populară. Aceste subiecte râmân tabu pentru unele țări, cum este și cazul României.

Transport gratuit pentru toți tinerii europeni este o altă idee exprimată. Aceasta presupune acordarea unor legitimații de transport interrail gratuite pentru a încuraja tinerii să călătorească în UE, mai ales pe cei din familii defavorizate.

O altă propunere vizează proiectul Erasmus+ și presupune extinderea acestuia pentru ca toți tinerii să poată participa, fără a fi afectați de dezacordurile dintre Bruxelles și guvernul țării lor.

Introducerea de lecții despre democrația și valorile europene în școlile țărilor membre UE reprezintă o altă idee a tinerilor.

De asemenea, includerea subiectelor legate de protejarea mediului și sustenabilitate în programa școlară este o altă propunere.

Tinerii vor și interzicerea produselor chimice carcinogene, cum este și glifosat, unul dintre cele mai folosite erbicide din lume, despre care studiile arată că ar crește riscul de cancer.

Schimbările climatice reprezintă un alt punct pe lista probemelor tinerilor europeni. Aceștia propun măsuri complementare cum sunt sancționarea companiilor poluante și descurajarea construirii de instalații industriale.

Popularizarea opțiunilor vegetariene este o altă propunere. Tinerii vor mai multe opțiuni vegetariene în meniul cantinelor din școli, spitale și companii, pentru a încuraja reducerea consumului de carne în rândul populației, o practică benefică pentru mediu.

Înlocuirea distribuitoarele automate de produse cu dozatoare de apă, Stoparea risipei alimentare, Plătirea tuturor stagiilor de practică reprezintă alte trei propuneri populare.

De altfel, persoanele tinere vor ca „Europa să devină autonomă în privința materiilor prime”, având în vedere încetinirea creșterii economice din cauza pandemiei de COVID-19, dar și să fie creată „ o politică externă comună”, subliniindu-se importanța faptului că UE trebuie să rămână unită.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite