Candidatura lui Berlusconi la preşedinţia Italiei, susţinută de partidele italiene de centru-dreapta şi de liderul celui mai numeros grup din Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvio Berlusconi FOTO EPA-EFE
Silvio Berlusconi FOTO EPA-EFE

Partidele de centru-dreapta din Italia şi-au anunţat, într-un comunicat comun, sprijinul pentru candidatura lui Silvio Berlusconi la preşedinţia Italiei.

„Liderii coaliţiei au convenit că Silvio Berlusconi este persoana potrivită pentru a ocupa această funcţie înaltă în aceste momente dificile”, au declarat şefii de centru-dreapta, în urma unei întâlniri avute vineri la vila lui Berlusconi de la Roma.

Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), care a exclus categoric să-l susţină pe Berlusconi în funcţia de şef al statului, a declarat că este „dezamăgit şi îngrijorat” de decizie.

Procesul de votare pentru peste 1.000 de parlamentari şi delegaţi regionali începe pe 24 ianuarie, fiind posibil ca Berlusconi să îl împiedice pe prim-ministrul Mario Draghi să obţină prestigiosul post, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Niciunul dintre cele două blocuri principale nu are suficient sprijin pentru a impune un candidat la funcţia de şef al statului, iar PD a cerut tuturor partidelor să încerce să creeze un consens în jurul unei figuri care nu este la fel de dezbinătoare precum Silvio Berlusconi, în vârstă de 85 de ani.

Mişcarea Cinci Stele (M5S, anti-sistem) a reiterat vineri că nu l-ar putea sprijini niciodată pe Berlusconi, care a fost condamnat pentru fraudă fiscală şi se confruntă în continuare cu un proces legat de petrecerile sale sexuale „bunga bunga”.

„Astăzi este necesar să lăsăm deoparte apartenenţa la partid, toate forţele politice trebuie să conveargă către o figură care să reprezinte italienii şi ţara”, a spus vicepreşedintele M5S, Mario Turco.

Blocul de centru-dreapta include Liga, Fraţii Italiei şi Forza Italia a lui Berlusconi.

Deşi unii dintre susţinătorii lor şi-au exprimat rezerve faţă de Berlusconi, comunicatul de vineri s-a angajat să încerce să obţină un „sprijin larg” pentru el în rândul parlamentarilor. De asemenea, i-a cerut fostului premier să spună deschis că îşi doreşte rolul.

Berlusconi militează neobosit în culise pentru a-i convinge pe parlamentari să-l voteze şi şi-a mobilizat imperiul media în spatele candidaturii sale.

Manfred Weber susţine canditura lui Berlusconi

Politicianul conservator german Manfred Weber, care conduce grupul Partidului Popular European, şi-a exprimat la rândul său, sâmbătă, susţinerea pentru candidatura lui Silvio Berlusconi la preşedinţia Italiei.

„Ca lider al PPE, îl susţin pe Berlusconi la preşedinţia Republicii (Italiene, n. red.) pentru că a arătat că are înţelegerea pentru a deţine această funcţie”, a declarat Weber pentru „Corriere della Sera”, potrivit agenţiei de presă DPA.

În Italia, preşedintele este ales de deputaţi, senatori şi liderii celor 20 de regiuni. Primul tur al scrutinului este prevăzut să aibă loc la 24 ianuarie. Actualul preşedinte, Sergio Mattarella, a exclus să candideze la al doilea mandat.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite