Cântăreața israeliană Eden Golan a primit amenințări cu moartea, înainte de Eurovision. Organizatorii anunţă măsuri sporite de pază

0
Publicat:

Cu mai puţin de o lună înainte de debutul Eurovision 2024, Eden Golan, câștigătoarea concursului de canto „Rising Star” din Israel și care va reprezenta țara la ediţia din Suedia, a dezvăluit că ar fi primit amenințări cu moartea chiar pe contul său de Instagram, informează BBC.

Eden Golan a primit ameninţări cu moartea, foto arhivă
Eden Golan a primit ameninţări cu moartea, foto arhivă

După ce organizatorii Eurovision au răspuns petiţiilor care cereau ca Israelul să fie exclus din concurs din cauza războiului din Gaza şi cântecul ei a fost aproape descalificat de către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, Eden Golan se confruntă acum cu un val de ură în mediul virtual.

Ea a primit mai multe amenințări cu moartea direct pe contul ei de Instagram, în care i s-a spus că nu va ajunge să urce pe scena festivalului internaţional. În ciuda acestora, tânăra cântăreaţă este decisă să reprezinte Israelul la Eurovision „în cel mai bun mod posibil”.

„Am luat în calcul faptul că voi primi astfel de comentarii și pe Instagram”, a spus ea. „Mă simt încrezătoare și hotărâtă să reprezint Israelul în cel mai bun mod posibil. Delegația noastră călătorește cu o echipă de securitate instruită și sunt sigură că își va face treaba cât mai bine pentru a ne proteja”, a declarat cântăreaţa.

„Este una dintre cele mai profesioniste și orientate spre obiective cântărețe pe care le veți cunoaște”, a declarat un prieten apropiat al cântăreței, citat de Walla, „dar este imposibil să nu spunem că mesajele pe care le primește direct pe Instagram-ul ei, și acestea sunt amenințări, o dezechilibrează”.

Un alt prieten al cântăreței a declarat: „Acest lucru o va împiedica să realizeze cea mai bună performanță a ei și să reprezinte Israelul cu respect, mai ales în această perioadă. Părinții ei vor angaja, de asemenea, gărzi de securitate personale suplimentare pe cheltuiala lor pentru a se proteja”.

Organizatorii au triplat numărul de agenţi de securitate

Cum tensiunile legate de Eden Golan şi de întreaga întreaga delegație israeliană la ediţia din acest an sunt în creştere, organizatorii au triplat numărul de agenți de securitate în Malmo, unde are loc concursul. Ei au declarat că abuzurile și hărțuirea artiștilor în legătură cu participarea Israelului la concurs sunt „inacceptabile și total nedrepte”.

Ediția din acest an a concursului, care va avea loc în Suedia, în luna mai, este una tensionată, în contextul în care se solicită interzicerea participării Israelului din cauza războiului din Gaza sau boicotarea evenimentului.

Într-o declarație, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, care organizează Eurovision, a recunoscut „profunzimea sentimentelor și opiniile puternice pe care le-a provocat concursul de cântece Eurovision din acest an, desfășurat pe fundalul unui război teribil în Orientul Mijlociu”.

„În timp ce susținem cu tărie libertatea de exprimare și dreptul de a-și exprima opiniile într-o societate democratică, ne opunem cu fermitate oricărei forme de abuz online, discursuri instigatoare la ură sau hărțuire îndreptate împotriva artiștilor noștri sau a oricăror persoane asociate cu concursul”, au precizat organizatorii.

„Îi îndemnăm pe toți să se angajeze într-un dialog respectuos și constructiv și să îi sprijine pe artiștii care lucrează neobosit în cadrul a ceea ce este o emisiune de muzică și divertisment, pentru a-și împărtăși muzica cu lumea”, a adăugat Jean Philip De Tender, director general adjunct al Uniunii Europene de Radio și Televiziune.

Gísli Marteinn, comentator irlandez, s-a retras din concurs

Organizatorii au rezistat solicitărilor de suspendare a concursului, afirmând că emisiunea „nu este un concurs între guverne”.

Poliția suedeză se pregătește pentru mai multe proteste la Malmo în săptămâna concursului, iar nouă concurenți au cerut „o încetare imediată și durabilă a focului” în Gaza. Declarația, semnată, printre alții, de britanicul Olly Alexander, de irlandezul Bambi Thug și de danezul Saba, a venit ca răspuns la apelurile muzicienilor de a boicota spectacolul.

„Credem cu tărie în puterea unificatoare a muzicii, care le permite oamenilor să transceadă diferențele și să încurajeze conversații și conexiuni semnificative”, au scris artiștii.

Cu toate acestea, o persoană care s-a retras din competiție este comentatorul islandez de lungă durată, Gísli Marteinn.

Personalitatea TV și fostul politician, care a condus 15 ediții ale concursului de cântece, și-a anunțat decizia pe Instagram, invocând „lipsa de reacție” a organizatorilor față de situația din Gaza.

„Pentru mine, Eurovision înseamnă atmosferă și bucurie, iar eu nu simt nici una, nici alta în competiția din acest an”, şi-a motivat el decizia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite