Măsuri de securitate sporite pentru Eurovision 2024. Experţii se tem de un eventual atac terorist

0
Publicat:

Temerile legate de siguranța viitorului concurs Eurovision din Malmö, Suedia, programat pentru luna mai, sunt tot mai mari. Recenta tragedie, care a făcut peste 100 de victime într-o sală de concerte de lângă Moscova, a sporit îngrijorările cu privire la vulnerabilitatea evenimentelor culturale de amploare, relatează eurovision.fun.

Eurovision 2024 este găzduit de oraşul Malmo, foto EurovisionFun
Eurovision 2024 este găzduit de oraşul Malmo, foto EurovisionFun

Expertul Jörgen Holmlund, profesor de analiză a informațiilor la Universitatea suedeză de apărare, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul unor atacuri similare care să vizeze Eurovisionul. „Din perspectiva suedeză, exact de asta mă tem”, a declarat el, subliniind riscurile asociate evenimentelor care atrag mulțimi mari și o atenție mediatică substanțială.

„Evenimentele culturale care au un public atât de numeros, cât și o mare mediatizare riscă să fie atacate”, a avertizat Jörgen Holmlund. „Pentru teroriști va exista, de asemenea, o dublă raportare, pe de o parte pentru că există deja o mare acoperire mediatică și pe de altă parte pentru că un atac terorist ar oferi o expunere maximă”, a mai spus el.

Măsuri sporite de securitate

Specialiştii în domeniul securităţii anticipează, de asemenea, că Festivalul Eurovision, un eveniment foarte așteptat, care atrage numeroși vizitatori la Malmö, să fie un punct de atracție şi pentru demonstrațiile împotriva conflictului actual din Gaza. Jörgen Holmlund a subliniat că atacul de la Moscova subliniază amploarea potențială a unui atac terorist bine planificat.

Pe măsură ce pregătirile pentru Eurovision continuă, sunt intensificate şi măsurile de securitate, pentru a asigura siguranța participanților și a spectatorilor deopotrivă.

„Avem conflictul dintre Israel și Hamas, războiul din Ucraina, care a afectat Suedia, un risc mai mare de război hibrid, există atacuri cibernetice”, a spus Ulf Nilsson, șeful securității orașului Malmo.

Având în vedere că o mare parte a comunității palestiniene din Suedia locuiește în Malmo, conflictul dintre Israel și Hamas a adăugat o dimensiune suplimentară pregătirii orașului pentru Eurovision.

„Cu câteva luni înainte de eveniment, am primit deja cereri de organizare a unor demonstrații atât în sprijinul participării Israelului la Eurovision, cât și împotriva acestuia”, a declarat Norling.

La rândul său, televiziunea publică suedeză SVT, care organizează evenimentul împreună cu Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), a declarat că a luat anul acesta, de asemenea, măsuri suplimentare de securitate. „Avem mai multe planuri, pentru tot felul de scenarii. Suntem absolut pregătiți pentru faptul că vor fi demonstrații în afara arenei, așa că ne planificăm pentru asta, dar și pentru incidente în interiorul arenei, bineînțeles”, a declarat pentru AFP producătorul executiv Ebba Adielsson.

În 2013, când Malmo a găzduit ultima dată Eurovision, locuitorii au protestat, de asemenea, față de participarea Israelului la acest festival, iar acum situaţia este şi mai tensionată, din cauza rpzboiului din Gaza.

„Este pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Gaza când Israelul participă la un eveniment internațional”, a declarat politologul Anders Persson de la Universitatea Linnaeus. „Așadar, este, de asemenea, prima dată când mișcarea BDS (Boicot, Dezinvestiții, Sancțiuni) are șansa de a protesta împotriva Israelului la scară globală”, a mai spus el.

Karin Karlsson, reprezentant al Consiliului municipal din Malmo, care supraveghează evenimentul, a declarat că nu este îngrijorată de proteste. „Suntem în Suedia și ne aflăm în Malmo. Vrem să arătăm că poți avea opinii diferite, dar să le exprimi în mod pașnic”, a spus ea.

În ceea ce priveşte forţele de ordine, poliţia a promis că va fi prezentă cu un număr mare de agenţi, dar a refuzat să spună dacă va apela la ofițeri suplimentari.

Organizatorii festivalului au declarat să la eveniment sunt aşteptaţi aproximativ 100.000 de vizitatori din 80 de țări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite